Home Nogomet Ostalo DAJMO DA PLATE | Izvršni odbor NSŽI-a ‘pogurao’ novu humanitarnu akciju

DAJMO DA PLATE | Izvršni odbor NSŽI-a ‘pogurao’ novu humanitarnu akciju

U Zakonu o humanitarnoj pomoći, unutar dijela koji se odnosi na načela, piše sljedeće: „Prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći izražava se solidarnost prema članovima društva bez namjere stjecanja osobne i materijalne koristi.“

Obzirom da ne postoji trijezan trener u Istri koji će reći da je od Zbora trenera IŽ stekao nekakvu osobnu i materijalnu korist, možemo reći da je Izvršni odbor NSŽI-a u sastavu: Darko Raić Sudar, Marino Brgić, Goran Mihovilović, Paolo Barbo, Boris Fornažar, Doni Blašković, David Modrušan, Tomislav Černjul i Igor Žiković potpomognuo još jednu „akciju“ u kojoj se izražava humanitarna nota istarskih trenera.

Teško je govoriti o humanosti kada su na to treneri prisiljeni, ali u životu treba sve gledati s pozitivne strane. Znamo li da ZNT godišnje od članarina prikupi oko 90 tisuća kuna, možemo reći da je u proteklih desetak godina u (ne)poznate svrhe uplaćeno nešto manje od milijun kuna.

U isto to vrijeme taj isti Izvršni odbor NSŽI-a „spušta“ cijenu kilometra sucima, plaće tajnicima i predlaganjem smanjenja ostalih troškova „glumi“ racionalizaciju. Pozdravljamo samu ideju i treba aplaudirati na želji da se troškovi reguliraju, ali i ovo je trošak NSŽI-a, ako ništa, oportunitetni.

*Oportunitetni trošak ili ekonomski oportunitetni gubitak ili trošak propuštene prilike je termin koji se koristi za izražavanje vrijednosti određenog dobra nasuprot drugog. Ekonomisti tvrde da trošak jednog dobra predstavlja ono čega smo se odrekli da bismo to dobro sebi priuštili.

I ne dozvolite im da u raspravi označe sebe kao „nekoga tko ne može utjecati“ jer nismo ni ja ni Vi dragi čitatelji tajnika udruge ZNT ovlastili za licenciranje trenera u NSŽI-u, samim time omogućivši „plivanje u mutnom“ i dozvoljavanje objašnjavanja kako je plaćena članarina ZNT-u jedan od uvjeta za registraciju trenera. Je, ali zato jer je IO NSŽI-a tako odredio, ne udruga trenera.

Stoga, istarski treneri, osjećajte se ponosno i pozitivno jer ste još jednom učinili dobro djelo – uplatom članarine „izrazili ste solidarnost prema članovima društva bez namjere stjecanja osobne i materijalne koristi.“