Home Nogomet Istra 1961 Internacionalni centar za sportske studije pronašao još jedan segment u kojem je...

Internacionalni centar za sportske studije pronašao još jedan segment u kojem je Istra 1961 najgora od svih hrvatskih prvoligaša!

SHARE

„Četrdeset utakmica za oproštaj – težak posao trenera“, naslov je teksta Internacionalnog centra za sportske studije (CIES), a odnosi se na smjene trenera, odnosno na to koliko su česte (u prosjeku na globalnoj razini treneri izdrže tih 40 utakmica). Istraživanje su napravili u 84 lige tijekom perioda od 2015. do kraja 2019. godine.

Ubrojeni su treneri koji su vodili najmanje tri utakmice, a prema tome je najviše smjena u Boliviji (u prosjeku su tamo u te četiri godine klubovi zamijenili devet trenera), dok je najmanje na svijetu smjena u Švedskoj gdje su od 2015. do 2019. klubovi u prosjeku mijenjali tek 2.6 trenera.

Situacija na Balkanu je veoma zanimljiva, od europskih država prva je BiH (sedam trenera klub promjeni u četiri godine), drugi Cipar, a onda redom idu Crna Gora, Albanija, Srbija i Makedonija, sve u rasponu od 6.4 do 6 promijenjenih trenera u četiri godine.

Kada je u pitanju HNL, prosjek je 5.4 promijenjena trenera u četiri godine po klubu u prosjeku, a društvo nam pravi i Slovenija. U te četiri godine, najmanje je trenera u HNL-u promijenila Rijeka (3) jer zaprešićki Inter nisu uzimali u obzir, razlog nam nije poznat. Lokomotiva pet, Osijek, Slaven i Dinamo šest, a Hajduk osam.

Tko nedostaje? Naravno, Istra 1961. S 11 promijenjenih trenera u četiri godine pulski je prvoligaš daleko ispred svih hrvatskih, a to je podatak koji samo još snažnije otkriva činjenicu da se smjer tog kluba ne zna već duži niz godina. Koliko je “sulud” niz Istre 1961, možda najbolje govori da je, otkad klub nosi to ime, Ivan Prelec treći trener s najvećim brojem vođenih utakmica – 26.

Svjetski rekorderi su bolivijski „majstori“ iz kluba Club Real Potosi koji su u četiri godine, vjerovali ili ne, promijenili 20 trenera. Od nama bližih klubova, Čelik Zenica je promijenio 14, OFK Titograd iz Podgorice 13, koliko i Vojvodina.