Home HRVATSKA I SVIJET HT Prva HNL ANALIZA JESENI – ISTRA 1961 | Odabrani su momci od kojih je...

ANALIZA JESENI – ISTRA 1961 | Odabrani su momci od kojih je velika većina zalutala na ovaj nivo natjecanja

SHARE
Zoran Peruško

Puno toga mi mislima prolazi, kada razmišljam na koji način pripremiti analizu pulskoga nogometnog prvoligaša. Što analizirati? Što reći o još jednoj godini koju pulski nogomet dočekuje iznad šibenskog, npr?

Teško je, gotovo nemoguće, normalnim nekim riječima, posebice ako si zaljubljenik u taj sport pristupiti ovoj temi. A opet, s druge strane, trebaš probati ostati trijezan, i podariti čitatelju štivo koje će ga potaknuti na razmišljanje. Uspijem li, super. Ne uspijem li u toj nakani, jebiga. Nismo svi isti. I, naravno, ne razmišljamo svi na isti način.

Analizirati pulsku nogometnu prvoligašku agoniju je otprilike kao da se želiš baviti nekakvim najtežim poslom na svijetu. A najteži period za pulski nogomet bio je u trenutku u kojemu je pulskoga prvoligaša vodio, s trenerske strane mislim, Andrej Panadić. Takva količina improvizacije i trenerske neumješnosti, teško može biti ponovljena i zaista je jako teško pronaći bilo kakvu, pa ni sličnu usporedbu sa njegovim takozvanim radom, a na kraju i sa njegovim rezultatskim podbačajem. No, na dobrom smo putu da i to dostignemo.

Naime, kao nekakva “struka” (a ta je riječ ne slučajno stavljena pod navodnike), savršeno dobro znam ulogu glavnoga trenera u takvim sustavima. Jer radio u zadnjoj županijskoj ligi ili Prvoj Hrvatskoj, potpuno je nebitno. Igrače koje imaš i koji imaju, te neke godine, koji su davno ušli ili su tek ušli u seniorski nogomet, ti kao trener, nećeš ničemu naučiti.

Barem ne što se nogometa tiče. Iza njih su faze učenja kroz razne dane provedene u omladinskim pogonima, i oni su takvi kakvi jesu. Bolji. Lošiji. Ovakvi ili onakvi. Kod njih možeš promijeniti eventualno pristup, želju ili nešto što je na psihološkoj bazi, no on neće loptu bolje opaliti desnom ili lijevom nogom, neće biti precizniji u udarcu glavom, nimalo kvalitetniji od onoga što je naučio ili nije naučio tijekom svog rada u svim godinama do sada.

I sada, kada pogledaš sa ove distance, ponovno imaš situaciju u kojoj je i tijekom ove jeseni u Pulu, na Drosinu, nahrupilo svašta. Ali doslovno svašta. Od 25-26 igrača koje je u kadru imao pulski stručnjak, velika većina, uz čast izuzecima, zalutala je u prvoligaški nogomet. Pogledajmo samo ovog malog iz Dinama, Ćužea, npr. On je Pulu dosegao na račun dobrih odnosa Dinamovog trenera Nenada Bjelice sa određenim ljudima u pulskom prvoligašu, on je momak koji je HR reprezentativac u svojoj kategoriji i on je dečko koji je ovu Istru nekako doteglio do tih nekih bodova koje sada Puljani u najlošijoj sezoni svoje povijesti imaju. I on je jedini koji je zadovoljio. A pazite, nakon 03. kolovoza dečko je bio najblaže rečeno, smiješan.

Već dugi niz godina, ono što izlazi iz omladinskih pogona NK Istre 1961, nije dovoljno. Svi mi, imamo svoju ideju, zašto je to tako. Na primjer, često ćemo čuti, ovom malom fali borbenosti, ovom malom fali desna noga, ovaj je sa glavom u kupusu, ovaj je ovakav ili onakav, i kao takav ne zaslužuje, ali pazite, uopće ne zaslužuje niti probati takvu kvalitetu natjecanja kakav je HNL.

Treba li ih uopće još jednom nabrajati, sve te dečke koji za Istru nisu valjali, a u ostatku Hrvatske ili negdje šire dosegli su hvale vrijedne karijere i dostižu ih i nadalje. Od Marića, Zgrablića, Prelčeca, Batelića, Prskala, preko Parackog, Pamića, Macana, Ottochiana, do ovih najmlađih poput Ramadanija, Trešnjića, Radetića, Uroševića ili nekog četvrtog, petog, šestog ili sedmog. Ne, nitko nam nikada dobar nije bio, jer, hajde, molim Vas, koji su to treneri njih izbacili, s kojim su to trenerima oni radili? Ja se usudim reći, sa najboljima! No, taj i takav nije bio najbolji za niti jednog Predsjednika ili niti jednog vlasnika Kluba, a takvih ih se izmiješalo, Bog te više pita koliko.

I onda? Onda dovodimo likove koji još čitaju knjigu ili slikovnicu pod nazivom “Početnica umješnog djelovanja u sportskom području” i svi postanemo zaluđeni, nekim novim “panadićem” u obliku “cvitanovića”, “tota”, “preleca” i sličnih. I onda, taj i takav zajedno sa moćnim vlasnikom odabere ovo što je ovaj ove godine odabrao. Jadno i prejadno. Odabiru momke od kojih je velika većina zalutala na ovaj nivo natjecanja. Odabiru igrače kakvih unutar našeg područja imamo na tone. Ali, pazite, na tone! A nama prodaju, uz pomoć predivno ublaženih medijskih pristupa i priča, zlato. Golo zlato, suho zlato. A mi na te ustaljene fore padamo iz godine u godinu kao da smo svi sa najuspješnijim općim uspjehom završili “hlebinsku školu naive”.

Pula je jedini grad u Hrvatskoj, uz Rijeku, valjda, (pritom naglašavam riječ valjda), koja je privatizaciju nogometnog Kluba dovela do ove faze. U zemlji kakva je Hrvatska, to je uspjeh. No, na žalost taj uspjeh je jedini na nivou cijele jedne države. Odrađen kako je odrađen. Do te mjere, da smo prije sezonu i pol, bili pred gašenjem. Ne ulazim u to što je nekome za kupovinu Kluba i njegovu privatizaciju obećano, fućka mi se za to, no ono što me interesira je da imam pravo pogledati dobar nogometni susret.

Imam pravo kao i mnogi oni koji žive na ovom poluotoku, navijati za pulsku nogometnu ekipu, malo pojačanu izvana s dva-tri prava igrača, i imam pravo se sa njima veseliti i s njima tugovati. S igračima koje smo mi ovdje u Istri odgojili. S igračima koji itekako znaju svoje mjesto pod suncem. I njega trebaju.

Ja, kao ni mnogi poznavatelji pulske nogometne priče, kada sretnem u gradu Ćužea, kada sretnem Maganjića, Paeza, Iglesiasa ili nekog petog, ja tog lika niti ne prepoznam. Ne zamjeram tom dečku ništa, on je ovdje došao steći svoje nogometno ime, poguran je od raznoraznih lihvara i raznoraznih nogometnih “kvazi menađerčića”, na čije su spike pali novi vlasnici.  A mi, mi smo još jednom popili priču o uspješnom nogometnom klubu. U kojemu naše “djece” ima samo u toj kategoriji. U kategoriji “djeca”.

Hvala, ne treba.


PRVA HNL – LJESTVICA

Rank Teams Played Won Drawn Lost For Against Points Current form
1 Dinamo Zagreb 33 24 4 5 58 17 76 WDDWL
2 Osijek 34 17 11 6 46 26 62 WDWWW
3 Lokomotiva 33 18 6 9 53 35 60 DWDWW
4 Rijeka 34 17 7 10 51 38 58 LLLWW
5 Hajduk Split 33 16 6 11 51 35 54 LLWLL
6 Gorica 34 12 11 11 43 47 47 DWWDL
7 Slaven Belupo 33 9 7 17 30 49 34 LWLWL
8 Varaždin 34 8 9 17 28 48 33 WWLWW
9 Istra 1961 34 5 9 20 25 55 24 LDLDL
10 Inter Zaprešić 34 3 8 23 30 65 17 LLLLL