Home Boćanje Ostalo HBS podlegao pritisku sa juga, završnica se odigrava na neutralnom terenu

HBS podlegao pritisku sa juga, završnica se odigrava na neutralnom terenu

SHARE

Veliku je buru jučer podigla informacija kako je izvršni odbor Hrvatskog boćarskog saveza odlučio završnicu nacionalnog prvenstva organizirati na neutralnom terenu. Tako je, nakon posljednjih nekoliko godina u kojima je domaćin izabran kandidaturama na javni poziv saveza, odlučeno kako domaćin završnice ne može biti i sam sudionik završnice.

Koji je povod tome iz saveza nisu precizirali, ali jedan od ključnih uloga u odluci mogao bi imati dalmatinski Biston, prvi klub s juga Hrvatske koji nakon gotovo 30 godina i osvajanje naslova splitske Nade ozbiljno konkurira za titulu najbolje momčadi Hrvatske. Momčad Bistona ove je godine okupila niz hrvatskih reprezentativaca, njihov je predsjednik Matejas Jozipović izgradio vrhunsku momčad te uvelike doprinio razvoju boćanja u Dalmaciji i Hrvatskoj, no činjenica je kako dvorana u Bastu infrastrukturno i dalje zaostaje za dvoranama sa sjevera poput onih u Puli i Rijeci gdje su odigrana posljednja dva izdanja završnice prvenstva Hrvatske.

Iako je uvođenje završnice u najviši rang hrvatskog boćanja naišlo na otpor tijekom svojih prvih godina, budući da je veliki broj boćarskih aktivista smatrao kako je klasični ligaški sustav sportski ispravniji, takav je oblik natjecanja kroz posljednje godine sve prihvaćeniji u boćarskoj javnosti. Savez je uvođenje završnice nekoliko godina unazad obrazložio činjenicom kako će završnica pridonijeti popularizaciji i razvoju boćanja, a kroz godine je u svojim javnim pozivima za organizaciju završnice i postavio standarde koje organizator završnice mora zadovoljiti.

Jedan od postavljenih uvjeta je i broj sjedećih mjesta na tribinama, a upravo bi taj postavljeni standard predstavljao problem za gotovo svaku dvoranu u južnoj skupini natjecanja, budući da je njihov kapacitet uvelike manji negoli se od organizatora posljednjih godina tražilo.

O ostalim uvjetima u sportskim objektima gdje se odigravaju susreti najvišeg ranga hrvatskog boćanja dovoljno govori činjenica kako je tijekom prvog dijela prvenstva u čak dvije dvorane južne skupine prijavljeno nepostojanje osnovnih sanitarnih uvjeta. Ovakva odluka saveza stoga čudi, posebice jer je u suprotnosti sa svime onime čime se nacionalni savez proteklih godina vodio, jer teško je očekivati da ćemo na neutralnom terenu ponovno gledati scene poput prepunih tribina pulske dvorane iz 2019. godine.

Iako mnogi ovakvu odluku nazivaju sportskom i moralnom, pozadina ove priče mogla bi ležati u činjenici kako je u sljedećim mjesecima na rasporedu izborna skupština Hrvatskog boćarskog saveza.

Veliki je pritisak s juga da se jednom od njihovih klubova dodijeli završnica donekle urodio plodom, te je očito i uplašio čelnike saveza koji počinju s prebrojavanjem ruku u skupštini. Je li ovakvim potezom aktualna garnitura HBS-a uspjela kupiti glasove skupštinara s juga, a da je pritom i zadržala ruke ipak nešto relevantnijih županijskih saveza po broju predstavnika u skupštini poput Istarskog i Primorsko-goranskog, saznat ćemo uskoro kada će hrvatski boćari birati tko će voditi nacionalni savez u naredne četiri godine.