SHARE

Ne idoliziram Danijela Jumića, nismo ni prijatelji, prejaka je to riječ. Ali, jako mi je drago zbog svega što mu se događa ovih dana. Koliko zbog njega samog, toliko i zbog ljudi koji smatraju da 11 nogometaša na terenu trče točno onako kako treneri „nacrtaju“ na ploči i “majstori” su samo u tome da u poluvremenima pišu nekulturne, gotovo manijakalne, komentare.

Ali, Jumić je sve radio nekim redom. Sve ima logike. I pomoćni trener je bio u Jadranu, pa je i vodio Jadranaše pa je stigao u Pulu, na dosta mala vrata, pa je smirio situaciju u omladinskom pogonu, a onda je i sad iskoristio priliku kad je možda i nije trebao dobiti.

Neće se on ljutiti, ako kažemo da njegovo imenovanje nije bilo logično. Da, sad se pokazalo kao sjajna ideja, ali logika stavljanja neiskusnog trenera u poziciju da „gasi vatru“, to nije baš u udžbenicima upravljanja nogometnim klubom.

I sad, možemo secirati tko je bio asistent, tko strijelac, kad su imali sreće, kad nesreće i činjenicu da su protivnici dvaput ozbiljno oštećeni protiv Istre 1961 u proteklih dva mjeseca, ali sve se svodi na rečenicu iz naslova.

Jumić je bio pošten prema radu i odnosu prema prvoligaškoj momčadi, bio je pošten prema kolegama i zaslužio je da mu lopta „vrati“. Ona je to i napravila. Ima i drugih primjera.

Jerko Leko je prihvatio krajem prosinca mjesto trenera u Hrvatskom Dragovoljcu da bi 09. siječnja postao novi trener seniora Lokomotiva. To su neozbiljni potezi. Ok, Lokomotiva je sjajna prigoda, ali ako si dao riječ ljudima u HDu, moraš sad šest mjeseci pokazati da si ozbiljan trener. Možda i je, ali je ovo bio krivi korak, sad se tek pokazuje koliki.

Ako sam u pravu, mislim da kuloarske priče nisu krive u ovom slučaju, Jumić je odbio ili odgodio jednu sjajnu prigodu ove zime, nakon što je postao trener. I lopta ga je nagradila – jer je bio pošten.

Istra 1961 kao klub, organizacijski, je valjda u proteklih šest mjeseci napravila otprilike pedesetak nelogičnih (ne nužno i u konačnici krivih) poteza i za neke je kažnjena, a sada je napravila jedan logičan – kad postaviš trenera, ne smiješ ga smijeniti deset dana kasnije, ma kakav čudotvorac bio trener koji je trebao doći. Za taj logični potez, Istra 1961 je nagrađena.

S kudikamo boljom situacijom na ljestvici. Zbog toga je Jumić zaslužio jučerašnje slavlje s kolegom Daliborom Šuranom (na slici) koji je također primjer kako se poštenje u nogometu uvijek isplati. Jumić je ignorirao manijakalne ispade komentatora i radio. „Samo“ radio i došao do ugodne situacije. Sigurni smo i da će nastaviti raditi te se nadamo da će situacija i dalje biti ugodna…