SHARE
Detalj s utakmice (FOTO: HNK Hajduk)

Bez velikih iznenađenja u sastavima izveli su svoje momčadi na teren Drosine, Istra 1961 i Hajduk. Jedino je možda Burić na lijevom boku iznenadio sa Dolčekom umjesto s Čolinom, svjestan i sam onoga iz najave utakmice, a to je da ipak dobije koliki toliki balans između lijeve i desne strane po pitanju napadačkih sklonosti svojih bočnih igrača.

No, iznenadio je i onime na što sam upozoravao u najavi. A to je da je ipak duplirao bokove i promijenio sustav u odnosu na dosadašnje utakmice, upravo kako bi suzbio hitrinu pulskih krilnih igrača i ne dopustio Puljanima kontru i polukontru.

Pulska je struka ostala vjerna povlačenju Galilee u fazi obrane sa zadnjeg veznog na poziciju centralnog stopera pa su Puljani u dva bloka kroz 1-5-4-1 funkcionirali u obrambenom segmentu.

Počelo je vatreno, prigodom Jradia u drugoj minuti koju Čondrić refleksno brani, a struka Hajduka je ulaskom u utakmicu pokazala da je jako dobro proučila što je Rijeka učinila na istom mjestu prije sedam dana. No, Istra je ovoga puta ipak bila koncentriranija u tehničkoj izvedbi. Izuzev nekoliko krivih paseva Galilee, Čondrića i Grujevića koje gost nije iskoristio. U napadačkom dijelu jedino je Gržan opalio preko gola sa šesnaest metara i to je bilo sve od jedne i druge momčadi u prvih pola sata.

Igrača od igrača dijeli sposobnost nekompliciranja u ključnim trenucima. Ušao je Ćuže prvi puta uopće u kontakt s loptom na današnjoj utakmicu u 32. minuti. Želio nanizati na boku nekolicinu igrača u čemu je i uspio, ali njegova je povratna lopta neprecizna i prejaka, osvaja je Jakoliš, povede kontru, preda Caktašu a ovaj efektno pogađa za 0:1.

Bušnji kod Puljana to nije uspjelo iz malo veće udaljenosti nekoliko minuta prije izmaka prvog dijela u prvom udarcu Puljana u okvir. Suma sumarum prvoga dijela je da Hajduk ničime nije pokazao zašto je lider, a Istra je još jednom pristupila planu, onakvom kakav prakticira cijele godine. U obrambenom dijelu gotovo pa savršeno.

Početak nastavka pokazao je da se ni u drugom dijelu ništa neće promijeniti. Hajduk će vladati prostorom, a Puljani će pokušati utakmicu držati u minimalnom zaostatku do posljednjih deset minuta i krenuti po nešto više. Prva veća opasnost nastavka je gužva u šesnaestercu splitske momčadi koja je raščišćena te pokušaj Juranovića kojega Čondrić vrškom prstiju odbija u korner.

Najkonkretniji potez Istre u dotadašnjem dijelu utakmice uslijedio je nakon male bravure Lončara koji je danas odigrao ponajbolju utakmicu otkada je u Puli. On je na izmaku šezdesete minute fenomenalnim potezom, preko glave izbacio gostujućeg braniča, no Posavec je odličan pokušaj Lončara neutralizirao.

Onako, poslovično, u 60. minuti figuru za figuru zamijenio je Burić. Eduoka za Jradija. Kod Istre ista meta-isto odstojanje, no kako vrijeme odmiče napadačke aktivnosti Istre se pojačavaju. Bušnja je u 70. odlično pokušao s vrha 16 metara, no ispriječio se Simić.

Bušnju je nakon toga odmijenio Munivrana a Torcida je i gostima i domaćinu osigurala određenu novčanu kaznu zbog upriličene bakljade. Svježu krv je u Stanku Juriću umjesto Bradarića potražio gostujući trener kako bi trkački osvježio veznu liniju te polako krenuo u zatvaranje utakmice petnaestak minuta prije kraja.

I dogodilo se upravo ono iz jednog od ranijih pasusa. Pametna odluka da se krene malo agresivnije i malo otvorenije u posljednjih desetak minuta donijela je Istri izjednačenje. Više nego zasluženo. Lončaru je Obeng propustio jednu povratnu loptu a ovaj je sa 16 metara pogodio za izjednačenje.

Krenula je Istra po pobjedu, namirisala krv pa je Ćuže na kraju još jednom ispao tragičar. Odlično je stranu probio Grujević, idealno uposlio Ćužea a ovaj s tri metra pogađa direktno u Posavca.

Obezglavljenog Hajduka sada pokušava spasiti Burić, poslavši u napad Delića, no nervozni su Splićani uspjeli stvoriti samo jednu gužvu na rubu incidenta koju je autoritativno riješio glavni sudac utakmice. Dočekalo nas je šest minuta sudačke nadoknade u kojoj je Hajduk bezglavo jurišao, a nitko ništa napravio nije.


PULA – Stadion Aldo Drosina – Gledatelja: 4569 – PRVA HNL – 9. KOLO
SUDAC: Fran Jović (Zagreb) – POMOĆNI SUCI: Ivica Modrić i Luka Pušić (oba Zagreb) – DELEGAT: Zdenko Blažičević (Gradina)

ISTRA 1961 – HAJDUK 1:1 (0:1)

Strijelac: 0:1 Caktaš 35′, 1:1 Lončar 80′

Žuti kartoni: Galilea, Pavić, Lončar, Čondrić (Istra 1961) Jradi, Bradarić, Caktaš, Simić (Hajduk)

ISTRA 1961: Čondrić, Bosančić, Gržan, Galilea, Bušnja (72. Munivrana), Grujević, Lončar, Pavić, Ćuže (90. Perić Komšić), Obeng (81. Močinić), Tomašević
Trener: Ivan Prelec

HAJDUK: Posavec, Nejašmić, Simić, Jakoliš (81. Delić), Caktaš, Juranović, Jairo, Bradarić (76. Jurić), Dolček, Ismajli, Jradi
Trener: Damir Burić


PRVA HNL – 10. KOLO

[jsMatchDayStat matchday_id =”3962″]

PRVA HNL – LJESTVICA

[jsStandings id =”44912″ columns =”played_chk;win_chk;lost_chk;draw_chk;point_chk;goalscore_chk;goalconc_chk;curform_chk”]

PRVA HNL – 11. KOLO

[jsMatchDayStat matchday_id =”3963″]