Home ISTRA Boćanje BOĆARSKO SP U KINI | Mateu Načinoviću svjetsko zlato u štafeti, Cerovljan...

BOĆARSKO SP U KINI | Mateu Načinoviću svjetsko zlato u štafeti, Cerovljan Filip Matijašić se bori za finale parova

SHARE

Novo zlato dolazi u Istru! Iako Mateo Načinović ne igra za istarski klub, svakom stanovniku Čepića kraj Labina, odakle je Mateo, danas je srce ponosno jer je njihov susjed s kolegom Marinom Ćubelom osvojio zlatnu medalju na SP za igrače do 23 godine u pravom trileru finala.

Naime, nakon prvih regularnih pet minuta Načinović i Ćubela bili su poravnati s Talijanima – 50:50. Krenulo se u raspucavanje, u dodatne dvije i pol minute, gdje su naši pogodili 28 boća, jednu više od Talijana za veliko slavlje kompletne hrvatske delegacije u Kini.

Europske prvakine i članice BK Labin, Nives Jelovica i Tanja Grubiša nažalost su poražene od francuskog para u polufinalu pa im je pripala bronca što je također rezultat na koji treba biti ponosno hrvatsko boćanje.

Broncu je ulaskom u polufinale osigurao i Cerovljan Filip Matijašić koji je u paru s Lukom Gašparom pobijedio slovensku kombinaciju Sodec-Povh 11:7 u četvrtfinalu. Za finale boriti će se sa srpskim parom koji je porazio Francuze u četvrtfinalu.

Čedo Vukelić, Luka Gašpar i Filip Matijašić

U finale je stigla i Carolina Bajrić iz Škole boćanja Čavle, u disciplini bližanje i izbijanje u krug ostvarivši nekoliko sjajnih rezultata od čega je posljednji bila pobjeda 23:17 nad srpskom boćaricom Natašom Antoniak. Medalju istog sjaja i u istoj disciplini, ali u kategoriji U-18, osigurao je sjajni Luka Gašpar koji je nakon pobjede u četvrtfinalu protiv alžirskog boćara u polufinalu vodio veliku borbu protiv Slovenca Gašpara Povha. No, kao i u paru hrvatski je boćar bio sjajan i s 15:14 pobijedio Slovenca za današnje finale.

Završnu borbu za najboljeg boćara svijeta osigurao je i dečko iz Jadranova Karlo Šaban u pojedinačnoj konkurenciji koji je nakon četvrtfinalne pobjede protiv Tunižana, u polufinalu bio uvjerljiv protiv Argentinca Lucasa Zampedria 13:3. Jedini koji danas nije uspio doći do finala je Marin Ćubela u brzinskom izbijanju jer je od njega u polufinalu bio bolji Slovenac Erik Čeh 36:39, pa je Marin osvojio brončanu medalju.

Na žalost sjajan nastup Caroline Bajrić u brzinskom izbijanju nije nagrađen ulaskom u polufinale, a 35 pogođenih boća najbolji je hrvatski rezultat koji je ikad ispucan na prvenstvima, jedan slabiji od državnog rekorda. Nije uspjela ni Nives Jelovica u pojedinačnoj konkurenciji jer je aktualna europska i svjetska prvakinja Talijanka Venturini bila bolja 13:4. Nives je u konačnici osvojila peto mjesto na svijetu. Zanimljiv je podatak da je upravo ovo SP u Kini najmnogobrojnije prvenstvo ikada održano u boćanju, a Hrvatska je do sada osigurala čak osam medalja što je novi rekord. (tekst: Elvis Uravić i Robi Fonović)

Nives Jelovica i Tanja Grubiša