Home ISTRA Tenis PIŠE DINO REZO | Povijest umaškog turnira – prvi dio (1990.-2005.)

PIŠE DINO REZO | Povijest umaškog turnira – prvi dio (1990.-2005.)

SHARE
ATP Umag

Iako nam je pažnja trenutno zaokupirana Wimbledonom (pa kako Marine?) i Svjetskim prvenstvom u nogometu, uskoro počinje jedan veliki sportski događaj u Hrvatskoj. Da, dobro ste zaključili. Pričamo o ATP Umagu kojemu će ovogodišnje izdanje biti 29. po redu. Čovječe, nagodinu okrugli broj. Navijamo za nekog Nadala, Đokovića na 30. turniru. To bi bio spektakl.

Velik je to pothvat, mora se priznati. Dakle, 29. godinu zaredom Umag će biti domaćin ATP turnira. U današnjem svijetu, kada je tenis postao globalni sport i sponzora je više nego ikad, treba reći kako je zadržavanje ATP-a u Umagu svojevrsna pohvala i organizatorima.

Pogotovo kada pogledamo na primjeru glavnih gradova Hrvatske i Srbije. ATP turniri u Zagrebu i Beogradu nestali su s teniske karte. Kako bismo obilježili ovogodišnji turnir, odlučili smo vas podsjetiti na sve pobjednike umaškog turnira. Znate li uopće koje su teniske veličine igrale u Umagu? Pa krenimo od 1990. godine i prvog turnira održanog u Umagu.

1990. – Bio je to dvoboj dvojice Gorana – Prpića i Ivaniševića. Za razliku od Ivaniševića, koji je ostvario puno veću karijeru, u ovom je dvoboju uspješniji bio Prpić. Tada prvi nositelj turnira došao je do svog jedinog naslova u karijeri na ATP razini. Prpić je danas trener, a vodio je i Davis i Fed Cup reprezentaciju Hrvatske.

Goran Prpić 6:3; 4:6; 6:4 Goran Ivanišević

1991. – Meni osobno nepoznat igrač i jedini igrač koji je do titule došao iz kvalifikacija. I to mu je ostao jedini turnir u karijeri.

Dimitri Poliakov 6:4, 6:4 Javier Sanchez

1992. – Zato smo svi čuli za Thomasa Mustera, najboljeg austrijskog igrača u povijesti. Thieme, velik je put još pred tobom. Prvi turnir koji je održan pod nazivom Croatia Open.

Thomas Muster 6:1; 4:6; 6:4 Franco Davin

1993. – Koliko mu se sviđa u Umagu, Muster je pokazao i godinu dana kasnije. Došao i obranio naslov, a te je godine osvojio čak sedam turnira.

Thomas Muster 7:5; 3:6; 6:3 Albert Berasategui

1994. – Prošlogodišnji finalist postao je pobjednikom. Za sve vas mlađe teniske fanove, Španjolac je vlasnik 14 ATP naslova i finalist Roland Garrosa te godine.

Albert Berasategui 6:2; 6:4 Karol Kučera

1995. – I opet Thomas Muster. Njegova treća titula u Umagu čime je definitivno obilježio prve godine turnira. Opet je u finalu bio uspješniji od španjolskog tenisača. Te godine na turniru se pojavio Carlos Moya. Jedan od igrača koji je obilježio turnir i igrač kojeg sam kao klinac uvijek povezivao s Umagom.

Thomas Muster 3:6; 7:6; 6:4 Carlos Costa

1996. – Sedmo izdanje turnira osvaja mladi kvalifikant, a riječ je o velikom Carlosu Moyi. Imao je 19 godina i 11 mjeseci. Na turniru je zaigrao i Ivan Ljubičić koji je upisao svoju prvu ATP pobjedu u karijeri.

Carlos Moya 6:0; 7:6 Felix Mantilla

1997. – Tih godina u Umagu dominatni su bili španjolski tenisači. Po prvi put u povijesti turnira zaigrala su dva TOP 10 igrača u tom trenutku (MoyaBruguera). Do naslova je stigao Mantilla, a 1997. godina mu je bila najuspješnija u karijeri. Osvojio je pet turnira te sezone.

Felix Mantilla 6:3; 7:5 Sergi Bruguera

1998. – Jedan od posebnijih turnira jer nijedan od prva četiri nositelja nije stigao do polufinala. A pogledajte samo koja su to imena: Moya, Mantilla, Kučera, Kuerten. Pobjednik turnira stigao je iz Češke, tada 43. igrač svijeta Bohdan Ulihrach.

Bohdan Ulihrach 6:3; 7:6 Magnus Norman

1999. – U svom drugom finalu stigao je do naslova. To su bile dvije odlične sezone za Normana koji je u tom periodu osvojio čak 10 turnira.

Magnus Norman 6:2; 6:4 Jeff Tarango

2000. – Novi milenij i prvi pobjednik turnira koji nije iz Europe. Riječ je o Marcelu Riosu, bivšem broju 1. iz Čilea. Koliko Španjolci vole Umag, pokazuje i to da je bilo čak 11 igrača u glavnom ždrijebu turnira.

Marcelo Rios 7:6; 4:6; 6:3 Mariano Puerta

2001. – Po drugi put u karijeri turnir osvaja Carlos Moya. Zanimljivo, za turnir je dobio pozivnicu. Te su sezone očito pozivnice bile u modi.

Carlos Moya 6:4; 3:6; 7:5 Jerome Golmard

2002. – I opet Moya. Trećom titulom izjednačio se s Thomasom Musterom. U finalu je igrao protiv Davida Ferrera koji tek kreće s profesionalnom karijerom. 16 godina kasnije Ferrer je i dalje aktivan igrač.

Carlos Moya 6:2; 6:3 David Ferrer

2003. – Nevjerojatno, ali opet Carlos Moya. Po četvrti put diže pehar u Umagu. Po još jednom igraču turnir će ostati upamćen. Riječ je naravno o Rafaelu Nadalu, tada još klincu. Nadal je stigao do polufinala gdje ga je zaustavio upravo Moya.

Carlos Moya 6:4; 3:6; 7:5 Filippo Volandri

2004. – Naredne dvije sezone obilježili su Argentinci. Canas dolazi do naslova, a te godine je osvojio 6 naslova. Znate li koja su dva igrača prošla kvalifikacije i ispala u prvom kolu? Stan Wawrinka i Novak Đoković.

Guillermo Canas 7:5; 6:3 Filippo Volandri

2005. – Važno je zvati se Guillermo pa tako ovaj put do naslova dolazi Coria. Bio je to odličan finalni meč protiv miljenika publike, Carlosa Moye. Na turniru je po prvi put u karijeri zaigrao tada još maloljetni Marin Čilić.

Guillermo Coria 6:2; 4:6; 6:2 Carlos Moya

…nastavlja se…

(tekst: Dino Rezo / Tennis.hr)