Home Pogled s Učke Bira li NSŽI instruktora misleći na struku ili baš isključivo “po babi...

Bira li NSŽI instruktora misleći na struku ili baš isključivo “po babi i stričevima”?

SHARE

U sjeni svih ostalih odluka NSŽI-a, kao što su povećanje Druge ŽNL Istra i ukidanje omladinskih kategorija za tu ligu, ljudi u Savezu pokušavaju „šoto banko“ izabrati Instruktora. Savezni instruktor osoba je koja bi trebala, ukratko, voditi brigu o selektivnom procesu naše Županije te se baviti svim pitanjima na poluotoku vezanim uz razvoj igrača.

Da napomenemo, u protekla tri desetljeća na tom se planu, komentar je svih osim u nekom periodu involviranih, radilo katastrofalno. Zbog toga je to u praksi vrlo odgovorna i značajna pozicija, iako je ta uloga u prošlom mandatu, ali i mnogim prije njega, bila ‘pro forma’.

Tri su prijavljena kandidata koji zadovoljavaju uvjete propisane od strane NSŽI-a. Zoran Zlojić, Mirko Jajić i Saša Runko. Četvrto ime posebno je zanimljivo. Naime, radi se o Ivanu Lajtmanu koji nema završen kineziološki fakultet, a ne da nema minimalno pet godina rada s mlađim dobnim kategorijama nego je prvu te vrste utakmicu vodio 21. listopada prošle godine kada je preuzeo mlađe pionire Istre 1961.

No, Lajtman je inteligentan i sigurno je bio svjestan da se nema zašto javiti na taj natječaj. Osim…osim, ako mu netko nije rekao – „ma, samo se ti prijavi, a ostalo ću ja rješiti.“ I, tu dolazimo do pravog problema. Je li ovaj natječaj ispisan samo jer tako stoji u pravilnicima ili se zaista želi nešto pokrenuti s „mrtve točke“?

Predsjednik Saveza Žiković bio je toliko ljubazan da nam je dao sve podatke o prijavljenim osobama na natječaj, pritom ovlaš rekavši da bi bilo dobro da to bude netko iz „nositelja kvalitete“. Ne treba biti previše pametan – tko je favorit (još uvijek) saveznog predsjednika. Međutim, ako se već postavljaju stvari dekretom, onda ne treba kreirati suludi natječaj na kojega tjeraš prijaviti osobu koja ne zadovoljava 40% uvjeta.

Izbor Instruktora dati će odgovor u startu treba li očekivati promjenu ili ne. Naime, Zoran Zlojić je 50-godišnjak koji već godinama radi u pulskom bazenu pa od njega, ma koliko nekvalitetan ili kvalitetan kao trener bio, promjene ne treba očekivati. Jednostavno, pulski klubovi već godinama rezultat stavljaju ispred razvoja igrača i to će se teško promijeniti, uz čast izuzecima.

Na natječaj su se javila i dva mlada kadra od kojih se ipak promjene mogu očekivati, ako se Izvršni odbor NSŽI-a za njih odluči.

Mirko Jajić je 40-godišnjak koji zadovoljava uvjete obzirom da već niz godina vodi juniore Buzeta te da ima potrebnu izobrazbu. Definitivno je stručnjak kojeg treba uključiti u selektivni proces, ili ako baš želimo, odrediti kao čovjeka koji će ispitati zbog čega sjever Istre ima toliko problema u omladinskim pogonima. Njegov manjak je relativna anonimnost i lokacija.

Saša Runko je logično rješenje, što mu je i najveća mana. Naime, NSŽI je svašta radio proteklih godina, ali logika je najčešće u vremenima kad su se donosile odluke, bila „na kavi“. Runko je točno onakva osoba kakva se u natječaju traži – magistar kineziologije, smjer nogomet koji je prije šest godina u Potpićnu osnovao školu nogometa koju je u dvije godine s osam članova podignuo na četrdesetak dokazavši tako i stručne i organizacijske kvalitete.

Runko je i odlaskom iz Potpićna pokazao i moralne kvalitete, obzirom da su u Potpićnu u to vrijeme vladali odnosi prema omladinskom nogometu koje je teško nazivati opravdanima ili zdravima. Za vrijeme fakulteta biva u trenerskom timu juniora Dinama što mu donosi suradnju s Romeom Jozakom na generaciji koja je kasnije dala mnogo velikih imena poput Kramarića, Vrsaljka pa je sigurno kako je i imao od koga učiti. Zanimljiv dodatak u njegovoj trenerskoj karijere su i opetovani pozivi u kamp Barcelone koji se održavao u Poreču i Zagrebu.

Kao 31-godišnjak sigurno je i prepun elana i optimizma, odnosno želje da promjeni postojeće stanje u tom segmentu našeg nogometa. Ironično, to mu je uvjerljivo najveći protivnik kod ovog izbora.

Zbog svega toga, izbor ustvari nije ni težak, ali predstoji nam u strahu čekati kakvu će odluku donijeti Izvršni Odbor NSŽI-a.