Ostalo

HNS: Završen središnji postupak licenciranja klubova

FOTO: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence završio je 20. po redu Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu za Uefina klupska natjecanja, uključujući Uefinu Ligu prvakinja te natjecanje u HNL i u Prvoj NL.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova HNS-a (izdanje prosinac 2022.), (HNS Glasnik 61/2022. od 29.12.2022.), u daljnjem tekstu „Pravilnik“. Pravilnik također sadrži kriterije za licenciranje (ženskih) nogometnih klubova za natjecanje u Uefinoj Ligi prvakinja. Naime, od natjecateljske 2020./21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza.

Izdane UEFA licence 2023./24.:

 1. GNK DINAMO Zagreb
  2. HNK GORICA Velika Gorica
  3. HNK HAJDUK š.d.d. Split
  4. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula
  5. NK OSIJEK s.d.d. Osijek
  6. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka
  7. NK RUDEŠ Zagreb
  8. SNK SLAVEN Koprivnica
  9. NK VARAŽDIN Varaždin

Izdane licence za HNL za 2023./24.:

 1. GNK DINAMO Zagreb
  2. HNK GORICA Velika Gorica
  3. HNK HAJDUK š.d.d. Split
  4. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula
  5. NK LOKOMOTIVA Zagreb
  6. NK OSIJEK s.d.d. Osijek
  7. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka
  8. NK RUDEŠ Zagreb
  9. SNK SLAVEN Koprivnica
  10. HNK ŠIBENIK s.d.d., Šibenik
  11. NK VARAŽDIN Varaždin

*Napomena: Licenca za HNL vrijedi i za natjecanje u Prvoj NL

Izdane licence za Prvu NL za 2023./24.:

 1. NK BJELOVAR Bjelovar
  2. NK BSK Bijelo Brdo
  3. HNK CIBALIA š.d.d.,Vinkovci
  4. NK CROATIA Zmijavci
  5. NK DUBRAVA TIM-KABEL Zagreb
  6. NK DUGOPOLJE, Dugopolje
  7. NK HRVACE Hrvace
  8. NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC, Zagreb
  9. NK JARUN Zagreb
  10. NK KUSTOŠIJA Zagreb
  11. NK MLADOST Ždralovi
  12. NK OPATIJA Opatija
  13. HNK ORIJENT Rijeka
  14. NK RUDEŠ Zagreb
  15. NK SESVETE Sesvete
  16. NK SOLIN, Solin
  17. HNK VUKOVAR 1991, Vukovar
  18. NK ZRINSKI Jurjevac

Izdane licence za UEFA Ligu prvakinja 2022./23.:
1. ŽNK Osijek, Osijek

Cjelovito priopćenje za medije s pregledom svih zaprimljenih, odobrenih i odbijenih molbi za licence možete pronaći OVDJE.

Uvjet za UEFA Licencu, UEFA Licencu za Ligu prvakinja, Licencu za HNL i Licencu za Prvu NL je da klub – tražitelj licence ispunjava kriterije stupnja „A“ i „B“ iz šest skupina kriterija, a to su: Sportski, Nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih.

Ispunjenje kriterija stupnja „A“ i „B“ uvjet su za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriče se kazna ukora ili novčana kazna. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

Procjena i ocjena ispunjenja kriterija obavljaju se u postupku propisanom Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova HNS-a (izdanje prosinac 2022.) (HNS Glasnik 61/2022. od 29.12.2022.), UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskoj održivosti – izdanje 2022.pdf , UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova za UEFA Ligu prvakinja – izdanje 2022.pdf i UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2022.), a kojima su propisana načela, metode i postupci ocjenjivanja ispunjenja kriterija i upravljanja sustavom. Središnji postupak provodi se uz strogu primjenu načela jednakog postupanja, povjerljivosti i neovisnosti svih osoba koje u ime Davatelja licence sudjeluju u postupku licenciranja klubova.

O procjeni statusa ispunjenja kriterija tražitelji licence tijekom Središnjeg postupka licenciranja pravovremeno su obavještavani, kao i o preporukama za njihovo ispunjenje, putem lista provjere koje su klubovi-tražitelji licence tijekom postupka primili od Odjela.

Tijela za licenciranje HNS-a, tj. Komisija za licenciranje (1. stupanj) i Žalbeno tijelo za licenciranje (2. stupanj), neovisno i samostalno su obavili procjene sve raspoložive dokumentacije, dokaza, očitovanja i izvješća sadržanih u dosjeu svakog od klubova, te ocijenila ispunjenje kriterija i donijela odgovarajuće odluke u skladu s odredbama Pravilnika.

Uz molbe klubova za odgovarajuću licencu, pregled i procjenu dostavljene dokumentacije i informacija, ocjenu ispunjenja kriterija obavio je Odjel za licenciranje klubova HNS. U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu sudjelovalo je 33 kluba, od kojih je jedan klub tijekom Središnjeg postupka licenciranja odustao od molbe za licencu.

Tijekom Središnjeg postupka zaprimljeno je 7.195 različitih dokumenata, izvješća i očitovanja koje su tražitelji licence dostavili kako bi dokazali ispunjenje kriterija.

Klubovi – primatelji licence obvezni su Odjel za licenciranje HNS-a redovito, u propisanim rokovima obavještavati o svim promjenama u elementima koji čine kriterije za izdavanje licence. Primatelji licence također moraju tijekom licencirane natjecateljske 2023./2024. godine ispunjavati kriterije, a što će i Odjel za licenciranje HNS-a samostalno nadzirati.

Za slučajeve nepoštivanja spomenutih odredbi, Pravilnik predviđa mogućnost opoziva licence tijekom natjecateljske godine, a takav opoziv za posljedicu imat će izricanje disciplinskih kazni, pa sve do isključenja iz natjecanja HNS-a.

U predstojećem razdoblju, Odjel za licenciranje klubova HNS-a pripremit će detaljne analize mjerljivih podataka prikupljenih tijekom prethodnih postupaka licenciranja, da bi se na svim razinama odlučivanja ocijenilo koje bi još mjere bilo potrebno uvesti i provoditi kako bi rezultati bili još kvalitetniji, ne samo na razini organiziranosti i stabilnosti klubova, već i organiziranosti i učinkovitosti Davatelja licence.

Hrvatski nogometni savez, odnosno Odjel i tijela za licenciranje nastavit će i dalje dosljedno provoditi sustav licenciranja u suradnji s klubovima u cilju ostvarenja načela i ciljeva licenciranja.

Tijela za licenciranje i Odjel za licenciranje HNS-a koriste i ovu prigodu zahvaliti klubovima, njihovim upravama i administracijama na sveukupnoj suradnji i učinjenim naporima, kao i drugim tijelima Saveza na suradnji i potpori.

Klubovima – primateljima licence želimo mnogo uspjeha u predstojećim natjecanjima i poslovanju.

Kalendar

srpanj 2024
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031