Home Nogomet Ostalo HNK Rijeka ispred 700 gledatelja uveličala 100. rođendan Drage

HNK Rijeka ispred 700 gledatelja uveličala 100. rođendan Drage

Mošćenička Draga, administrativno središte istoimene općine, razvilo se kao ribarska lučica početkom 19. stoljeća kada su se stanovnici grada Mošćenica i okolnih sela polako doselili na obalu zbog ulova ribe.

Danas mjesto koje broji otprilike 900 stanovnika, koji se pretežno bave turizmom i ribarstvom, poznato je po dvije prekrasne šljunčane plaže zbog kojih ga turisti nazivaju i hrvatskim Portofinom. Osim prirodnih ljepota i odlične gastronomske ponude, Mošćenička Draga se posebno ponosi svojim nogometnim klubom koji ove godine obilježava 100 godina djelovanja.

Osnovan kao Club Sportivo Vis 1924. godine od grupe entuzijasta koji su nogomet igrali po livadama, 1927. godine mijenja ime u Gloria pod kojim djeluje do 1963. kada postaje NK Draga. Iste godine izgrađeno je i današnje igralište Slatina, što je bio preduvjet da se NK Draga uključi u službena natjecanja.

“Od tada pa sve do današnjih dana Draga je postala simbol Mošćeničke Drage i sportski relikvij s kojim iz nedjelje u nedjelju živi čitavo mjesto” – napisao je u jednom od svojih tekstova posvećenih ovom klubu Ivo Kirigin, na žalost preminuli doajen novinarstva na Liburniji.

Povodom obilježavanja cijelog stoljeća djelovanja na igralištu Slatina gostovala je HNK Rijeka, aktualni lider HNL-a, koji ima itekako dodirnih točaka s ponosom Mošćeničke Drage.

Od Mladena Ivančića, igrača, kapetana, pomoćnog trenera, glavnog trenera i voditelja škole nogometa našeg kluba, do trofejnih igrača poput Ivana Mancea i Igora Tkalčevića, ali i brojnih drugih imena koja su nosila dresove oba kluba poput Jasmina Samardžića, Eda Flege, Džumreta Šerifija, Zdravka Šimića, Aleksandra Bradičića…

U Dragi su se nerijetko kalili i izlazni juniori Rijeke koji su ovdje tražili svoj put do nogometne afirmacije, a među njima je bio i Denis Miškulin, nekada daroviti junior Rijeke koji je igrao na poziciji središnjeg braniča, a koji je s Dragom osvojio naslov prvaka Treće lige županija Primorsko-goranske i Ličko-senjske za sezonu 1997./1998. što je u tom trenutku bio najveći uspjeh u klupskoj povijesti.

Silvano Rubinić, tadašnji trener Drage, Miškulina je označio kao jednog od ključnih igrača te uspješne generacije ovog kluba, ali igračka karijera nije otišla u smjeru kojeg je talent sugerirao. Ipak, Miškulin je danas među prvotimcima Rijeke budući da u klubu već deset godina obavlja funkciju oružara.

Uoči početka utakmice članovi Uprave oba kluba razmijenili su prigodne darove kao sjećanje na ovo prekrasno poslijepodne, a igrači na travnjaku s obje strane svojim potezima mamili aplauze 700-tinjak gledatelja koji su pohodili Slatinu. Početni udarac na utakmici izveo je Arnaldo Rubinić, ponosni član NK Draga i HNK Rijeka od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Koliko je svima u HNK Rijeka bilo važno uveličati nogometnu feštu u Mošćeničkoj Dragi najbolje potvrđuje podatak da su završetak utakmice, nakon poslijepodnevnog treninga, došli popratiti i prvotimci Bijelih koji su bili pošteđeni ove utakmice, pa postali meta razdraganih mladih navijača koji su tražili autogram ili selfie.

Pritom Labroviću, Pašaliću i društvu poželjeli najljepše želje za završnicu prvenstva, a ovi uzvratili podijelivši im klupske rekvizite za dugo sjećanje na ovu utakmicu. Jer ne gostuje vodeća momčad HNL-a svaki dan u Mošćeničkoj Dragi!

DRAGA – RIJEKA 0:9

MOŠĆENIČKA DRAGA – Igralište Slatina – Gledatelja 700. SUDAC: Vladimir Merle (Viškovo) POMOĆNICI: Robi Kezel i Bojan Sobol (oba Rijeka)

Strijelci: 0:1 Obregon (19′), 0:2 Bogojević (32′), 0:3 Petrović (43′), 0:4 Yansane (49′), 0:5 Banda (56′), 0:6 Bilajac (65′), 0:7 Jakac (75′), 0:8 Medojević (86′), 0:9 Jakac (88′)

DRAGA: Bošnjak, J. Rudan, Kovačević, Kinkela, Šop, Rubinić, Matovina, T. Rudan, Kaligarić, Krnjatić, Sinožić

Još su igrali: Milić, Bradičić, Hajdaraj, Antolović, Nuaj, Vukić, Štemberger, Lončarica, Đ. Kurti, Frolja, K. Kurti

Trener: Andrej Abram

RIJEKA: Zlomislić, Bogojević, Mitrović, Grgić, Obregon, Banda, Veiga, Čabraja, Petrovič, Ivanović, Dilaver

Još su igrali: Todorović, Yansane, Valinčić, Pavlović, Marić, Butić, Jakac, Blečić, Medojević, Bilajac, Kitin

Trener: Željko Sopić