Home Nogomet Ostalo DOBRODOŠLI U ISTRU | Povjerenik štiti prekršitelje pravila, a Disciplinska komisija preblago...

DOBRODOŠLI U ISTRU | Povjerenik štiti prekršitelje pravila, a Disciplinska komisija preblago kažnjava bez smisla i logike

SHARE

O juniorskoj utakmici Funtana Kanfanar već smo pisali, ali u nešto drugačijem kontekstu. Tada je naglasak bio na odnosu mjerodavnih prema natjecanju mlađih dobnih kategorija i kako se baš nitko previše ne uzbuđuje na stvari koje se događaju u tim ligama.

Ta je utakmica bila primjer kako se dogodila materijalna povreda pravila nogometne igre odnosno – domaća momčad je igrala s igračem više dvanaest minuta i u tom periodu postigla pogodak. Ovotjedni bilten donio je razrješenje slučaja sa spomenute utakmice i to na jedna posve drugačiji način i neobičan način.

Unatoč činjenici da je potvrđena materijalna povreda pravila od strane svih službenih osoba koji su poslali očitovanje, utakmica je registrirana postojećim rezultatom jer se oštećeni klub, u ovom slučaju NK Kanfanar, nije žalio i uplatio 500 kuna. Kako su nam i sami potvrdili, oni su poslali očitovanje na okolnosti, no baš nitko im nije rekao da se moraju žaliti i uplatiti taksu ukoliko žele da se utakmica poništi.

„Naravno da bi to učinili da nam je povjerenik rekao da se moramo žaliti, ali očito je kako on to nije želio  jer bi time napravili još veći cirkus nego što je. Ako su sve službene osobe potvrdile materijalnu povredu pravila, što se netko treba žaliti?“, reći će iz NK Kanfanar.

Bivši povjerenici liga rekli će kako se u takvim slučajevima klub obavijesti kako ima mogućnost žalbe, ukoliko želi naravn i kako su oni to redovito činili,  no u ovom slučaju povjerenik Paolo Prodan  je mudro šutio,  pričekao da prođe žalbeni rok, a onda registrirao utakmicu postojećim rezultatom posljednjeg dana.

Zašto tek posljednjeg dana? Ne smijemo tvrditi, ali možemo pretpostaviti – iz jednostavnog razloga kako bi prošlo 15 dana pa da sudac i trener Funtane budu kažnjeni kada završi prvenstvo. Za divno čudo upravo se to i dogodilo. Sudac je kažnjen, a to otkriva najnoviji bilten, temeljem članka 109 . koji propisuje kazne od tri mjeseca do godinu dana, na dva mjeseca, dakle manje od minimuma.  Kažnjen je zbog zanemarivanja obaveza iako članak 109. govori o suđenju utakmice za koju sudac nije delegiran. Dakle potpuno promašen članak, nažalost za sve u Disciplinskoj komisiji, ne po prvi put.

Trener i predstavnik su ubacili u igru igrača više nakon što im je jedan njihov igrač isključen i za to su kažnjeni člankom koji govori o zanemarivanju obaveza u slučaju da ne postoji neki drugi pravilnik koji bi bolje opisao njihov grijeh. Zanemarivanje obaveza se kažnjava sa dva mjeseca i to se činilo idealni kako kazniti sportske djelatnike koji varaju tuđu djecu koristeći se ‘svojom’ djecom.  Da je Disciplinska komisija „uprskala“ stvar i u tom slučaju otkriti će članak 81. DP HNS-a koji govori:

-1) Igrač, nogometni djelatnik, klub, sudac ili drugi sudionik na utakmici ili natjecanju koji na bilo koji način sudjeluje u neregularnosti utakmice ili natjecanja tako da posluži ili šteti svom i drugom klubu ili na drugi način povrijedi propise nogometne organizacije ili Pravila nogometne igre, ili natjecanja – kaznit će se:

– nogometni djelatnik, sudac ili drugi sudionik na utakmici ili natjecanju:

– zabranom obavljanja funkcije u trajanju od šest mjeseci do dvije godine ili isključenjem iz nogometne organizacije,

– klub:

– oduzimanjem do šest bodova, odnosno do šest negativnih bodova ili vraćanjem u niži stupanj natjecanja.

Zašto nisu kažnjeni temeljem gore izrečenog članka?

Očito je da su ubacivanjem igrača više, s namjerom ili bez nje, narušili regularnost same utakmice i povrijeđeni propisi HNS-a jer je momčad, dok su imali igrača više, postigla pogodak  i izravno utjecala na rezultat. Disciplinska komisija nije takvog mišljenja. Njima je materijalna povreda pravila minorna greška koja zaslužuje najmanju moguću kaznu po članku pravilnika koji nema doticaje sa onim što se uistinu i dogodilo.

Svrha kažnjavanja je da pomaže pravilnom odgoju igrača i sportskih djelatnika, da osigura pravilnu primjenu propisa Hrvatskog nogometnog saveza te da utječe na počinitelja i ostale osobe na koje se odnosi ovaj Pravilnik da ne čine prekršaje.

Dva mjeseca u „sezoni kiselih krastavaca“ neće utjecati na počinitelje jer kaznu neće ni osjetiti, kaznu koju su napravili na utakmici mlađih dobnih naraštaja varanjem , samo kako bi došli do pozitivnog rezultata. Sramota je slaba riječ. NSŽI kao organizacije koja vodi natjecanje ne želi oštro kazniti počinitelje pa ‘izmišlja’ članke kako bi ih kaznila što manje. Sramota je blaga riječ.