Home ISTRA Nogomet Europa bez Hajduka? Potpisujemo odmah!

Europa bez Hajduka? Potpisujemo odmah!

SHARE

Kada podvučemo crtu nakon dosadašnjih europskih nastupa hrvatskih klubova, sve je manje više realno, upravo onako kako smo mogli i očekivati. Možemo mi navijati, željeti, htjeti, možemo puno toga tražiti, inzistirati i nadati se, ali ovo je trenutna hrvatska realnost.

Dinamov prolazak, prolazak Rijeke, teška borba Osijeka za prolazak protiv izuzetno zahtjevnog suparnika i sprdnja koju svake godine čine u Splitu, od sebe, od kluba, od nas, realnost je, a od realnosti bijega nema. Poraz Hajduka od trenutno vodeće kazahstanske momčadi nije iznenađenje. Barem ne iole normalnima i iole realnima. Oni koji to nisu i koji ne vide dalje od “bile boje”, njima se i ne treba ni čuditi a ni pojašnjavati im. Njima će se i dalje i Debrecen i Shelbourne i Gzira i Tobol činiti kao prolazne mete, ali su Bog, vrag, vjera ili nevjera učinili to što su učinili. Hajduk još nije dotakao dno, i nije lijepo ni ukusno činiti sprdnju od te “institucije”. Ali brate, postali ste nebitan klub u HNL-u, a još ste nebitniji u iole ozbiljnom europskom natjecanju. U konačnici, bolje ni ne zaslužuju. Jedino nam može biti žao što Istra nije osvojila Kup i na taj način umjesto splitskog “ponosa” ušla u Euro natjecanja.

Rijeka je obavila posao. Odigrala još jednu utakmicu, četvrtu službenu u nizu u kojoj nije primila pogodak i ulazak u sezonu je u potpuno različitom raspoloženju od onoga u Splitu. I ne, nemojte se zavaravati. Nije to slučajnost. Rijeka ima studioznog trenera, osobu koja je u prvom redu čvrsto na zemlji ali je i najčvršći profesionalac u svom klubu. Za razliku od onog lika lani sa kojim nisu imali ništa osim bauljanja u prostoru, Rijeka danas ima i gard i stav.

Osijek se namučio, ali zasluženo slavio i napravio stepenicu više u svom euro-natjecanju. Dobra je to pobjeda i za hrvatski nogomet, zbog rejtinga hrvatskih klubova za slijedeću sezonu. Taj bi rejting još malo mogli oploditi obzirom da Osijeka čeka sraz sa momčadi CSKA iz Sofije, a Rijeku susret protiv Hiberniana. Obje momčadi mogu napraviti još poneki korak dalje što automatski i hrvatskim klubovima nosi podizanje navedenog rejtinga.

Nadajmo se samo da Hajduka dogodine neće biti u euroligaškim natjecanjima…