Home Nogomet Ostalo Hoće li se Četvrta NL NS Rijeka dijeliti na dvije skupine, riječko-ličku...

Hoće li se Četvrta NL NS Rijeka dijeliti na dvije skupine, riječko-ličku i istarsku?

U narednoj sezoni, 2022/2023, peti rang će se zvati Četvrta NL NS Rijeka, kao i dosad, a poznato je i tko će igrati u toj ligi.

Međutim, kako se od početka te lige znalo, ona je izrazito skupa i mnogima neatraktivna, zbog čega postoji ozbiljan prijedlog o tome da se ista, za sezonu 2023/2024 „podijeli“ na dvije lige, jednu koja će obuhvaćati Ličko-senjsku županiju i PGŽ, a drugu koja bi obuhvaćala istarske klubove, nakon čega bi prvaci tih skupina razigravali za ulazak u viši rang.

Zbog toga, kontaktirali smo glavne tajnike sva tri županijska saveza. Robi Fonović, glavni tajnik NSŽI-a i Vladimir Romić, glavni tajnik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije su nas uputili kako govore u svoje osobno ime te da samo daju mišljenje, ali kako im se ta ideja itekako sviđa, jer bi uvelike smanjilo troškove klubovima, a obje bi bile konkurentne.

S njima se slažu i klubovi koje smo kontaktirali, svima se sviđa ideja o dvije lige, a za mišljenje smo upitali i ljude u tri lička kluba – Otočac, Gospić i Novalja.

Svi se slažu da su troškovi putovanja velika stavka, kao i to da jedan od tih klubova najčešće s gostovanja u Istri dolazi nakon pola noći, drugi dan. Iz Otočca, pak, poručuju kako su oni bliže jednoj ligi jer, kako kažu, vole gostovati u Istri.

Za kraj, nazvali smo i osobu koju će se najviše pitati – Ivana Peraića, glavnog tajnika Nogometnog saveza PGŽ. Iskusni djelatnik nas je također odmah informirao kako on ne može govoriti u ime svog saveza, već može dati svoj osobni stav, a taj je da ligu ne treba mijenjati.

Kako objašnjava, prvi je razlog taj što, po njemu, nije pošteno da se u jednoj ligi za prvaka bore klubovi iz jedne županije, a u drugoj iz dvije, ali onda dodaje kako se i to može regulirati, a nakon toga navodi problem županijske lige u Rijeci. Međutim, kako trenutno u toj ligi igra sedam klubova iz PGŽ, što znači da se ništa pretjerano ne bi mijenjalo, kada bi se u ligu dodala tri lička kluba.

Sve u svemu, čini se da je stvar jasna. Ličani i Istrijani bi lige do Brseča, svatko sa svoje strane, kako bi smanjili enormne troškove, a Riječani zbog svoje komotne situacije trenutno ne bi ništa mijenjali. Još uvijek ima vremena za dogovor – ako bude postojala želja za to.