Home ISTRA Atletika 100 MILJA ISTRE | Japanac Ose pobjednik najduže, Portugalac Helio Fumo srušio...

100 MILJA ISTRE | Japanac Ose pobjednik najduže, Portugalac Helio Fumo srušio rekord najkraće staze

Najkvalitetnija trail manifestacija u široj regiji, „100 milja Istre“, započela je jučer u Labinu gdje je startala najduža dionica, crvena utrka, koja je započela u 16 sati.

Pomalo nevjerojatno zvuči da je Japanac Kazufumi Ose već jutros u 10:39 stigao u Umag, što znači da mu je do cilja trebalo 18 sati, 38 minuta i 58 sekundi. Inače, nakon rekordera staze Dylana Bowmana, Japanac Ose ostvario je drugi najbolji rezultat svih vremena na „100 milja Istre“.

Na drugom mjestu plasirao je Francuz Gregoire Curmer koji je na prolaznim stanicama u Buzetu i Humu bio vodeći, ali nije uspio osvojiti zlato. Na cilj je stigao za 18 sati, 55 minuta i 50 sekundi. Bronca je priprala Talijanu Luci Manfrediju koji je na cilj došao za 19 sati, 30 minuta i 37 sekundi.

Na stazi dužine 110 kilometara koja je krenula iz Lovrana, na tzv. plavoj utrci, najbrži je bio Čeh Aleš Sedlak koji je na cilj stigao za 11 sati, 53 minute i 48 sekundi. Čeh je kompletno vrijeme proveo na prvom mjestu te je zasluženo odnio zlato.

Aleš Sedlar

Iza njega na cilj je stigao dvojac koji je i pokazao o kakvoj se manifestaciji radi. Naime, Slovenac Aljoša Smolnikar i Kastavac Marin Mandekić zajedno su ušli u cilj s vremenom od 12 sati, 21 minute i 11 sekundi te time pokazali da je humanost znatno vrijednija od sportskog rezultata.

Žuta utrka, dužine 41 kilometar, startala je u Buzetu, a do Umaga je furioznom Portugalcu Heliu Fumi trebalo dva sata, 55 minuta i 19 sekundi. Ne treba ni govoriti da je to novi rekord ove staze.

Na drugom mjestu smjestio se Slovenac Marjan Zupančič koji zna kako je biti i „zlatan“ na istarskoj stomajlerici, a njemu je do umaškog cilja trebalo tri sata, 11 minuta i 57 sekundi.  Na postolju je još bilo mjesta i za Rumunja Andreia Ivanescua Gligu koji je na cilj dotrčao za tri sata, 12 minuta i 21 sekundu. Sva trojica su bila brža od dosadašnjeg rekorda žute utrke.

U tijeku je zelena utrka dužine 67 km koja je u podne krenula iz Buzeta, a do kraja dana pristizati će polako i preostali natjecatelji iz sve četiri utrke. Treba reći da se na ovoj manifestaciji natječe čak 1788 sportaša – podatak za respekt!