SHARE

PIŠE: Elvis Uravić

Idemo redom. 13:0, 12:0, 10:1, 11:0, 23:0. Ovo su rezultati utakmica juniorskih liga u proteklih par tjedana. Lijepo se boriti za ono što misliš da je ispravno kao što su mnogi u Izvršnom odboru NSŽI-a, ali sad moraju priznati – neki su ih klubovi „nasamarili“ i sada se igra jedna liga koja je svrha sama sebi.

I ‘manite’ se odmah one ‘mantre’ kako na taj način sklanjamo djecu s ceste. Dečko od 18 godina nije na cesti i on, ako ga voli, se bavi nogometom neovisno o tome postoji li u njegovom selu/mjestu juniorska momčad.

Pogledajmo se u lice i jednom zauvijek kažimo – pojedine juniorske momčadi u Istri postoje SAMO i ISKLJUČIVO zbog toga da seniori mogu igrati ligu koju žele. Igrom slučaja bio sam svjedok tri juniorske utakmice u ovoj sezoni na županijskoj razini i stekao sljedeći, poražavajući, dojam – ta djeca ne žele biti tamo.

Oni su tamo na nagovor, najčešće tijekom utakmice izrazito nervozni i skloni svađi i destrukciji. I to je normalno, nije lako mladu osobu (što dečko sa 17 ili 18 godina već je) držati „za budalu“, vrlo brzo oni shvaćaju da su tu zato da bi netko drugi uživao, a ne oni.

I ne treba tražiti krivca, što je napravljeno, napravljeno je, ali je nužno da se omladinske lige u Istri detaljno analiziraju i preslože. Po „milijunti“ put – dijete 2008. godište i mlada odrasla osoba rođena 2003. godine NE SMIJU igrati nogomet skupa.

Jedno od mogućih rješenja je davnih dana jedan od prvih zagovarao sadašnji član IO-a NSŽI-a, a nekadašnji predsjednik Igor Žiković koji je rekao da kadete (U17) treba samo produžiti za godinu dana, a juniore ugasiti, iako je to prethodno predlagao i ZNT za vrijeme “stolovanja” Zorana Peruška.

Napraviti panel-rasprave, uključiti se, pitati klubove što i kako napraviti…sve je to dio rješavanja problema. Ali, nemojmo dozvoliti da u sljedeću sezonu uđemo s ovakvim košmarom.

Trenutno je najteže glavnom tajniku Fonoviću koji „savija kičmu“ rasporedu odigravanja utakmica do krajnjih granica, „žmiri“ na jedno pa na drugo oko da bi se sezona dovršila. O regularnosti tih liga je bespredmetno pričati, dok jedni igraju s pionirima i juniorima u isto vrijeme, drugi razdvajaju da bi uopće igrali, a sasvim je normalna pojava da jedan klub ima dvije odigrane utakmice, drugi pet.

Sve u svemu, ponovno smo nekako uspjeli napraviti da su nam djeca (mladi ljudi) najmanje bitna u cijeloj priči. To se mora promijeniti. A promjene treba početi spremati brzo, najkasnije na proljeće, a ne u lipnju i srpnju.