Home Nogomet Ostalo Čovjek odluke na prvom istarskom derbiju Prve HNL postao trener Funtane

Čovjek odluke na prvom istarskom derbiju Prve HNL postao trener Funtane

SHARE
Dean Mostahinić (FOTO: Nikolina Velić Šuran)

Nekad sjajni ofenzivac, a nakon toga i priznati trener s Poreštine, Dean Mostahinić ovih je dana postavljen za novog stratega županijskog prvoligaša Funtane. Situacija nije bajna, pa se tamošnjem čelniku Žikoviću nije previše “kockalo” te se odlučio za provjereno ime.

Mostahinić je u sezoni 1993/1994 zabio čak 12 golova u 21 nastupu za prvoligašku Pazinku, što mu je osiguralo međunarodni transfer (belgijski Kortijk), ali sigurno pamti prvi u HNL-u, sezonu ranije kad je odlučio istarski derbi.

CRTICA IZ POVIJESTI

Igralo se 01. studenog 1992., a na gradskom stadionu u Pazinu “natiskalo” se 2500 ljudi jer je stigla Istra. S jedne strane Tomišić, Foško, Žgrablić, Pršo, Desnica i ostali, a s druge Raković, Macan, Eklić, Trešnjić i mnogi drugi…Kasniji reprezentativac Dado Pršo zabio je u 20. minuti za vodstvo Pazinke, a danas pokojni Vedran Macan je osam minuta kasnije vratio egal Istri. I onda, u 60. minuti trener Pazinke Luka Bonačić uvodi Deana Mostahinića koji šest minuta kasnije odlučuje prvi istarski derbi u Prvoj HNL.

Dvadeset i šest godina kasnije, Mostahinić je nakon razgovora sa Žikovićem prihvatio klupu Funtanjana: “To je jedna zdrava sportska sredina gdje imam puno sportskih prijatelja, kao što su obitelji Žiković, Ipša, Štifanić i drugi…”, rekao je na početku Mostahinić da bi na naše pitanje o tome čime se bavio posljednjih godina otkad je slobodan odgovorio:

“Posvetio sam se individualnom radu s nekolicinom mladića koji za razne klubove igraju Prvu HNL.” Što se tiče ciljeva za narednu sezonu, novi trener Funtane kaže: “Otišla je nekolicina kapitalnih igrača poput Lajtmana, Vukovića i Gjurchinoskog pa je jasno da rezultatskog opterećenja nema. Cilj je promovirati što više mladih igrača, iz omladinskog pogona kluba, ali i cijele Poreštine.”

Za kraj, Mostahinić je objasnio kako je klub započeo s ozbiljnim radovima na infrastrukturi te kako bi svi voljeli odigrati jednu mirnu i stabilnu sezonu. Početak priprema zakazan je za petak, 10. kolovoz, a sljedeći tjedan biti će puno više novosti vezanih uz igrački kadar.