Home Nogomet Četvrta HNL Zapad “Analizom napretka pojedinaca i zadovoljstva igrača vidimo da nismo pogriješili osnivanjem momčadi...

“Analizom napretka pojedinaca i zadovoljstva igrača vidimo da nismo pogriješili osnivanjem momčadi ulaznih godišta”

U Kostreni ponovno „raste“ bivši prvoligaš Pomorac 1921. Ovih dana porazgovarali smo s Karlom Đivojem, voditeljem tamošnje škole nogometa koja zaista može biti za primjer mnogima. Osim njega, za sportsku politiku u seniorima i stručni dio rada u seniorima zadužen trener Vladimir Jerić.

Imate novi ustroj kluba u stručnom dijelu za narednu, 2020/2021 sezonu?

Prije svega želio bih se zahvaliti Klubu na prilici,šansi za rad i podršci za provedbu plana i programa u sezoni 2020/21. Da, mislim da je bilo nužno napraviti sportsku reorganizaciju unutar Kluba. Ulaskom seniora u 4. HNL struktura operativnog i stručnog rada omladinskog i seniorskog pogona morala se odvojiti, ali u konačnici sinergije stručnog rada morale bi biti prepoznate i povezane u cjelini Kluba.

Koji su noviteti?

Novitet je sustav rada. Moja želja i vizija je stvoriti individualizirani sustav rada u školi nogometa Pomorca 1921. Priznajem samo standard dugoročnog planiranja i razmišljanja. Najvažniji u tim složenim upravljačkim akcijama bit će struktura stručnog, logističkog i operativnog kadra jer bez njih i njihovog doprinosa,entuzijazma,znanja,predanosti i podrške sustav se neće moći provesti.

Ima li noviteta i na planu struke i logistike?

Ima promjena i nadopuna u stručnom, a ima i u logističkom i operativnom kadru. Educirani i stručni tim trenera su kolege Vladimir Jerić, Saša Jugović, Vanja Paškvan, Antonio Žeželj, Marin Stipanić, Ivan Brnelić, Martin Dorčić, Luka Čanković, Dario Nedić i trener vratara Krunoslav Zmajla a još su dogovorena načela suradnje s kondicijskom trenericom Ninom Hajdin.

Svi su oni predani entuzijasti, radnici, nogometni zaljubljenici i stručnjaci u školi nogometa i seniorskom pogonu NK Pomorca 1921. Zoran Suzanić u funkciji tajnika Kluba alfa je i omega našega Pomorca 1921. Njegove vizije rada i organizacijske sposobnosti na razini su nemogućega, a svima u Klubu je dostupan od 0-24 sata.

Bez timskog rada nemoguće je iskočiti u podizanju kvalitete, a za kvalitetne ljude i stručnjake uvijek ima mjesta. Naravno ne smijemo zaboraviti i trenere koji su nas napustili, a koji su postavili visoke kriterije u radu škole nogometa i to redom Bojan Šestan, Dominik Mohorović, Danijel Gržinčić i Edi Burić. Veliko pojačanje dobili smo povratkom Maura Uljanića u Klub.

Mauro Uljanić se vratio u klub, koju ima danas funkciju?

Iznimno sam zadovoljan što je ostala mogućnost i prostor da dovedemo ili bolje rečeno da vratimo čovjeka i radnika kao što je Mauro Uljanić. Mauro će svojim sposobnostima, kvalitetama i predanosti sigurno obogatiti rad i smjer NK Pomorca 1921.

U Klubu njegova funkcija bit će u logističkom, organizacijskom i operativnom djelovanju – točnije, biti će tehnički voditelj škole nogometa i raditi na poslovima brendiranja Kluba i marketinga. Mauro je možda otišao iz Pomorca 1921, ali Pomorac 1921 nikada nije iz njega i jedino logično i ispravno je bilo takvog čovjeka vratiti u Klub na obostrano zadovoljstvo.

Smisao rada i škole nogometa u klubu?

Planovi i programi u svakom klubu su složene upravljačke akcije ili bi trebale biti, koje su individualizirane i koje su kroz rad podložne i poželjne nadogradnjama, te izmjenama i dopunama.Svake godine nadopunjujemo i obogaćujemo naše planove i programe rada. Glavna vizija i smisao našeg Kluba je kvalitetan rad u školi nogometa, ističem da želimo biti, pored HNK Rijeka, nositelji kvalitete rada i stručnosti u Županiji. Želimo kroz kvalitetan rad odnosno kroz odgojno-obrazovni proces stvarati kompetitivne igrače za naš seniorski uzrast, utjecati na sve oblike odgoja kako bi osim nogometnih kvaliteta i vještina stvorili ispravne vrijednosti za bolje društvo, sretnije i zdravije ljude.

Koliko imate kategorija i igrača?

Naši polaznici i igrači su naš najvažniji i najvrjedniji dio Kluba odnosno bogatstvo Kluba. U Klubu trenutno imamo preko 250 igrača, od najmlađih polaznika „otvorene škole“ do najiskusnijih igrača veterana, a igrači su prema uzrastu raspodijeljeni u 12 kategorija.

Cilj je svakoj generaciji omogućiti jednake uvjete, mogućnosti i šanse za kvalitetan rad i napredak u svom uzrastu kao preslika rada u svim ozbiljnim školama nogometa odnosno klubovima. Prošle godine su zahtjevi, mogućnosti i stručna procjena bili takvi da se uz postojeće kategorije pionira naprave još dvije dodatne kategorije pionira i to mlađih i starijih, tj. da se ulaznim godištima pruži primjeren rad i natjecanje kako ih ne bi dominantno godište odnosno starije godište potisnulo u radu i na neki način oduzelo im mogućnost napredovanja u radu. Analizom napretka pojedinaca i zadovoljstva igrača vidimo da nismo pogriješili.

Broj trenera u klubu – bilo je govora u medijima kako ih ima previše?

Nikako previše, jako važno je istaknuti kako optimalan broj trenera u radu Kluba najviše ovisi o zahtjevima pojedinih kategorija i brojnom stanju igrača u pojedinim kategorijama te je glavni temelj kvalitetnog ostvarivanja planova i programa u Klubu.

Smatram da što su djeca mlađa da treba bi biti i manji omjer djece u odnosu na trenera, a sve u svrhu kako ne bi padala kvaliteta rada u treningu, jer,na primjer, da imamo 15 polaznika ili igrača u Klubu sigurno da bi nam jedan trener bio dovoljan.

Ove godine obogatili smo školu nogometa i dogovorili suradnju s kondicijskom trenericom za cijelu školu nogometa gdje smo još više oplemenili vrijednosti našega rada, a još razmišljamo o uvođenju individualnog rada kao oblika najkvalitetnijeg rada u Klubu, pa razmišljamo i o uvođenju sportskog psihologa koji bi mlade igrače usmjeravao i pratio u ponašanju na i izvan zelenog travnjaka.

Ideja nam ne nedostaje.Uz terenski rad važna je kvalitetna i adekvatna logistika Kluba, te podrška Uprave i nisam pristalica da se kvaliteta rada i standardi spuštaju i traže kompromisi već da se kvaliteta podiže na svim razinama i to je jedino ispravno za našu djecu.

Zanimljivo, više trenera nego kada je Pomorac bio prvoligaš?

Ne bi ulazio niti uspoređivao programe,planove i ciljeve starog „Pomorca“. Mi trenutno radimo prema jako visokom nivou rada u školi nogometa i to su zahtjevi našeg plana i programa, a vodimo se logikom struke,osobnih znanja i uvidom u druge uspješne škole nogometa i klubove.

Danas naši igrači koriste travnato igralište i to sve kategorije, svlačionice su u zgradi Kluba za sve kategorije,opremu svake godine nadopunjujemo novim loptama,dresovima,rekvizitima… Igrači nam sudjeluju na velikom broju turnira gdje Klub snosi trošak kotizacija za sve ekipe, omogućujemo im kvalitetno natjecanje i putovanja u organizaciji Kluba, brojne dodatne mogućnosti da se rođendani slave u svom Klubu itd…, ali ono najkvalitetnije što pružamo je stručan rad i briga za svako dijete!

Mislite li da je rad u NK Pomorcu 1921 prepoznat?

Ne mislim, siguran sam da je prepoznat. Osim iz Kostrene dolaze nam igrači iz Crnog Luga, Delnica, Krka, Cresa, Viškova, Zameta, Marinića, Škrljeva, Bakra, Drenove… Roditelji nam ukazuju povjerenje jer su im djeca sretna i napreduju,treniraju kvalitetno s licenciranim trenerima, osjećaju se važno zato što nam i jesu važni, a mi ćemo se i dalje truditi da dobiju najvišu razinu obuke i treninga u Pomorcu 1921.

Nismo sakupljači članarina, igrači i roditelji to prepoznaju, a ciljevi su nam dugoročni. Organizacija turnira Egon Polić, organizacija kampa, koji su u planu i ove sezone te turnira za mlađe uzraste su u planovima za naredni period ovisno o cjelokupnoj situaciji s COVID-om i želimo kad nešto organiziramo da bude na visokoj razini organizacije i kvalitete, ne pristajemo na prosjek i kompromis u stilu samo da nešto napravimo,samo da se nešto događa, to nas ne interesira.

Uvjeti rada – što vam nedostaje?

Jedan od najvažnijih prioriteta uvjeta rada u Klubu je sigurno pomoćno igralište. Volumen treninga i utakmica u natjecateljskom periodu je prevelik za samo jedno igralište. U jednom tjednu se obradi 36 trenažnih jedinica od ponedjeljka do petka, i to sve ekipe, plus 6 specijaliziranih treninga vratara. U natjecateljskom periodu vikendom se odigra 11 utakmica u gostima i doma.

Koristimo umjetnu travu pored pomoćnog igrališta i malonogometne terene kod dvorane, ali najsretniji bi bili s pomoćnim igralištem i da se adekvatno uredi. Kad bi se razmišljalo dugoročno mislim da to ne bi trebao biti problem.Za daljnji rast i razvoj pomoćno igralište, koje je sada u katastrofalnom stanju, nam je prioritet broj 1.

Za kraj, je li ostalo nešto što smo zaboravili?

Naravno prvo treba zahvaliti Općini Kostrena, KD Kostrena, našim sponzorima i roditeljima bez čije financijske i druge pomoći ne bi Klub mogao opstati. Posebno zahvaljujemo Upravi koja na volonterskoj bazi daje svoj veliki doprinos u radu, te trenerima koji uz simbolične naknade svoj rad obavljaju predano i profesionalno.

Puno planova i izazova je pred nama u narednoj sezoni u kojoj se slavi 100 godišnjica organiziranog nogometa u Kostreni, preko Jadrana, Pomorca i ovog novog Pomorca 1921 koji baštini sve ono najbolje od naših prethodnika.

Ponosimo se promocijom seniora u 4. HNL, te pozivamo mještane i navijače da u Žuknicu dođu pogledati našu djecu, ali nadasve želimo zadržati postojeću kvalitetu rada i stručnosti u školi nogometa. Bit će teško s umanjenim sredstvima, ali potrudit ćemo se,dati sve od sebe i nadam se da ćemo uspjeti. Radit ćemo, pokušavati analizirati, griješiti, ispravljati, rasti, padati, dizati se, ali Kostrena će se ponositi s nama, u to sam siguran!