SHARE

Ako smetnemo s uma kako Grad Pula ima svojevrsnog prvoligaša kojega, realno, više ne doživljavaju ni najzagriženiji ljubitelji nogometa, onda slobodno možemo konstatirati kako je momčad s Velog Jože “broj 1” istarskog nogometa.

Unatoč činjenici kako su prošloga ljeta poprilično pomladili svoj kadar, Dalibor Šuran i Franjo Ereiz, kao stručni stožer Porečana, uspjeli su i ove godine ostvariti ambicije koje je pred njih postavila Uprava kluba. Premda, i da nisu, ne bi im se imalo što zamjeriti.

Jadran Poreč je čitave ove natjecateljske sezone proveo na samom vrhu ljestvice, tijekom jeseni izmjenjujući se sa momčadi s Dubračine, a na proljeće usamljen vukao prema naslovu prvaka. Naslovu prvaka bez kojega su Porečani ostali u posljednja dva prvenstvena kola. Naravno, bilo bi idealno i za Poreč i za istarski nogomet da su se okitili titulom prvaka, no i ovako su napravili iskorak pa će sljedeće godine biti jedini predstavnik Istre u novoformiranoj Drugoj HNL.

Među 16 najeksponiranijih igrača u porečkoj momčadi ove sezone, najstariji je lani pridošli Ivan Al Tharwan koji je rođen 1995. godine i koji se u porečkom Jadranu pokazao zaista kao zahvalno pojačanje. Stoga sa sigurnošću možemo ustvrditi kako momčad Jadrana ima u sebi dovoljno rezervi za iskorak koji ih očekuje sljedeće godine.

Sumnjamo da će itko od ovih momaka promijeniti sredinu, a ono čega u Poreču moraju biti svjesni je da im za novi rang natjecanja nedostaju petorica do šestorica igrača. Vjerujemo da će i taj dio klupska uprava riješiti te da ćemo i dogodine gledati konkurentan Jadran.

Antonio Pavlić je momak koji rekli bismo, više ni ne živi u Rapcu. Njegova četvrta sezona u porečkom trećeligašu dovela ga je i do statusa ikone kluba, a do tog statusa došao je poštenim i predanim radom u kojega je ove godine nadogradio gotovo 2200 minuta igre.

Odmah do njega je Igor Lepinjica, ponajbolji igrač prošlogodišnjeg trećeligaškog natjecanja, igrač sa idejom, igrač sa vicom u igri, a taj ga je vic doveo i do drugog strijelca momčadi sa osam pogodaka, što je za ofenzivnog veznog igrača i te kako zadovoljavajući učinak.

Prvi strijelac Jadrana je Mate Ivetić koji je u ovoj sezoni ugradio 16 svojih pogodaka i pokazao svu raskoš talenta koji ga je krasio posljednjih nekoliko sezona. Veliki iskorak ove je godine napravio i Robert Vlizlo, brzonogo krilo koje je utkalo svojih sedam pogodaka, a po broju postignutih golova priključak s njim drži i novopridošli Karlo Abramović koji je itekako opravdao svoj dolazak na Velog Jožu.

Jedan od onih koji potegne, koji povuče kada je najnezgodnija situacija je ponajbolji lijevi bočni ovog natjecanja Oliver Sumić, koji je i u 14 navrata svoju momčad izveo na travnjak kao kapetan momčadi, a u svojih 2145 minuta utkao je i svojih šest pogodaka.

Njemu do ramena nalazi se i Paolo Bernobić, jedan od ponajboljih stopera, posljednja prepreka prije Antonia Pavlića, a tek su mu dvadeset i dvije godine. U kategoriju onih “nezamjenjivih” svakako spadaju i Filip Mendiković i Adam Mofardin koji su u porečkoj sezoni doprinijele svaki sa nešto malo više od 1200 minuta.

I to je deset igrača koji su, rekao bih, iznijeli ovogodišnju Jadranovu sezonu. Dalibor Šuran imao je čistu situaciju oko svoje idealne jedanaestorke koju je nadopunjavao i mijenjao u rijetkim situacijama. Sav ostali dio momčadi odigrao je manje od 50 posto službenih minuta, no doprinos je bio ipak izrazit.

Kako Manuela Perkovića, tako i Davida Ereiza, Vedrana Radmana, Josipa Hmure ili Sandra Užile, koji su svakako bili važan dio kotačića koje je u svom umu slagao porečki strateg.

No, jedan od najbitnijih u čitavoj porečkoj priči svakako je Stefan Ilić, kapetan momčadi, kojega je povreda odmakla od sezone u drugom dijelu prvenstva. Neovisno o tome bio je izuzetna potpora svojim suigračima, ali i potpora stručnom stožeru, pa i njegov doprinos možemo ocijeniti kao izuzetan.

No, mjesta za odmor i uspavanost na lovorikama nema. U samom početku teksta rekli smo kako su Jadranu potrebna petorica do šestorica igrača koji će moći iznijeti sljedeću natjecateljsku sezonu koja će u Drugoj HNL biti izuzetno zahtjevna. Naravno, pod uvjetom da su Manuel Perković i Josip Hmura jedini dvojac koji će dalje svojim putem.

Rekli bismo, pred Porečanima je izuzetno zahtjevan prijelazni rok…