Home Nogomet Prva ŽNL Istra 1. ŽNL – OSVRT (1. dio): Jel’ nas sve skupa Išić zaj…...

1. ŽNL – OSVRT (1. dio): Jel’ nas sve skupa Išić zaj… ili ne, pokazati će prijelazni rok

SHARE

U našem osvrtu na jesensku polusezonu pomalo smo stigli i do elitnog županijskog natejcanja, a njega ćemo obraditi u četiri dijela. Onaj posljednji dio odnositi će se na prvake, momčad Banjola.

Veli Vrh je konačno odlučio pristupiti višem rangu natjecanja, pa su uz ispadanje Valbandona, u ligu ušli vineška Iskra i Mladost iz Rovinjskog sela. No, u prvome tjednu kolovoza došlo je do odustajanja Moele koja se spustila u najniži županijski rang natjecanja, pa je liga popunjena sa momčadi iz Muntića.

Uz činjenicu kako su momci Denisa Išića, (jer ovdje se ne radi o Klubu iz Muntića, već o individualnom činu predsjednika, tajnika, trenera, vozača, sponzora, jednom riječju alfa muškarca, Denisa Išića), imali i puno nesreća, bolesti, povreda i sličnih nedaća, jesen je pokazala da je ulazak dečki sa Grabri u ovaj rang natjecanja nešto sa čime ni Išić ni itko drugi u i oko Kluba, ako takvih ima, nije bio spreman. Prva županijska liga je ozbiljna liga. Ozbiljna liga u kojoj bi trebale igrati najozbiljnije županijske momčadi, a Muntić to jednostavno, ove jeseni nije bio. U niti jednom dvoboju.

E sad, sve navedene realnosti u gornjem pasusu možete okačiti mačku o rep. Na stranu sada rezultati koji su takvi kakvi jesu. Na stranu činjenica kako su momci iz Grabri tijekom jeseni bili domaćini u Vodnjanu. Na stranu što ih je tijekom utakmice u zapisniku bilo u prosjeku 13. Na stranu što su cijelu jesen bili bez vratara. Na stranu sve što ste od njih doživjeli ove jeseni. Sve to zaista možete ostaviti po strani. Jer, jednostavno, u potpuno tragikomičnoj polusezoni koju su priuštili sami sebi, a onda i ostatku društva, jedna ih karakteristika nije napustila. Vjera! Nevjerojatna vjera koju je istarski Canjuga ugradio u momčad i koja iz njih izbija nakon 13-0-0-13 i gol razlikom 5:86! Kako? Kako, pobogu, brate?

E sad, jel’ nas sve skupa Išić zaj….. ili ne, pokazati će prijelazni rok. U svakom slučaju, najbliži suparnici zeleno-žutima još uvijek su na dohvat ruke…

Iz lige će na ljeto vjerojatno ispasti samo jedna momčad, jer postoje naznake kako je Funtana ponovno spremna za viši rang natjecanja. Ukoliko se to dogodi, i ukoliko momci Igora Žikovića krenu u novu avanturu, najbliži konkurent Išićevim trupama je momčad iz Dumbrove. Potpićanci su i prošle godine ostali u ligi zahvaljujući činjenici da je Veli Vrh napredovao, no ni ove im godine ne cvjetaju ruže. Goran Terković, koji je poveo momčad u novu sezonu, odustao je nakon trećeg kola i na užareno je mjesto sjeo Robert Fable. No, nije se puno toga promijenilo.

Momčad Potpićna Učke ’72 ima samo jedan problem, a on je trenutno velik i pitanje je koliko je premostiv. Najmlađa su, ali uvjerljivo najmlađa momčad lige, i sa njima treba jednostavno imati strpljenja. No, strpljenje ih, ukoliko Išić ostvari najave i svoju momčad ekipira sa nekolicinom iskusnih igrača, te dovede određeni broj igrača iz EU, neće spasiti. Potpićanci moraju pronaći načina da tijekom ove zime kvalitativno, ali baš kvalitativno ojačaju svoju momčad, jer će u protivnom teško izbjeći seobu u niži rang.

Tarska je Istra, tu negdje. Sa osam osvojenih bodova, naravno da su i nadalje u velikoj opasnosti, no, čini nam se kako su ipak, u odnosu na dvije momčadi koje su plasirane iza njih, u velikoj prednosti. Momčad koju “na papiru” vodi Branko Novak, a u stvarnosti Damir Miljanović, nije tijekom jeseni ni od koje momčadi značajno ili znakovito nadigrana. Jedino su od Žminja i Ližnjana doživjeli težak poraz, kao i visoki poraz u Svetvinčentu, no u toj su utakmici bili izuzetno oslabljeni. Sve ostale susrete odigrali su, kako se kaže, “al pari”, što im pred proljetni dio može biti svakako pozitivan čimbenik. Nedostajalo je u nekim susretima i malo sreće, no sreću treba znati i isprovocirati. Momci iz Tara, jednostavno,  to ove jeseni nisu znali. No, uvjerenja smo kako će ipak dvojcu koji je iza njih trenutno, ostaviti da se obračunaju oko spuštanja u niži rang.

Prvi dio osvrta na elitno natjecanje u Istri završavamo sa momčadi Vrsara. Sa prošlogodišnjim prvakom. No, kada u jednom prijelaznom roku, ili u dva, ostaneš bez Denisa Bošnjaka, Saše Četkovića i Igora Todorova, koliko god oni trenirali ili ne trenirali, koliko god navedena trojka bila spremna ili nespremna, koliko god misliš da ćeš to nekako nadoknaditi, e to baš ne ide tek tako. Vrsarani muku muče sa strijelcem, sa nekime tko će pregršt prigoda koje momčad stvori, znati realizirati. To je jednostavno dio koji nakon odlaska Denisa Bošnjaka nisu riješili. Primjer ali i potvrda navedenog, ona najsvježija potvrda  je utakmica protiv Jedinstva Omladinac u zadnjem kolu, kada su Vrsarani, prema igri, prema prigodama zaslužili visoku pobjedu, no doživjeli su neugodan poraz. Pred sam kraj jesenskog dijela momčad je preuzeo Damir Vukadin, što će svakako pridonijeti određenom napretku, no za napredak potreban je napadač. Nađu li ga, kupe li ga, dovedu li ga, velike će brige postati stvar prošlosti.