Home Rukomet Ostalo Bruno Maros: “Stavljeni smo pred zid i ne znamo što ćemo”

Bruno Maros: “Stavljeni smo pred zid i ne znamo što ćemo”

SHARE

Kao što smo prije nekoliko dana objavili, ŽRK Umag, je kao trećeplasirana momčad u 1. HRL za žene izdao priopćenje za javnost u kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog prekida prvenstva. Također, u tom priopćenju UO HRS-a poslali zamolbu o prekidu prvenstva za U16 s obzirom da se ta natjecanja ne prekidaju jer iz nekog razloga dječaci i djevojčice igrajući državne lige nisu jednako ugroženi kao seniori.

Međutim, ubrzo je stigla odbijenica iz HRS-a koju prenosimo u cijelosti.

Poštovani ljubitelji rukometa, simpatizeri ŽRK Umag,

jučer smo prema voditeljima natjecanja poslali zamolbu za odgađanjem kompletnog U16 natjecanja do povoljnije epidemiološke situacije radi zaštite zdravlja djevojčica.

Naša zamolba nije usvojena uz obrazloženje da do 25.4. trebamo odigrati sve zaostale utakmice kako bi završnica u Poreču početkom Svibnja bila regularna.

To za naš klub znači 7 utakmica u sljedećih 15 dana i ovim putem našim roditeljima poručujemo da ćemo sa svoje strane napraviti maksimum za sigurnost djece. Također, od HRS-a kao organizatora takmičenja zatražili smo punu odgovornost ukoliko dođe do zaraze među igračicama.

Sportski pozdrav,
ŽRK Umag

Nakon odbijenice HRS-a te činjenice kako je ŽRK Umag jedan od rijetkih klubova u državi koji se drznuo javno istupiti i ukazati na nelogičnosti u odluci HRS-a kontaktirali smo sportskog direktora i trenera seniorske ekipe Umaga Bruna Marosa.

Prvenstveno, ključ svakog uspješnog sportskog kolektiva jest financijska stabilnost koja je prekidom prvenstva uvelike ugrožena. “Svi oni koji “rade rukomet” za razliku od onih koji sjede u foteljama znaju da su klubovi jedva spajali kraj s krajem i prije ove korona krize koja je i ono malo sponzora svelo na minimum. Ni sami ne znamo kako ćemo pokriti troškove nametnute ovom besmislenom odgodom za mjesec, a možda i više (plaće, stanarine, hranarine, etc.). Tko nam garantira išta?”, pojašnjava Maros.

Možda, ali samo možda bi ova odluka HRS-a imala smisla kada bi se prekinula sva prvenstva koja se trenutno igraju. Dakle, kako seniorska tako i ona kadetska. Međutim, ostaje misterija kako dječaci U17 i djevojčice U16 i dalje mogu putovati, igrati te pritom ostati zaštićeni dok seniorske momčadi koje u današnjem rukometu putuju u gotovo istim uvjetima ne mogu?  “Kako da to komentiram? Upitajte one koji “brinu” o zdravlju rukometaša/ica zbog kojih nam je prekinuto prvenstvo. Tragikomedija epskih razmjera”, dodaje Maros.

Podsjetimo, s natjecanjem će nastaviti momčadi SEHA Lige u kojoj nastupaju PPD Zagreb i Nexe te već spomenute U17 i U16 lige za dječake i djevojčice. Također, podsjetimo kako je PPD Zagreb izgubio obje utakmice u EHF Ligi Prvaka 10:0 s obzirom da zbog velikog broja igrača u samoizolaciji i ozlijeđenih igrača nisu mogli odigrati utakmice s Flensburgom.

Kako je Umag u ovu sezonu ušao s velikim ambicijama, napravljen je financijski plan i program kako sezonu “izgurati” do kraja. Ovim naprasnim prekidanjem potreban je novi plan s obzirom da klub ima obaveze prema svojim igračicama. “Plana nema. Stavljeni smo pred zid i jednostavno ne znamo što ćemo. Očito ćemo morati ili presjeći i raspustiti kompletnu seniorsku ekipu, zahvaliti se i poslati djevojke kući te odigrati ostatak prvenstva sa kadetkinjama koje su očito imune na virus ili tražiti pomoć grada Umaga u ovoj suludoj situaciji u kojoj se igra sa sudbinama sportaša i sportašica koji ni za što nisu krivi”, pojašnjava Maros.

Jednom kad HRS iz jasnih razloga ukine trenutnu odluku gotovo je izvjesno da se “malim” klubovima na nikakav način neće pomoći u saniranju štete nastale ovom odlukom, a klubovi će i dalje spajati kraj s krajem kao što su to činili posljednjih godina. Pitanje ostaje koliko će takvih klubova o(p)stati i koliko će entuzijastičnih rukometnih djelatnika imati “snage” opet u borbu s vjetrenjačama? “Mislim da je vrijeme da se konačno veliki vizionari, doktori rukometa i ostali “stručnjaci” koji vode hrvatski rukomet spuste sa svojih oblačića taštine i života u paralelnom svemiru u kojem je očito sve “cool” i shvate da ovakva odluka ne vodi ničemu. Pardon, vodi, uništavanju još ono sitno “malih” rukometnih sredina koji se održavaju iznad površine”, za kraj dodaje Maros.