Home ISTRA Ostali sportovi Bilo je i vrijeme – u 2021. na Giardinima će biti postavljen...

Bilo je i vrijeme – u 2021. na Giardinima će biti postavljen kip Mati Parlovu

SHARE

Nakon višegodišnjih peripetija, na Giardinima će se uskoro ipak postaviti spomenik Mati Parlovu, višestrukom boksačkom jugoslavenskom, europskom i svjetskom prvaku. Jučer su strojevi iskopali široke temelje na Giardinima, preko puta kafića koji je Parlov godinama vodio, a preuzeo ga je njegov sin Matko.

On nam je kazao da je jučer ujutro obišao lokaciju na kojoj se kopa, odakle je uklonjen jedan stup. No, još nije siguran hoće li kip biti postavljen baš na tom mjestu, ili metar, dva dalje. Uglavnom, obitelj se s Gradom konačno dogovorila da će spomenik biti upravo na Giardinima, što je bila njihova višegodišnja želja. Brončani spomenik u prirodnoj veličini izradila je zagrebačka kiparica Marija Ujević Galetović, veli Matko.

Kip boksačke legende bit će odjeven u odijelo, bez rukavica i sportske opreme, i to je bio uvjet konzervatora. Parlov će biti predstavljen u središtu grada, kao počasni građanin Pule.

Konzervatori su, podsjećamo, svojedobno odbili zahtjev Boksačkog saveza Hrvatske da se već izrađen kip Mate Parlova u boksačkom gardu, u sportskoj opremi i rukavicama, postavi na Giardine, nakon čega je djelo kipara Ante Jurkića odvezeno u Zagreb, podsjeća Matko.

Ante Jurkić je, s druge strane, autor boksačevog kipa postavljenog u Fažani, o čijoj estetskoj vrijednosti dvoje mnogi poznavatelji umjetnosti. Nije poznato kada će pulski spomenik biti postavljen, hoće li to biti u ožujku ili svibnju, ali će svakako biti prije turističke sezone, kaže Matko Parlov.