SHARE
FOTO: Screenshot Level 52 "Život na parketu"

Danas je preminuo legendarni labinski profesor i rukometna legenda, Zdravko Štingl. Rođen je u Petrinji 06. siječnja 1938. gdje je završio učiteljsku školu 1957., da bi se 1960. Kao stipendist Grada Labina upisao na Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu i završio ga u rekordnom roku za 1964. godine.

Nakon fakulteta zaposlio se u srednjoj školi Mate Blažine gdje je radio do umirovljenja 2003. godine. U izvan nastavnim aktivnostima škole, značajne rezultate postigao je u rukometu gdje je s muškim i ženskim školskim ekipama nekoliko puta bio prvak Hrvatske.

Kao rukometni trener najviše je aktivan u ženskom i muškom rukometnom klubu. Odgojio je mnogo kvalitetnih igrača i igračica od kojih su neki nastupali za seniorske, juniorske i kadetske reprezentacije Hrvatske i bivše Jugoslavije.

Trenirao je sve uzrasne kategorije, te sa mnogima postao prvak Hrvatske, a sa ženskom omladinskom ekipom „Rudara“ i prvak Jugoslavije.

Kao trener seniorskih sastava vodio je muške i ženske ekipe “Rudara” od županijskih do prvih liga, uključujući i legendarne Labudice u Prvoj Jugoslavenskoj ligi te momčad “Rudara” u prvoj hrvatskoj ligi.

Osim labinskih klubova, u Prvoj Hrvatskoj ligi vodio je i ženske ekipe “Zameta” i “Arene”. Kao priznati rukometni stručnjak vodio je Hrvatski rukometni kamp za mlađe kategorije, a najveće priznanje dobio je kada je vodio hrvatsku žensku rukometnu reprezentaciju u povijesnoj prvoj međunarodnoj utakmici nakon osamostaljenja, protiv SAD-a u Zagrebu 18. lipnja 1991. te sa istim protivnikom sljedećeg dana u Puli. Bio je imenovan i instruktorom za trenere u Republici Hrvatskoj.

Za uspjehe i zasluge u razvoju rukometa u Labinu i Hrvatskoj dobio je mnoga priznanja od Grada Labina i Hrvatskog rukometnog saveza. Također dobio je i slijedeća visoka odlikovanja:

  • 1972. – Odlikovanje od predsjednika države Orden rada sa srebrnim vijencem
  • Dobitnik je najvišeg priznanja Hrvatskog kineziološkog Saveza – Diploma za zaslužnog pedagoga fizičke culture sa zlatnom značkom.
  • Nagrada za životno djelo u sportu od strane Saveza sportova istarske županije i nagradu za životno djelo od Radio Labina.
  • Nagrada za životno djelo od strane Sportske zajednice Grada Labina

Cijenjeni profesore, počivao u miru.