SHARE

Momčad Rovinja prošle je natjecateljske sezone dotakla samo dno. Igranje u 3. HNL Zapad, minimum je, ali zaista minimum onoga što bi Rovinj trebao i morao igrati, zahvaljujući uvjetima, zahvaljujući tradiciji, zahvaljujući povijesti.

No, odluka sa samog vrha kluba, bila je ipak malo drugačija. Okrenuti se mlađim snagama i sa njima pokušati vratiti se na stare staze. No, to neće ići tako brzo. Pitanje je hoće li uopće i ići ikako.

Naime, velika većina sadašnjeg kadra Rovinja jesu srednjoškolci pri kraju svog srednjoškolskog obrazovanja, a znamo da nakon toga slijedi kod mnogih, vrlo vjerojatno i odlazak na daljnje obrazovanje. Odlazak na studij u Rijeku ili ponajprije Zagreb, vrlo će vjerojatno neke od tih momaka udaljiti od nogometa u Rovinju.

Stoga je i pred upravom, ali i pred stručnim stožerom zahtjevan zadatak pronalaženja adekvatne strukture igrača koji bi u budućnosti mogli Rovinj vratiti minimalno u rang natjecanja sa Rudarom, Novigradom, Uljanikom i ostalim klubovima. No, pitanje je da li u klubu to i žele.

Druga bitna činjenica je i ta da je ove sezone za seniorsku momčad nastupilo čak 32 igrača, a među njima je mnogo onih čija je minutaža bila vrlo mizerna, u ukupnom omjeru čak 23 igrača nisu igrala više od 800 minuta, što u prijevodu znači da su od 24 kola odradili tek trećinu.

Oni koji su gurali ove godine “Kanarince” do sedmog mjesta svakako su iskusni Danijel Starčić, vratar Rovinja, koji je odradio 23 pune utakmice, a odmah iza leđa mu je mladi stoper Tino Peteh koji je odigrao 18 utakmica od prve do zadnje minute. No, ipak veću minutažu od Tina skupio je Toni Tošić, prvi strijelac momčadi koji je sa svojih sedam pogodaka zaslužio i svoje mjesto u našoj “idealnoj jedanaestorki”. Za mlado krilo Rovinja već i postoje brojni upiti klubova o njegovom angažmanu.

Značajnu su minutažu u ovoj sezoni zavrijedili i mlađahni Gabriel Lavižati, Mateo Buljević i Roko Zgrablić, dok je Niko Šerifović, koji je sa 4 pogotka drugi strijelac momčadi, u klub stigao tek na proljeće.

Andreas Prgić i Leonard Šverko spadaju u kategoriju “starijih i iskusnijih igrača”, obzirom da su rođeni u prošlom stoljeću, i oni zaključuju priču o onima koji su igrali više od 50 posto utakmica. Čitav ostali kadar skupio je manje od 1080 minuta ove sezone, dakle manje od 50 posto, što znači da je uigrana trenerska kombinacija Krizmanić-Jandrlić zaista dugo tražila idealnu jedanaestorku, što je i logično.

Bilo je tu i stranaca. Najveći je doprinos ostvario Kolumbijac Andres Camilo de Armas Bracho, koji je četiri puta pronašao put lopte ka mreži, no uz njega stanovitu su minutažu zavrijedili i Leonarde de Siqueira Zupano, kao i David Lesley Despagne, premda su potpisniku ovih redova nejasne takve akvizicije. Ne samo u Rovinju, već u svim klubovima na našem području.

Uzmemo li u obzir da posljednja trojica navedenih dogodine vrlo vjerojatno neće biti stanovnici Rovinja, te da, kako smo naveli, za Tina Peteha i Tonia Tošića vlada pristojan interes na tržištu, kao i da će sigurno nekolicina igrača na fakultet, pred novu je sezonu ponovni zadatak i upravi i stožeru pronaći dovoljan broj kvalitetnih i mladih igrača koji će, ako ništa drugo, zadržati Rovinj u ovom, za njih ipak niskom, petom rangu natjecanja.