SHARE

Nakon četvrtog kola Super HBL boćari Istre Poreč osamostalili su se na čelu prvenstvene ljestvice, jedini s maksimalnim učinkom od sve četiri pobjede. Porečani su naime u četvrtom kolu kod kuće pobijedili Sokol Orbico 17:9, dok su njihovi dosadašnji sustanari na vrh, boćari Pazina remizirali na riječkoj Podvežici s domaćim Vargonom 13:13.

U porečkom Velom Joži gosti iz Dugopolja su, premda oslabljeni, pružili snažan otpor domaćinu, poveli nakon prve faze susreta 5:3, a da nije Nenad Tadić pogodio balina po isteku vremena za spas neodlučenog (5:5) Elvisa Smolice i sebe u paru protiv Renata Markoča i Igora Žuljevića, vodili bi i sa 6:2.

U preciznom izbijanju podjeljeni su poeni, a kako se i prije susreta znalo da su u brzinskim disciplinama porečki boćari kvalitetniji očekivano su u te tri igre domaćini osvojili svih šest poena i nakon tehničkih disciplina preuzeli ukupno vodstvo 11:7. No valja istaknuti da je u brzinskom izbijanju na tri pozicije Ivan Jurić opasno pritisnuo Darijana Živolića koji ja slavio zadnjim pogotkom preduhitrivši za sekundu sirenu.

Bez obzira što u iskusnom Žuljeviću praktički nije ni imao suparnika, za istaknuti je briljantan nastup Brune Kraljića u brzinskom izbijanju na šest pozicija koji je, uz svega jedan promašaj, ostvario 48 pogodaka, tek pogodak manje od svjetskog, ujedno i hrvatskog rekorda, koji između ostalih drži naš internacionalac Leo Brnić (49/50). U završnici susreta neizvjesnosti više nije bilo jer su Porečani dobili tri od četiri igre, a u dva para, u kojima su domaćini ukupno gostima prepustili tri punta, neizvjesnosti oko pobjednika niti u jednom trenutku nije bilo.

Pazinjani u Rijeci prvi puta ove sezone nisu pobijedili i premda su na Podvežici uoči završne serije igara vodili 10:8, te bili bliži pobjedi, svojim dosadašnjim učinkom u četiri kola mogu biti itekako zadovoljni. Imali su da sada čak tri gostovanja, a ukupno su osvojili čak deset bodova. Velikim pojačanjem za pazinsku momčad i ovom se prigodom pokazao povratnik Benjamin Guštin koji je prošle sezone nosio upravo dres Vargona protiv kojeg je ovoga puta sudjelovao u osvajanju šest poena.

No, ono što pazinske ljubitelje boćanja svakako mora radovati je da je svim njihovom dosadašnjim uspjesima veliki doprinos dao i mladi, tek 16-godišnji Martin Štihović, koji je također u Rijeci sudjelovao u ostvarenju tri pobjede, s Alenom Guštinom i Valterom Ivančićem u parovima, te s Benjaminom Guštinom u štafetnom izbijanju. Za istaći je vrhunski dvoboj u preciznom izbijanju dvojice velikana hrvatskog boćanja, Sandra Gulje i Valtera Ivančića u kojem je pazinski boćar bio uspješniji.

Pula je rutinski na domaćem terenu sa 18:8 savladala Metković koji uz sinjski Otok nakon četiri odigrana kola još ni boda nije osvojio. Puljani su prvu fazu susreta riješili u svoju korist s perfektnih 8:0, a Metkovci su im najviše poena, šest, uzeli u tehničkim disciplinama, u kojima se i ovoga puta pokazalo da brzinske discipline pulskim boćarima ove sezone neće biti forte. U sljedećem kolu najveću pozornost privlači gostovanje aktualnog prvaka Hrvatske, Bistona iz Baške Vode u Pazinu. Istra Poreč ide u goste Metkoviću, a Pula također na gostovanje, u Mariniće.

U trećem kolu Hrvatske ženske lige odigran je prvi veliki derbi sezone u kojem je Labin kod kuće s visokih 22:2 pobjedio Komižu. Jedine poene Komižanke su osvojile u završnoj fazi susreta u jednom paru u kojem je labinski trener Romano Grižančić pružio priliku za igru 16-godišnjoj Lani Stepančić i 14-godišnjoj Tini Glavač. Sa sudjelovanjem u osvajanju po šest poena uz Vesnu Tončinić očekivano su u labinskim redovima najučinkovitije bile Nives Jelovica i rodom Komižanka Ria Vojković.

Nakon što su u prošlom kolu kod kuće pobijedile riječku Drenovu (15:9) boćarice pulske Nove Verude su povezale dva susreta s pozitivnim rezultatom remiziravši na gostovanju kod Marinića (12:12) te se nakon tri kola nalaze na vrlo ugodnom trećem mjestu prvenstvene ljestvice.

U sljedećem kolu Nova Veruda ugošćuje Kastav dok je derbi između Čavli ŠB i Labina odgođen za 23. siječnja jer oba kluba 20. i 21. studenog u slovenskoj Pivki nastupaju na turniru ABC kup. (K.K., IBS)