SHARE

Znate što nam, inače u životu, najviše smeta kod drugih? Ono što ne možemo promijeniti kod sebe. Zdravko Mamić je jučer održao dvosatni monolog u kojem je natjerao sve one koji ga mrze (da, mislim da je to preciznija fraza od ‘ne vole’) – da ga zamrze još jače.

Poručio im je i objasnio – Vi ste me stvorili, zbog Vas je došlo do pojave nekog poput mene. Zdravko Mamić je postao „tata hrvatskog nogometa“ na račun toga u kakvom se pokušaju države nalazi. Jer, nakon jučerašnjeg dana Hrvatsku nazivati državom – to je možda i najveći nonsens, a ima ih…

Prema definiciji, država je…

politička zajednica ljudi organizirana na nekom teritoriju pod suverenom vlašću; suveren i neovisan entitet sposoban ulaziti u odnose s drugim takvim entitetima a koji ima međunarodnu pravnu osobnost; aparat sile koji jamči sigurnost političke zajednice i svih njezinih članova.

Naravno da su se mnogi fokusirali na Mamića, ali on je jučer samo objasnio – ok, ja ću u zatvor, ali Vama ostaju ‘sesse’, ‘vekići’ i onaj šef policije što je opljačkao sef – u policiji. Tog će mnogi preskočiti, ali to je možda najporazniji detalj. U Hrvatskoj je postojao šef policijske uprave, što bi morala biti pozicija za najmoralnije ljude, koji je krao od policije.

Dakle, da, prije deset godina je sa sucima županijskih sudova ‘lokao i žderao’ Mamić, a večeras ili pred sedam dana ili za mjesec dana, radi to netko drugi, kome je sada nešto potrebno.

Mamić je nuspojava ovog društva, ne njegov iskonski problem. Daleko veći problem ovog pokušaja države su suci koji odlaze u BiH šest puta na „razgovor“ s onime kojem sude, oni koji uzimaju sat s ruke kriminalaca, a rade u pravosuđu. Ali, svi oni su plod našeg društva. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, nikad, ali nikad to nemojte zaboraviti.

Kad god „pljunete“ na Mamića, sjetite se da smo ga zaslužili. Da se on dogodio zbog društva koje je namješteno tako da županijski sudac s prijateljicom (ili ljubavnicom, kako vam je draže) gostuje kod osobe sumnjivog dosjea.

Dosta više tog licemjerja. Je li Mamić osoba koja svjesno krši zakone? Jasno da je.

Bi li u Dinamu čistačica imala 8000 kuna plaću da nije bilo Mamića? Bi li Dinamo danas bez njega bio 35. klub u Europi? Bi li reprezentacija 2020. osvojila srebro na SP-u? Je li moguće da je Mamić zločinac, a da u isto vrijeme Modrić i Lovren budu nevini heroji? Odgovorite si sami, što god želite da bude vaša istina…