Home ISTRA Ostali sportovi Dodig podsjetio na stare dane, Rublevu finale prije finala

Dodig podsjetio na stare dane, Rublevu finale prije finala

SHARE
dodig

Kao da smo se vratili nekoliko godina u prošlost, Ivan Dodig odigrao je u singlu još jedan vrlo kompetitivan meč i podsjetio na stare dane. Protiv prvog nositelja Davida Goffina krenuo je sa 5:2. Pokolebao se samo načas i izgubio prednost, ali je novim „breakom“ uzeo prvi set sa 7:5 uz 83% osvojenih poena na prvom servisu.

U pobjedničkom ritmu nastavio je i idući set te sa 6:3 dovršio senzacionalnu pobjedu. Izborio je skok za 139 mjesta na ATP listi, što u praksi znači povratak u Top 300, a to mu je prvo polufinale nakon Tokija 2013. godine.

Finale prije finala može se komotno reći za meč kojega su odigrali Fabio Fognini i Andrey Rublev. Za svakog ljubitelja sporta nema ljepšeg nego svjedočiti takvom okršaju gdje krcati stadion glasno aplaudira odličnim potezima obojici, gdje je nivo igre na vrlo visokoj razini, a rezultatska drama na vrhuncu.

Prvi set odlučivao se u „tie breaku“, Rublev je poveo 4:1, ali do kraja osvojio samo poen. U drugome setu Fogniniju je pao postotak prvoga servisa sa 74 na 57%, poveo je 2:1, a potom je Rublev osvojio narednih pet gemova.

U odlučujućem setu nastavak drame: Rublev je stigao do „breaka“ pri 5:5, no Fognini je odmah uzvratio. U novom „tie breaku“ mladi Rus stigao je do 5:0 i ubrzo dovršio meč. Jedan od vodećih mladih talenata svijeta tako se prometnuo u punokrvnog favorita za osvajanje Umaga. I možemo reći da je ovo jedinstvena prilika da ga gledamo u Istri, pitanje je hoće li uskoro opet dolaziti.

Sjetimo se da je Dominic Thiem osvojio Umag 2015., eksplodirao i probio se u Top 10 i, eto, već drugu godinu ga nema natrag. Od 1991. i Dimitrija Poliakova Umag nije osvajao kvalifikant. U derbiju „outsidera“ koji su obojica igrali prvo četvrtfinale u zadnjih pet godina, Alessandro Giannessi izborio je trenutak karijere i polufinale. Prošao je Rogeria Dutra Silvu sa 6:7, 6:2, 7:5. Bio je to meč sa devet „breakova“ i trostruko više „break lopti“.

Čeh Jiry Vesely konačno je izgledao da će napraviti velike stvari u Umagu, poveo je 6:1 protiv četvrtog nositelja Paola Lorenzija, no potom Talijana više nije uspijevao probiti. Samo 41% prvog servisa Veselog u drugome setu i „break“ Lorenzija pri 6:5 odredili su tu dionicu.

U trećem setu Lorenzi je nastavio iskorištavati lošiji servis protivnika te sa 6:3 izborio talijanski ogled u polufinalu sa Giannessijem. Vesely je meč završio sa 10 dvostrukih servis grešaka.

Marin i Tomislav Draganja izgubili su „tie break“ prvoga seta i zaostali 2:5 u drugome setu protiv Aljaža Bedenea i Dominica Inglota, ali su osvojili pet gemova u nizu i izborili „super tie break“. Kao da su sizifovim poslom bavili se Bedene i Inglot, poveli su 9:7 i izborili dvije meč lopte u „super tie breaku“, no ponovno je duo Draganja uspio izboriti preokret i time finale Umaga.

Legendarni teniski duet Max Mirnyi i Daniel Nestor (kumulativno imaju 140 naslova u parovima, a Nestor je prvi igrač koji je u parovima osvojio sve Grand Slamove, Masters 1000 turnire i Olimpijske ige) nije pronašao načina za probijanje Guillerma Durana i Andresa Moltenija.

U meču sa samo dva „breaka“ (po jedan u svakom setu, ali za različite strane) odluka je pala u „super tie breaku“ gdje su Duran i Molteni bili komotni te sa 10:6 izborili finale.

Danas se igra finale parova i potom polufinale singla. Ovaj vikend dobiti ćemo potpuno nove finaliste i pobjednika Umaga. Koliko su novi (ili su bili skromni u Umagu do sada), pokazuje i njihov dosadašnji omjer u Stella Marisu u karijeri (iskusni Fognini ima, primjerice, 20-9): Ivan Dodig 4-4, Alessandro Giannessi 3-0, Andrey Rublev 3-1 i Paolo Lorenzi 3-5.