Home HRVATSKA I SVIJET HT Prva HNL ANALIZA 9. KOLA PRVE HNL | Varaždinci su više željeli od glumaca...

ANALIZA 9. KOLA PRVE HNL | Varaždinci su više željeli od glumaca iz subotnjeg “plavog filma”

SHARE

Dinamo je momčad koja se može potući i sa Manchesterom ako na teren iziđu oni najkvalitetniji i maksimalno motivirani. Varaždin za ove manje kvalitetne nije bio dovoljna motivacija. I tu počinje i završava priča o magiji.

Magičnoj “plavoj noći”, povijesnoj utakmici protiv Atalante i kojekakvim glupostima. Niti je ono bila magična noć niti je ovo dno dna. Varaždin je više želio od glumaca iz subotnjeg “plavog filma”. Varaždin je više trčao. Varaždin me u svemu demantirao i uhvatio priključak!

Osijek je konačno odigrao utakmicu u skladu s renomeom igrača s kojima u Klubu raspolažu. I izgubio. Premda se u svojim “analizama” pokušavam držati isključivo jedne utakmice, kod Osijeka je gospođa Karma sve naplatila. Gledajući samo ovu utakmicu, usudim se reći, kako je osječki strateg, pronašao pravu formulu. U nogometu postoje tri linije, a Osijek ih je protiv Lokomotive imao u određenim dijelovima utakmice četiri.

I upravo u toj liniji, odnosno u međulinijskom prostoru u kojemu su u fazi napada djelovali Kleinheisler i Pilj, stvorili su Osječani Lokomotivi ogromnih problema. U Skenderovo vrijeme ovo je bila jedna od najboljih utakmica, no to nije bilo dovoljno za ništa više od časnog poraza. Zakazali su kod Osijeka jedino bokovi na “brazilski pogon” i to je presudilo. Presudio je i igrač manje kojega je Lokomotiva imala, Sammir. Filho je dodao dvije lopte za dva gola, no njegovo stajanje na terenu “lege” nisu iskoristile. Filha će Tomić istrpjeti, dokle god bude ostatak društvanca trčao za njega.

Osijek je dok ovo pišem na prekretnici. I Meštrović je pogriješio. Dvaput. Prvi puta kada je Skenderu pružio mogućnost. I sada kada ga je maknuo. Sada je trebao stati iza Skendera i pustiti ga da ove godine nauči sposobnost vladanja grupom. Skender nogomet razumije. I te kako ga razumije. Ali nema i niti u jednom trenutku nije imao sposobnost vladanja grupom. I ako mu je već pružena prigoda, trebalo ga je pustiti da ovu sezonu savlada ta neka za njega nova saznanja, da nešto nauči. Ovako je potrošen talentirani trener. Do neke druge prigode koju će, nadam se ubrzo dobiti.

Potpuno atipična utakmica za momčadi Slaven Belupa i Gorice odigrala se u Koprivnici. Šezdeset posto posjeda lopte kojega je ostvarila Gorica u prvom dijelu, te napadala kroz kontinuirane napade, bez tranzicije zaista je sušta suprotnost onoga kako inače igraju trupe Sergeja Jakirovića. Nadalje, Nizozemca Sukha nikada nisam toliko vidio da se ubacuje iz drugoga plana i da toliko vremena provede u suparničkom šesnaestercu ili nadomak njega.

Zoran Peruško, autor teksta

Pokušao je Jakirović iznenaditi Belupo s načinom igre i uspio je u tome. Slaven se tražio cijelo prvo poluvrijeme i samo ih je sreća u nekoliko navrata spasila zajedno sa fenomenalnim Antoniom Ježinom na golu da ne budu u rezultatskom minusu. Dapače, čak i suprotno. U jedinom konkretnom napadu u prvom dijelu Belupo je i poveo. U nastavku došlo je do niveliranja posjeda lopte, Krle je zabio svoj 94-ti gol u HNL-u i odveo Slaven u mirnije vode. Gorica već drugu utakmicu zaredom je bez postignutog pogotka, a najgore od svega je što su Čabraja i Lovrić (lijevi bočni i lijevi krilni) dobili crveni karton i bit će interesantno vidjeti što će Jakirović, sada već pod pritiskom rezultata, spremiti za slijedeće kolo.

Hajduk je i dalje na čelu kolone a osobno mi to djeluje nestvarno. I koliko god da je u utakmici protiv Intera prvi pogodak zaista postignut iz sporne situacije, ne može se umanjiti pobjeda Hajduka ni u kojem segmentu. “Bili” sa Caktašom u ulozi “fantasiste” su stvarno potpuna druga momčad u odnosu na utakmice u kojima Caktaša nema. Svojim je kretnjama idejni začetnik svakog Hajdukovog napada a i igrač koji daje onaj ključni, posljednji pas.

Splićani su protiv Intera dominirali i u posjedu, ali nije to bio onaj posjed s kojim ne znaš što bi učinio. Bio je to posjed koji je bio konkretan, pas točan i brz. Ovoga puta baš lepršavo. Znaju mi spočitavati da sam isuviše kritičan. Ponekad prema Hajduku, ponekad prema Osijeku, nekom trećem. No jednostavno, na ovakve stvari gledam crno-bijelo. A Hajduk je ove nedjelje bio i bijel i zlatan.

Hajdukova igra, tečna, plijenila je pozornost, izuzev jedne crne rupe u koju su upali petnaestak minuta nakon što je Serderov smanjio na 2:1. Nije Inter tada stvorio nikakve velike opasnosti, no nedostajala je malo brža tranzicija, malo okomitija lopta, jer je Hajduk u tih nekih petnaestak minuta mogao lošije se provesti. Inter zbog nedostatka individualne kvalitete to nije uspio kapitalizirati.

Poprave li Splićani taj dio psihološke rupe, mogu se nadati da bi im ovo, nakon dugo sezona, konačno mogla biti jedna u kojoj neće potpuno kapitulirati u HNL-u prije Silvestarske noći.


PRVA HNL – 9. KOLO

[jsMatchDayStat matchday_id =”3961″]

PRVA HNL – LJESTVICA

[jsStandings id =”44912″ columns =”played_chk;win_chk;lost_chk;draw_chk;point_chk;goalscore_chk;goalconc_chk;curform_chk”]

PRVA HNL – 10. KOLO

[jsMatchDayStat matchday_id =”3962″]