Home HRVATSKA I SVIJET HT Prva HNL Brojke pokazuju – Ivan Lepinjica je uz Mioča najbolji igrač Slaven Belupa

Brojke pokazuju – Ivan Lepinjica je uz Mioča najbolji igrač Slaven Belupa

FOTO: Miroslav Miletić/NK Slaven Belupo

Ivan Lepinjica i Adrian Liber protekle su polusezone bili nezadovoljni u lideru lige iz Rijeke te su odlučili potražiti novu sredinu. Znajući kako su odgojeni u Istri, za pretpostaviti je kako bi se u Puli ugodno osjećali.

Pokušavamo tražiti argumente, zašto se u Istri 1961 odlučilo ne posegnuti za njima, u vrijeme kad pulski prvoligaš na obje te pozicije ima nogometaše koji ne briljiraju. I je li pomalo poetska ta neka kazna – kako tako često istarski nogometaši zabiju baš pulskom prvoligašu?

No, povod za ovaj tekst je igra Ivana Lepinjice, neovisno o jučerašnjem golu. Prema SofaScoreu, jučer je uz Agbekporna, bio najbolji igrač Slaven Belupa, a imao je i jedno ključno dodavanje, jedan uspješni dribling te 7/13 duele (primjerice, Petrusenko 3/11, Blagojević 6/14, Čuić 5/12). Lepinjica je imao i jedan blok, ukradenu loptu i dva uspješna starta na loptu.

Imao je i 56 točnih dodavanja, dva manje od Čuića i Petrusenka – zajedno! Sve to ukazuje da bi kvalitete Lepinjice dobro došle i u klubu udaljenom 40 kilometara od Pazina gdje je ponikao.

No, Lepinjica ima sjajnu sezonu dosad općenito. Ako iz jednadžbe maknemo veznjake najjače četvorke u ligi, samo su Igor Postonjski i Benedik Mioč bolje ocijenjeni od Lepinjice prema SofaScoreu.

Iako često zapostavljan zbog manjka ofenzivnih akcija, na sljedećoj ljestvici SofaScorea vide se elitne kvalitete Lepinjice. Kada se gledaju akcije po 90 odigranih minuta, Lepinjica je drugi po uspješnim startovima (više ima Agbekpornu), u vrhu po pitanju presječenih lopti te treći po preciznim dodavanjima.

Na to moramo dodati i duel igru u kojoj nema uspješnijeg igrača u ligi, ponavljamo, ako ne gledamo vodeću četvorku koja igra nešto drugačiji nogomet pa su i brojke drugačije. Lepinjica osvaja 6.35 duelova po susretu uz uspješnost od 55%. Kada to „uparimo“, jasno je da u tome predvodi ovu ljestvicu.

Lepinjica igra sezonu iz snova, a jučerašnji pogodak je samo povod za ovaj tekst.