Home Nogomet Četvrta HNL Zapad Bilić sa Valbrune na Siget, Peruškovi “klinci” popunjavaju prve dvije lige

Bilić sa Valbrune na Siget, Peruškovi “klinci” popunjavaju prve dvije lige

SHARE

Jučer je trogodišnji ugovor sa Hrvatskim Dragovoljcem potpisao pulski defanzivac Manolo Bilić. Bivši kapetan juniora Istre 1961 koji je od svog matičnog kluba “odbačen” na potpuno nelogičan način, “oživio” je svoju karijeru.

“Nakon prošle predivne polusezone u Rovinju, zahvalio bi se najprije treneru Perušku i ostalim igračima te im želim uspješan ulazak u novu sezonu”, započeo je Bilić pa se osvrnuo na Siget:

“Ja svoj put nastavljam u Hrvatskom Dragovoljcu gdje mi slijede nova dokazivanja i nove borbe. S igračima se polako upoznajem, a s nekima sam si već na “ti”. Lakše mi je puno u novom klubu, jer je tu i David Barišić, s kojim sam igrao u Puli.”

Na okolnosti Bilić nema ni najmanji prigovor: “Uvjeti su super, za trenera Pamića nemam ništa za reći osim – hvala. Na kraju, nadam se da ću se nametnuti i pomoći novom klubu da bude u što bolje izdanju.”

LICENCA NIJE MJERILO KVALITETE, ALI…

Kada je Bilić spomenuo trenera Peruška, momentalno smo se sjetili još jednog igrača kojeg je taj pulski trener “uveo” u rad sa seniorskom momčadi, Lorena Maružina, koji je od ovog ljeta prvoligaški igrač.

Kada se tome pridodaju imena Filipa Peruška (Inter Zaprešić), Manuela Perkovića (Novigrad) i najnovijeg rovinjskog “eskponata” Paola Bernobića koji sljedeći tjedan odlazi na probu u Hajduk, dolazimo do zaključka da Zoran Peruško ne griješi previše kada je u pitanju odgoj mladih nogometaša.

Zoran Peruško, trener Rovinja

Iz današnje perspektive, velika je šteta da ostali istarski treneri ne daju toliko prigoda mladim igračima. U Rovinju od dolaska Peruška rezultat često nije imperativ pa se znalo dogoditi da 17-godišnji Maružin odigra preko 1200 minuta u četvrtom rangu hrvatskog nogometa; godinu stariji Perković u toj sezoni 2014/2015 sakupio ih je gotovo 1500, da bi sljedeće sezone oba igrača bili standarni prvotimci. Kada smo u Cometu pogledali dalje, vidjeli smo da je “isti put” prošao i Bernobić, a da je sljedeći igrač kojeg će teško na Valbruni zadržati 18-godišnji Luka Matošević.

Koliko god lijepo bilo u jednu ruku, pomalo je žalosno da je više “Peruškovih igrača” u posljednjih 18 mjeseci promovirano u Prvu i Drugu HNL nego iz omladinskog pogona Istre 1961 u proteklih 36 mjeseci. Ne bi smjelo tako biti, ali ako pratimo slučajeve poput Uroševića i Trešnjića, možda je tim mladim dečkima najpametnije otići u Rovinj – odatle možda i krenu u profesionalni nogomet.