SHARE
Luka Gašpar, Filip Matijašić i Marino Križmanić

Sva tri istarska superligaša, Istra Poreč, Pazin i Pula u novu su ligašku sezonu 2021/22. startala pobjedama. U susretu koji je uoči 1. kola bio u najvećem fokusu zanimanja Istra Poreč je u svojoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože bez većih poteškoća pobijedila zagrebački Zrinjevac 18:8.

Porečani su prvu fazu susreta završili s pefektnih 8:0, a nakon štafetnog izbijanja imali su nedostižnu prednost 14:4. Domaćine je do pobjede predvodio Mateo Načinović koji je sudjelovao u osvajanju šest poena, Darijan Živolić, Bruno Kraljić i Marino Križmanić dodali su po dvije pobjede.

Odličan dvoboj gledali smo u brzinskom izbijanju na tri pozicije u kojem je jedan od mlađeseniorskih (do 23 godine) svjetskih rekordera Luka Gašpar sa svega jednim promašajem, sa 47 pogodaka, odnosno svega dva pogotka manje od svog svjetskog rekorda za svega jedan pogodak više pobijedio svjetskog prvaka u brzinskom izbijanju na šest pozicija Darijana Živolića.

Jedinu gostujuću pobjedu kola, 14:12 zabilježili su Pazinjani na uvijek neugodnom gostovanju u Metkoviću. Gosti su odlično otvorili susret, poveli 7:1 i taj kapital sačuvali do kraja. Koliko će pojačanje biti za Pazinjane pokazao je povratnik u redove momčadi iz Anzurovog doma, Benjamin Guštin koj je sudjelovao u osvajanju šest poena, Nikola Hrelja, Ivan Lanča i Dajan Jurman dodali su po dvije pobjede. Valja istaći i da je mladi, 20-godišnji Đordano Ferenac odigrao neodlučeno (10:10) u disciplini pojedinačno klasično sa europskim i trostrukim svjetskim prvakom, iskusnim Markicom Dodigom.

Puljani su došli do očekivane pobjede 18:8 kod kuće nad ove sezone znatno oslabljenim riječkim Vargonom koji je još uz to ovoga puta nastupio dodatno oslabljen, bez Sandra Gulje, Saše Bana i Lovre Šipeka. Luka Faraguna, sudjelovavši u osvajanju šest poena predvodio je domaćine do pobjede a valja izdvojiti i njegov odličan 41 pogodak u brzinskom izbijanju na tri pozicije.

Bez popusta za svoj donedavni klub bili su bivši Riječani, od ove sezone u dresu Pule, Davor Jelovica i Dario Pavia koji su sudjelovali u osvajanju ukupno šest poena, dok Joško Buterin još nije upisao premijernu pobjedu u dresu Puljana. Od gostiju očekivano je nekadašnji dugogodišnji reprezentativni kapetan Roland Marčelja, koji je sudjelovao u osvajanju šest poena, bio prava prijetnja domaćim ambicijama.

Valja izdvojiti i da je već u 1. kolu aktualni prvak Hrvatske Biston iz Baške Vode doživio tijesan poraz 14:12 na splitskim Gripama od dugopoljskog Sokol Orbica. U sljedećem kolu veliki derbi u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda igraju Pula i Istra Poreč, dok bi Pazin kod kuće protiv Marinića s novom pobjedom morao oplemeniti bodove donesene kući iz Metkovića.

Proteklog vikenda Labin ponovno nije odigrao zaostali susret 5. kola 1. HBL sjever protiv lidera Svetog Jakova iz Jadranova, te je susret ponovno odgođen. U zaostalom susretu 7. kola 2. HBL zapad Raša je na gostovanju pobijedila Selca Bračanu 16:8 i tako osvojila jesenski naslov prvaka. U zaostalom susretu 7. kola 2. IBL sjever Vižinada je na gostovanju u boćarkoj dvorani u Kozarima savladala Osliće 11:9 te će prezimiti na drugom mjestu na prvenstvenoj ljestvici.