Home Intervju INTERVJU | Saša Kolić: Ovakav Zbor trenera IŽ nam sigurno ne treba,...

INTERVJU | Saša Kolić: Ovakav Zbor trenera IŽ nam sigurno ne treba, moraju ga voditi neki novi moralniji ljudi

SHARE
Saša Kolić

Saša Kolić je prošli tjedan pristao dati intervju, ovo je planski dogovoreno i nekakva točka na „i“ cijele priče oko ostavke na mjesto predsjednika ZNT IŽ. Pročitajte u nastavku, što kaže sada već bivši predsjednik udruge, hladne i smirene glave…

Tvoj istup je bio snažan, ali kad bi morao nabrojiti tri stvari koje su najporaznije u cijeloj ovoj priči, koje bi to bile?

Pa, najporaznija je svakako činjenica da o ovom „začaranom krugu ljudi“ kako je rekao moj prethodnik dosad nije nitko godinama javno progovorio. Druga, a vjerujte mi i najbitnija stvar je ta da se od osnutka ove udruge nije ništa napravilo po pitanju zaštite interesa nogometnih trenera i trenerskog posla. Znamo da su trenerski ugovori najčešće prazni i kao takvi udovoljavaju zahtjevima uvjeta za licenciranje što je neprihvatljivo.

Treća stvar koja se veže na ovo zadnje je ta da licenciranih trenera nema ili se ne žele iz gore navedenih razloga baviti tim poslom. Osobno znam puno trenera koji su odustali od tog posla jer jednostavno ne vide nikakvu perspektivu, klubovi su bez vizije, treneri najčešće direktno na udaru prepušteni sami sebi i za mnoge je to previše. Znamo da je školovanje trenera jako skupo, odricanja su jako velika,naravno ukoliko ga želite obavljati kako spada. To je naša svakodnevnica.

Svi te hvale, svima si super, ali nitko u ovih šest mjeseci nije ni znao da postoji Zbor trenera IŽ. Jesi li ti imao podršku u svom radu ili je ona bila fiktivna?

Podrška je nažalost uslijedila nakon moje ostavke, kao da su svi jedva čekali da netko prvi progovori o svemu. Sam sâm sebi odredio tempo kojim ću djelovati, raditi i donositi određene odluke i zaključke. Ušao sam u ovo onako kako pristupam i ostalim stvarima, a to je temeljito i pošteno prije svega isto tako znajući da neće biti lako.

Predsjednik NSŽI-a Darko Raić Sudar javno te podržava, misliš li da on ne može rješiti indirektnim putem stanje u trenerskoj organizaciji?

Darko je moj bivši suigrač i prijatelj prije svega, između ostalog i on je trener stoga mislim da je njegova podrška isključivo vezana uz nogomet, u ovom slučaju on je moj kolega trener i drago mi je da gledamo u istom smjeru.

Što se tiče suradnje sa savezom, do tog dijela razgovora nažalost nismo stigli doći, ali mišljenja sam da udruga mora usko surađivati sa Savezom, pogotovo po pitanju licenciranja trenera.

Kako objašnjavaš činjenicu da mnogo županija ni nema Udrugu trenera, treba li nama?

Ovakva udruga nam sigurno ne treba, uz ovakvo vođenje ne vidim njenu svrhu. Ali, ako udruga postoji radi trenera i ako se razvija  u tom smjeru treba je podržati. S pravim ciljevima i sa svrhom da udruga radi u interesu trenera, onda DA, treba nam udruga!

Je li ovo problem pojedinca ili trenera u globalu? Kako bi ocijenio istarske trenere kad je u pitanju zajedništvo i kolegijalnost?

Uff, jako teško pitanje. Ako znamo kroz koje je sve transformacije i pretumbacije prošla ova udruga svatko će si postavit pitanje je li to sve smišljeno ili slučajno? S druge strane rad udruge je javan, udruga ima svoja tijela, ali su ta ista nažalost pasivna. Tu izričito mislim na Skupštinu odnosno sve trenere, Izvršni Odbor, a posebice Nadzorni odbor. Zajedništvo trenutno ne postoji, zajedništvo se vidi samo u kritiziranju, a to vidimo nije dovoljno.

Naša tvrdnja je da si ti “upao” u Izvršni odbor gdje nisi imao većinu istomišljenika. Jesi li napravio pogrešku što si u izbore krenuo prekasno (kandidirao se dan-dva ranije) i što se nisi okružio sa ljudima kojima vjeruješ?

Nisam na taj način gledao ljude u  Izvršnom Odboru. Franko Čupić me jedini nazvao te je podnio ostavku nakon što je za moju pročitao u medijima, s ostalima nisam komunicirao, na moje priopćenje se nije nitko ni osvrnuo, niti mi se itko javio pa prosudite sami.

Ja sam se vodio zdravim razumom i logikom. Ne vidim razlog zašto me netko nebi podržao ukoliko radim u interesu svih trenera.

Što misliš, što će se dogoditi s ovom situacijom na kraju? Koje rješenje bi ti odabrao?

Rješenje vidim u nekoj novoj postavi, treba nam pravednije i poštenije društvo prvenstveno. Prepustiti licenciranje savezu definitivno. Udrugu dati na vođenje nekim novim moralnijim ljudima te im svi skupa pomoći da je vrate na pravi put.