SHARE

Jednu stvar vjerojatno mnogi ne znaju. Druga ŽNL je jedna od, ako ne i najpraćenija liga na portalu. Igrom slučaja, odnosno preuzimanjem trenerske klupe nogometnog urednika na IstraSportu, čast praćenja i izvještavanje s ove lige pripala je autoru ovih redaka. Pa, krenimo u još jednu avanturu zajedno…

Ona će započeti u subotu, od 17 sati kada baš Vodnjan ugošćuje Petroviju. Domaćin je u pripremnom periodu pokazao da s optimizmom treba u novu sezonu, ali u prvom kolu ne smiju računati na kartonirane Đulijana Halitija i iskusnog Dragana Baretića. S druge strane, Petrovija je dovela tri nova igrača od kojih se ističe Laren Melon, bivši vratar Buja. Sva tri ishoda ne bi iznenadila, iako su jasno domaći nešto bliži slavlju prije početka utakmice.

U isto vrijeme igra se pravi derbi, na štinjanski Fortin dolazi tarska Istra. Gosti su pali iz Prve ŽNL, ali su u svoje redove vratili Brajkovića i Salkovića pa bi morali biti u vrhu ove lige. Međutim, s druge strane stajat će im Štinjanci. Predrag Ivanović u svlačionici ima sjajne nogometaše, ali i osobe koje s nekim razlogom igraju Drugu ŽNL.

Ili nedostaje motiv, ili disciplina ili ambicija, ali nisu slučajno ovdje. Štinjancima će na pohodu na vrh najveći protivnik biti – Štinjanci. Dan kasnije, u nedjelju, ponovno od 17 sati, igra se još pet utakmica.

Sigurno će zanimljivo biti u Marčani gdje novak kojem je kvalitetom definitivno mjesto u ovoj ligi dočekuje drugog novaka koji svime pokazuje da su županijski drugoligaš. I Marčana i Vižinada lijepe su priče u aktualnoj zbilji istarskog nogometa i u tih je 90 minuta sve moguće – radi se o posloženim klubovima i kvalitetnim sastavima.

Svugdje je sve moguće, ali negdje malo teže. Naime, Dajli u goste dolazi Plomin. Kao prvo, Dajla je jedna od dvije najbolje momčadi lige „na papiru“, bez daljnjeg, a dojam je i da bi u Prvoj ŽNL bili u gornjoj polovici dok Plominjani stižu u prvom kolu za njih sigurno najteže sezone u proteklih desetak. Kostura lanjske momčadi više nema, a upitno je koliko će se isti uspjeti nadomjestiti novim mladićima u žutim dresovima.

Puris je ostao bez Lorisa Franjula, odličnog napadača, a doveden je samo vratar Ryan Škrlj pa je pitanje kakvi će u novu sezonu. Na domaćem terenu će biti svima tvrd orah, a u prvom kolu im stiže Brtonigla NV kojoj igračke kvalitete ne nedostaje, a ovog ljeta doveli su sedam igrača. Možda su čak gosti bliže bodovima, iako se samo luđak može kladiti protiv Purisa u Svetom u Petru u Šumi.

Aktualni prvak Arne Peruški zaslužuje sav respekt i kao takvi su favoriti protiv Buzeta, a treba reći i da su doveli Alda Vodopiju, odličnog napadača koji će im pomoći bez obzira na 42 godine na leđima, a Ivan Malnar i Erik Špigić pojačati će ionako odličan kadar. Buzećani su vjerojatno i sebi nepoznanica, teško je reći koliko mogu. Međutim, kao zanimljivost dodajmo da su registrirali Ernesta Agustina Montera, rođenog u argentinskom Mercedesu.

U Kanfanaru su poruku cijeloj ligi poslali izbacivši vinešku Iskru iz Kupa Istre. Priključio im se ovog ljeta i Andrej Benčić te je gotovo sigurno kako im se lanjska sezona neće ponoviti, već ćemo ih gledati u gornjem domu ljestvice.

Kaštelirci su napravili tešku promjenu, nakon više od desetljeća promijenili su trenera i donijeli odluku da to prepuste prirodnom nasljedniku Petru Benčiću. Njegovo neosporno igračko i trenersko znanje, ljudske kvalitete i kredibilitet među igračima daju garanciju kako će momci s Huzalice mirno ploviti prvenstvom, ali u nedjelju ih čeka teško gostovanje.