SHARE

Nisam sto godina dio nogometne priče na istarskom poluotoku, ali jesam nekih skoro četrdesetak. I uvijek, ali uvijek mi je bilo nejasno stanje duha u Umagu. Od fenomenalnih rezultata, još boljih uvjeta za rad, pa do potonuća u posljednji rang nogometnog natjecanja.

Sve je to prošao Umag. Da se pokrene, da se pomalo nogometna priča u ovom “gradu tenisa” ponovno zakotrlja pobrinuo se Damir Grunbaum, predsjednik Umaga, koji je zajedno sa svojom Upravom napravio prvi korak vraćanja Umaga na ozbiljnu nogometnu kartu.

Damire, najprije čestitke na plasmanu u Prvu ŽNL. Iskreno, volio bih da mogu čestitati i neki veći uspjeh, ali obzirom na to što je sve Umag pregrmio u posljednjem desetljeću i ovo je dobro.

Istina, NK Umag je u svojoj 76 godišnjoj povijesti dao veliki doprinos u razvoju sporta na Bujštini, ali i u cijeloj Istri. Osim bezbroj sportskih uspjeha tu su odgajane generacije uspješnih nogometaša koji su nastupali i u prvim ligama nekadašnje države i Hrvatske. Na policama i zidovima naših prostorija nalazi se preko 150 pehara i priznanja te bezbroj fotografija i zastavica koje podsjećaju na tu iznimnu sportsku povijest.

Međutim prije 4 godine klub je bio pred kolapsom. Izabran sam za predsjednika, u biti zamoljen od nekih umaških entuzijasta da pokušam spasiti klub. U tom trenutku bila je to gotovo nemoguća misija. Zatekao sam četiri seniora, nogometnu školu koje zapravo i nije bilo i praznu blagajnu. Djeca su otišla u susjedne klubove i vrlo malo ih je ostalo. Morao sam početi od početka. Vratio sam klub u najnižu ligu i polako, korak po korak počeo kompletnu reorganizaciju. Bio je to mukotrpan posao.

Nekako, prije par godina sve se ipak nekako pokrenulo na bolje. Ka boljoj budućnosti.

Tako je. Najveći iskorak učinjen je prije dvije godine kad su se u klub vratili i uključili u rad mladi lavovi Adis Dervišević, Saša Stipanović i Roland Božić. Bio je to novi Izvršni izbor s kojim smo u dvije godine preskočili dva ranga natjecanja i kako si ti to u jednom tekstu opisao: “dosegli smo minimum koji NK Umag realno i pripada”. Međutim naše ambicije idu dalje od toga.

Vidim da ste i u omladinskim kategorijama prilično promijenili dotadašnje stanje. Klinci iz Umaga ponovno nogomet biraju kao “sport broj jedan”.

Jel’ broj jedan ili broj dva sada je to manje bitno. Bitnije je da je ove godine svoje iskustvo i znanje prenio u našu nogometnu školu Alen Vižintin te unio novu energiju i poticaj. Imamo čak sedam mladih trenera koji se trenutno školuju.

Uz kategorije U-7, U-9, U-11, U-13 i U-15 uspjeli smo vratiti i juniore i to u relativno velikom broju. Njih čak dvadesetpetorica redovno trenira u našem sportskom centru u Stella Marisu, a to je posao koji su odradili naši budući treneri Antonio Bolčević i Ardit Čardaki.

Kakva je financijska situacija sada u klubu? Rekao si da si zatekao praznu blagajnu kada si stigao na funkciju. Popravlja se i to, vjerujem?

A slušaj, popravilo se. Naravno da se popravilo. No, najveću zaslugu za relativno mirnu financijsku situaciju imaju naši seniori. Odigrali su sezonu bez bilo kakve nakade. Stavili su klub na prvo mjesto i ispred svega i na tome im mogu samo zahvaliti. 

Mi inače očekujemo podršku Grada Umaga, jer bez njihove podrške uzalud nam je sav trud. Grad je iskazao svoj interes da pomogne klubu i samo je pitanje dana da se to i ostvari. Nadamo se nadalje i ubuduće uspješnoj suradnji sa B4 Slovenia koji su nam tijekom ovih godina puno pomogli, a istu pomoć očekujemo i od Plave Lagune. Vjerujemo da ćemo već dogodine imati i u tom smislu konkretnije pokazatelje. 

Umag se, dakle, ne zaustavlja na trenutnom uspjehu? Možemo očekivati i nadalje snažan iskorak ka samom vrhu županijskog nogometa?

Umag je u rastu u svim, ali doslovno u svim segmentima. Uprava, igrači i roditelji, svi dišu kao jedno i vesele se novim nogometnim avanturama. Imam još puno novosti koje želim podijeliti sa vama, ali ću o njima tek kada budu službene.