SHARE

U Novalji je od 23. do 25. lipnja održano 31. Pojedinačno prvenstvo Republike Hrvatske u podvodnom ribolovu. Na dvodnevnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru nastupio je 21 natjecatelj i 1 natjecateljica, a domaćin natjecanja bilo je Sportsko ribolovno društvo „Luc“ iz Novalje.

Natjecanje je održano u zonama na južnoj strani otoka Paga; prvog se dana lovilo u vodama oko otočića Škrda i Maun, a drugog dana od Novalje do poluotoka Tovarnele. Zbog značajki samih ribolovnih zona bilo je potrebno duboko zaranjati da bi se ulovila riba, a najspremniji ribolovci lovili su na dubinama od preko 30, pa i 40 metara.

U takvim okolnostima odlično su se snašli ribolovci – članovi Sportske ribolovne udruge „Marlera“ iz Ližnjana, osvojivši prvo i treće mjesto.

Državni prvak postao je Sandi Imbrišić, koji je u dva dana natjecanja ostvario 198,63 postotna boda, ulovivši ukupno 8 ugora, 5 škrpina, 3 tabinje, vranu, baraja i šarga, uz pomoć barkariola Ivana Košute. Treće mjesto osvojio je Sandi Peruško sa 157,32 postotna boda i ulovom od 8 ugora, po dvije škrpine, tabinje i vrane, te jednom smokvom (barkariol Aleksandar Pršo). Valja naglasiti kako je njegova tabinja od 3,132 kg bila najvrjednija riba cijelog natjecanja. Drugo mjesto zauzeo je Petar Prkić, član KŠR „Split“.

O veličini i značaju uspjeha ližnjanskih ribolovaca govori i činjenica da Istarska županija konačno ima državnog prvaka nakon punih 15 godina. Naravno, to je najvrjedniji rezultat u 24 – godišnjoj povijesti „Marlere“. Oba Sandija su članovi podvodno ribolovne reprezentacije, te će predstavljati Hrvatsku na Euroafričkom prvenstvu koje se održava sredinom rujna u Tunisu.

Nastup na državnom prvenstvu natjecateljima SRU „Marlera“ poduprli su Općina Ližnjan – Lisignano i Sportska zajednica Općine Ližnjan.