SHARE

U Nogometnom klubu Marčana pomalo se okreću prema novim izazovima. Iza njih je jedna izuzetno uspješna sezona. Nakon što smo porazgovarali sa predsjednikom kluba prije petnaestak dana, vrijeme je da od glavnog aktera, tvorca ove momčadi doznamo kako je iz njegove perspektive, iz njegovog kuta izgledala ova sezona, te što očekuje u bliskoj ili daljoj budućnosti. Sa nama je Goran Kostić, trener sada već županijskog drugoligaša iz Marčane.

Gorane, najprije iskrene čestitke na osvojenom naslovu prvaka. Znam da nije bilo ni jednostavno ni lako, stoga su čestitke minimum koji ti mogu uputiti. Opiši mi tvoje trenutne osjećaje, premda ocjenjujem da isijavaš zadovoljstvom.

“Istina, izdominirali smo prvenstvom. Imamo najbolju gol razliku, najviše smo golova postigli, najmanje smo golova primili. Od prvoga smo kola na prvome mjestu i sa svim suparnicima imamo bolji međusobni skor, a i prvenstvo smo osvojili puno prije kraja. Stoga mogu reći samo jedno. I sretan sam i ponosan.”

Da, upravo kako si i sam rekao, od prvoga kola ste dominirali. Je li bilo ikakvih ambicija prije same pripreme sezone ili ste pustili da vas rezultati ponesu, pa kamo vas odvedu neka vas odvedu?

“A gledaj, osobno me iznenadila kvaliteta lige, kvaliteta momčadi u ovom natjecanju. Naime, vodio sam klub i u prvoj županijskoj nogometnoj ligi pa kada usporedim pojedine momčadi sa dna te lige sa ovim momčadima koje su u vrhu treće županijske, a tu posebno mislim na Peroj, Rašu i na nas, nema tu prevelike razlike. Gotovo da je uopće i nema. Što se tiče nekakvog pritiska, jesmo da, sami smo si ga nametnuli. No, pritisak je bio uvjetovan kratkim natjecanjem pa se svaki kiks koji se dogodi osjeti.”

Dugoročni plan je ipak bio malo drugačiji. Sjećam se tvog dolaska u Marčanu i znam da sam razgovarao sa određenim ljudima i od njih sam dobio informacije da će vam ipak trebati malo duži period da posložite svi zajedno klub onako kako želite.

“Ha, ha, ha. I to znaš. Ok, ok. Da, upravo tako je bilo. Dali smo si nekakav rok od četiri godine da dođemo do prve županijske lige što je svakako rang natjecanja kojega ovaj klub zaslužuje. Sedamdeset i pet godina klub postoji bez ikakvih prekida u djelovanju, a to i sam znaš obzirom da si bio i igrač i trener u Marčani. Cilj nam je i dalje isti. Ništa se nije promijenilo što se toga tiče. Pitanje je samo hoćemo li biti spremni do njega doći i ranije.”

No, za “elitni” rang natjecanja trebaju vam i omladinske kategorije. Ima li u tome nekakvog pomaka i možemo li ga očekivati skoro?

“Mislim da će u klubu napraviti sve da već ove godine formiraju jednu kategoriju. Hoće li to biti pionirska ili juniorska odlučiti će Uprava temeljem samoga stanja na terenu. No, u Općini postoji i Škola nogometa Mandalena od koje u ovoj nekoj budućnosti očekujemo još puno pozitivnih stvari, a sve u cilju da jednoga dana u seniorskoj momčadi bude što je više igrača iz same Općine.”

Ok, krajnji je cilj dakle prva županijska liga. Kako gledaš na to natjecanje i koliko je realno težak put za dolazak do tog nivoa?

“Sve ovisi o kadru kojega imaš i sa kojim raspolažeš. Naš je trenutni kadar, usudim se reći, spreman igrati elitni rang uz još minimalno dva prava pojačanja. Na tome ćemo raditi u narednom periodu. Sam napredak do prve županijske nogometne lige je lakši od ulaska u ovaj rang gdje smo mi sada ušli. Moraš biti prvak u trećoj ŽNL da ostvariš napredak, a iz druge ŽNL u prvu možeš i kao petoplasirana momčad.”

Spomenuo si kadar. Vrijedi li nekog posebno istaknuti iz trenutnog kadra?

“Igrački kadar sa kojim raspolažem je moćan. Kada smo kompletni i kada momci nemaju neodgodive poslovne obveze, teško je sa nama izići na kraj. Igrali smo i u pripremnim utakmicama sa momčadima iz višeg ranga natjecanja i u svakoj smo pružili i dobar otpor, ali i dobru igru. Tako da, kada smo kompletni smo moćni. Ne treba nikoga posebno isticati, barem ja to ne bih činio. Svatko od igrača dao je svoj mali doprinos ove sezone i svatko od njih zaslužuje pohvalu za učinjeno i prikazano na terenu.”

Druga ŽNL pokazala se ove godine kao zaista zahtjevna liga. Kada pogledam igrače koji igraju npr. u Dajli, u Umagu, u Brtonigli, u Kanfanaru, sve su to momci prepuni iskustva iz viših rangova natjecanja. Što očekuješ među takvim momčadima dogodine.

“Rekao sam već, mi se moramo pojačati sa minimalno dva igrača pod uvjetom da nas nitko ne napusti, a ja vjerujem da neće. Vjerujem da će ostati na okupu momčad koja je ovaj rang zaslužila, a oko pojačanja znati ćemo nešto više u narednih mjesec dana. Imam svoje adute, ali puštam da prvenstva koja još traju završe, pa ćemo onda u pregovore sa potencijalnim novim igračima.”

Aduti o kojima govoriš su iskusniji igrači ili nešto mlađi kadar? Pitam jer si ove godine u par utakmica na travnjaku imao i Ivana Gortana, koji je na kraju i postigao pogodak vrijedan naslova prvaka?

“Ico je odličan dečko. No, on ima određenih problema sa kukovima, pa je utakmicu protiv Peroja došao sjesti na klupu obzirom da nismo bili kompletni. Nije bio plan da igra, no eto, zaigrao je i riješio prvenstvo. Interesiraju me mlađi igrači, no do njih je problem doći. Naime, nikome od mlađih se ne spušta u niži rang natjecanja. Pokušavaju nekako svoje mjesto pronaći kroz četvrtu ili treću ligu, a ako ni to ne ide, onda kroz futsal. Vidjeti ćemo u kojem će nas pravcu odvesti naši razgovori koji slijede.”

Za kraj, konačna ocjena svega doživljenog do sada u Marčani?

“Ma čista petica. Vjeruj mi, nije bilo treninga na kojemu se nije pojavilo troje ili četvero ljudi iz same uprave kluba. Stalno su uz nas, uz momčad. Dečki u klubu vide da društvo iz Uprave vodi računa o njima. Zaista je sve više nego skladno. Želim nam samo da tako i nastavimo u godinama koje su pred nama.”