Home Nogomet Prva ŽNL Istra Dugovi su da se vraćaju – nema samo Posejdon svoj trozubac, ima...

Dugovi su da se vraćaju – nema samo Posejdon svoj trozubac, ima i Manuel Pamić!

Nešto više od tridesetak dana bilo je potrebno igračima Žminja da vrate dug Umagežima koji im je nanijet u Kupu visokom pobjedom gostiju od iz Umaga. Posejdonov trozubac mitolološko je oružje kojim se služio Posejdon, kralj mora, kako bi čim lakše i čim jednostavnije uhvatio svoje žrtve.

Žminjski je trozubac napadačka osovina Damijanić – Lepinjica – Križman pomoću koje je danas uspjet ulovit „plijen“ u vidu tri boda preko žilavih Umageža. Trozubac je to kakvog, usudili bismo se reći, ima malo tko u ovoj ligi. Pogotovo kada Sandi Križman odigra onako kako je odigravao dok je od strane pulskih novinara nazivan „žminjskom kobrom“.

Pred dvjestotinjak gledatelja po lijepom i ugodnom vremenu odigrali su nogometaši Žminja i Umaga derbi u punom smislu riječi s pregršt atraktivnih poteza i dodavanja, žustro i borbeno, požrtvovno i korektno.

Debitirao je za Žminjce, nakon dugo vremena izbivajući iz svog matičnog kluba i tresući mreže po cijelom svijetu, Sandi Križman i u uvodnim minutama igre bio nerješiva prepreka za goste iz Umaga, no za prvi gol je zaslužan kapetan domaćih Marić koji je jedan ubačaj iz kornera dočekao na drugoj vratnici i pospremio ga iza leđa danas odličnog gostujućeg vratara.

Nastavio je Žminj pritiskati goste i to je donijelo ploda kada je sredinom prvog poluvremena nakon ubačaja Križanca gostujuća obrana shvatila zašto Križman nosi gore napisani nadimak. Odjedanput se stvorio iza leđa gostujućeg braniča koji je, rekli bismo sve napravio onako kako je trebalo, no ni to nije bilo dovoljno da bi se spriječio „kobrin ubod“ koji povisuje vodstvo na 2:0.

Osim tog pogotka spomenimo i šut Križmana koji je završio na suprotnoj stativi od koje se odbija golmanu u ruke. Nakon toga gosti iz Umaga se bude, stoje visoko, pritišću, no bez većih prilika sve do pred sam kraj prvog poluvremena kada jednu loše poslanu loptu presijeku i gurnu oči u oči napadača Umaga s domaćim vratarem koji takve prilike ne propušta te rutinirano zabija za smanjenje vodstva.

Drugo poluvrijeme je bilo uzbudljivo, imali su gosti dva puta velike prilike za poravnanje, prvu nakon prodora krilnog igrača kada se zatresla vratnica, a drugu sredinom poluvremena kada je jednu malu nesigurnost u obrani pokušao iskoristiti igrač Umaga tako što je lagano prebacio istrčalog vratara domaćih, no lopta se zaustavlja na vratnici.

I onda kada se je utakmica prelamala, iznenada, ni od koga gledan, pojavio se Križman iz jedne gužve ispred gostujućeg vratara uspio se izboriti za šansu, pasti negdje na petercu, ustati, vratiti se po loptu gdje biva fauliran i sudac, danas odlični, Šehić pokazuje na najstrožu kaznu koju Križman pretvara u konačnih 3:1.

Valja pohvaliti i veznu liniju domaćina koju su danas činila trojica šesnaestogodišnjaka što nije nimalo lagano kada je sa suprotne strane stajao iskusni gost iz Umaga za koga bismo se mogli okladiti da će jako teško do kraja sezone opet primiti tri pogotka, preiskusni su to dečki, no danas je Žminjski trozubac bio neuhvatljiv.


ŽMINJ – Igralište Žminja – NATJECANJE: 1. ŽNLI – 17. kolo – SUDAC: Edin Šehić (Pula) POMOĆNICI: Saša Mikša (Pula) i Erik Radolović (Marčana) DELEGAT: Adriano Ukota (Šišan)

ŽMINJ – UMAG 3:1 (2:1)

Strijelci: 1:0 Marić 4′, 2:0 Križman 20′, 2:1 Brombara 39′, 3:1 Križman 72′-11m

ŽMINJ: Horvat, Lepinjica, Damijanić (75. Orbanić L.), Križanac L., Papucci (60. Orbanić M.), Pamić T. (46. Turčinović), Križman (86. Delšeno), Krnjus K. (46. Križanac M.), Pamić M., Krnjus F. (88. Zaharija P.), Marić

Trener: Rino Orbanić

UMAG: Podgajski, Bolčević (83. Stipanović), Čaušević (59. Kert), Kraljević, Tutmić, Brombara, Božić, Brkić (46. Ribić), Manić, Prodan, Babić

Trener: Boris Černe