Home Nogomet Mlađi uzrasti DREAM CUP | Mađarski Diosgyor i Union iz Podstrane osvajači porečkog turnira

DREAM CUP | Mađarski Diosgyor i Union iz Podstrane osvajači porečkog turnira

Radost i uživanje u najdražoj igri, nova poznanstva i prijateljstva koja će se nastaviti na nekim drugim travnjacima, temeljne su vrijednosti i ciljevi koje je u svom drugom izdanju ispunio Dream Cup Poreč, veliki međunarodni dječji nogometni turnir na kojem se tri dana nadmetalo oko 376 mališana iz pet europskih zemalja, Švicarske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Ukupno 32 ekipe iz 20 klubova u Zelenoj laguni je odigralo čak 88 utakmica u dva dobna uzrasta, do 11 i do 9 godina i mlađi. Kada još toj brojci dodamo 43 trenera i službenih pratitelja, te brojne volontere koji su logistički opsluživali turnir, brojka izravno angažiranih osoba na ovoj manifestaciji debelo premašuje 400.

I premda su pobjednici ovakvih natjecanja svi oni mališani koji su i nastupili, s obzirom na to da se radi o sportu valja ipak istaći one najuspješnije. U kategoriji U-11 do naslova pobjednika stigla je ekipa mađarskog prvoligaša Diosgyora koja je u mađarskom finalu nakon izvođenja kaznenih udaraca sa 3:1 pobijedila Ujpest s obzirom na to da je temeljni dio utakmice završen bez golova.

U susretu za 3. mjesto je pak najuspješnija istarska ekipa, pulski Uljanik sa 6:0 savladala austrijski Polska Wien. Puljani su prije toga u skupini izgubili od slovenske Izole 3:1, ali su pobijedili Primorac iz Stobreča 8:1 i Funtanu 3:0. U nastavku su u četvrtfinalu savladali i Novigrad 5:1, ali su u polufinalu poraženi od Diosgyora 3:2 tek nakon penala jer je susret završen neodlučeno 1:1. Najbolja ekipa svojevrsnog domaćina turnira, polaznici tradicionalnog ljetnog kampa porečkog Jadrana, turnir su završili na 7. mjestu, dok je druga ekipa Jadrana zauzela 15. mjesto.

U kategoriji U-9 titulu je osvojila Union iz Podstrane koji je u finalu pobjedom 3:2 s trona skinuo prošlogodišnjeg pobjednika Diosgyora. Jednoj od ekipa otvorene škole zagrebačkog Dinama pripalo je 3. mjesto nakon što je u završnom ogledu savladala najuspješnijeg istarskog predstavnika, jednu od ekipa porečkog Jadrana 3:0. Mladi Porečani su prethodno prvo u skupini pobijedili austrijsku Cro Viennu 5:2, zatim Iskru iz Vineža 3:0, dok su izgubili od Izole 1:0.

U nastavku je Jadran u četvrtfinalu savladao austrijski GAK iz Graza 2:0, ali je polufinale istim rezultatom izgubio od Diosgyora. Druga ekipa Jadrana turnir je okončala na 16. mjestu. Što se pojedinačnih nagrada tiče u kategoriji U-11 za najboljeg igrača je proglašen Szakos Bence (Diosgyor), najbolji strijelac je Oliver Mihelić (Novigrad) sa 13 golova, najbolji vratar Kristof Bankuti (Ujpest), a najbolji trener Martin Ferenc (Diosgyor).

Posebna nagrada za zalaganje pripala je vrataru Micheleu Malinariću (Jadran), dok je nagradu fair play dobio Union. U kategoriji U-9 za najboljeg igrača proglašen je Ivan Kolar
(Dinamo), najbolji strijelac sa devet postignutih golova je Rio Joka (Uljanik), najbolji vratar Hunor Varga (Diosgyor), a najbolji trener Hrvoje Šibenik (Union) koji se, osim što je vodio momčad koja je osvojila turnir, istakao s izuzetno pristojnim ponašanjem. Trofej fair play je pripao Dinamu.

Zanimljivo je da su oba najbolja strijelca, Mihelić i Joka dječaci ulaznog godišta u svojim kategorijama, odnosno godinu dana mlađi od većine dječaka s kojima su se na ovom turniru natjecali. Svojom su nazočnošću otvorenje turnir uveličali predsjednik Sportske zajednice Poreča Alfredo Mendiković i direktor porečke TZ Nenad Velenik.

Organizatori se na svestranoj pomoći u priređivanju turnira zahvaljuju svim roditeljima nogometaša, volonterima, NK Jadranu i sponzorima, a, kako je rekao glavni organizator turnira Marko Kepčija, pripreme za treći Dream Cup dogodine već su počele. (Kristijan Klarić)