Home ISTRA Tenis Carlos Alcaraz stiže u Umag! Prisjetimo se tko je on i zašto...

Carlos Alcaraz stiže u Umag! Prisjetimo se tko je on i zašto je to vrhunska senzacija…

Piše: Lari Zahtila

Godina je 2019. Mjesto događaja: Barcelona. Turnir serije 500, jedan od najcjenjenijih na zemlji. Netom prije 16. rođendana Carlos Alcaraz okušao se u kvalifikacijama. Još nije bio u Top 500, protivnik je Pedro Sousa. Uzeo je Alcaraz prvi set, ali dalje nije išlo. Manje od godinu dana kasnije Alcaraz dobiva pozivnicu za jednako jaki turnir u Rio de Janeiru, drugi ATP turnir, prvi put u glavnom ždrijebu i – prva pobjeda.

Sredio je u tri teška seta iskusnog Alberta Ramosa Vinolasa, tad 41. tenisača svijeta. Zaustavio se na sljedećoj prepreci u obliku Federica Corie u tri seta, ali zvijezda je rođena. Od tog Rija prošlo je jedva nešto više od dvije godine, Carlos Alcaraz sad ima tek navršenih 19 godina, ali oba spomenuta turnira – Barcelonu i Rio ove godine je pospremio u vitrinu. Gotovo kao da ih je pošto poto morao imati u kolekciji.

Prije toga dogodio se Umag. Taj Umag koji je u proteklom desetljeću imao prilike vidjeti uzlaz Dominica Thiema i Andreja Rubleva u tenisku elitu, prošle je godine svjedočio nečemu još impresivnijem, jedva punoljetni Alcaraz pod istarskim nebom osvojio je prvi turnir na ATP Touru.

Ali opet, ni to nije sve, tri spomenuta turnira zapravo su najslabiji od pet koliko ih je brutalni Španjolac do sad već osvojio. Ona dva najveća osvojio je ove godine, jedan na betonu, jedan na zemlji, turniri iz prestižne Masters 1000 serije u Miamiju i Madridu. Kao da Miami nije bio dovoljno impresivan, u Madridu je u završnoj fazi turnira uzastopno naredao Rafu Nadala, Novaka Đokovića i Alexandera Zvereva, sve članove Top 5 kluba.

Ne treba ni posebno spominjati kakav se hype stvorio proteklih tjedana oko Alcaraza koji se sad zasjeo na šesto mjesto ATP liste i osjećaj je kao da je oduvijek tu, a u biti pred godinu dana tek je ušao u Top 100.

Dobio je aureolu novog Rafe Nadala, čovjeka koji će dominirati idućih 10, 15 godina, možda i napasti titulu najboljeg u povijesti. Takvo sad mišljenje prevladava oko ovog moćnog mladića. Aha, možda je to preuveličano? Onda sigurno pomaže podatak da ima omjer 11-6 protiv Top 10 igrača, otprilike koliko je imao Nadal u toj dobi. Marin Čilić osvojio je US Open, ima finala Wimbledona i Australian Opena, među rijetkim je aktivnim tenisačima sa 20 ATP naslova, a u cijeloj karijeri je Top 10 igrače pobjeđivao „tek“ 34 puta.

Carlos je već na trećini te brojke. No dobro, možda bolje zvuči podatak da je pobijedio većinu sadašnjih kolega iz Top 10 kluba, od njih devet svladao je već šestoricu. Nije igrao sa Rublevom, a još nema pobjeda protiv Augera-Aliassimea i Medvedeva (skor 0-1 protiv obojice iz mečeva odigranih lani). Ostale je apsolvirao.

Taj i takav Carlos Alcaraz najavio je dolazak ove godine u Umag u obranu naslova i slobodno možemo reći da se jako dugi niz godina u Umagu nije iščekivala takva zvijezda. Ima li bolje preporuke da ove godine kupite ulaznicu i posjetite ovaj turnir koji će od 22. do 31. srpnja doživjeti svoje 33. izdanje.

Previous articleMarko Livaja i Filip Krovinović okrenuli priču na Poljudu
Next articleJutarnji remi Brtonigle Nove Vasi i Dajle