Home Boćanje Prva HBL ISTARSKI BOĆARSKI VIKEND | Prvi porazi Pazina i Istre Poreč, Pula do...

ISTARSKI BOĆARSKI VIKEND | Prvi porazi Pazina i Istre Poreč, Pula do boda na Marinićima

SHARE

Nakon petog kola Super HBL više nema neporaženih klubova u ligi, dok je sinjski Otok ostao jedina momčad bez osvojenog boda. Oba istarska kluba koji do sada nisu znali za poraz, Istra Poreč i Pazin, doživjela su prve neuspjehe u sezoni.

I dok se poraz Pazinjana kod kuće od aktualnog prvaka Hrvatske Bistona (20:6), s obzirom na kvalitetu gostujuće momčadi i očekivao, za iznenađenje se pobrinuo Metković koji je svoje prve bodove u sezoni osvojio pobijedivši kod kuće s tijesnih 14:12 Porečane koji su u prethodna četiri kola jedini u ligi osvojili maksimalan broj bodova.

Porečki boćari su nakon prve serije igara u Metkoviću, u kojoj je samo Nenad Tadić u disciplini pojedinačno klasično pobijedio bosansko-hercegovačkog reprezentativca Andriju Ćorluku s tijesnih 6:5, upali u ukupan rezultatski zaostatak 6:2.

No, gosti su očekivano u svoje ruke preuzeli ukupan rezultat 10:8 nakon tehničkih disciplina jer je i prije susreta bilo poznato da su superniorni u brzinskim disciplinama kojima je i Mateo Načinović pridodao pobjedu u preciznom izbijanju nad Milom Vidovićem (20:17).

No, Metkovici su u završnoj seriji igara u ovom ogledu pokazali da su bolji u igrama u kojima se boće igraju po podu. Dobili su tri od četiri završne igre za ukupno slavlje 14:12, a pobjednički punat donio im je bližanjem zadnjom boćom u jedom od parova Antonio Prlaguzić.

Nakon poraza u Metkoviću Istra Poreč više nije samostalno vodeći klub lige jer su je bodovno uhvatili Biston, koji je osim pobjede u Pazinu proteklog vikenda slavio i pobjedu u Marinićima (21:5) u zaostalom susretu 3. kola, te zagrebački Zrinjevac koji je sa 18:8 savladao Otok u Sinju.

U Pazinu je pitanje pobjednika bilo riješeno već nakon štafetnog izbijanja nakon kojeg su gosti iz Baške Vode vodili s nedostižnih 14:4. Imali su domaćini priliku bolje proći u prvoj seriji igara u kojoj je u disciplini pojedinačno klasično Benjamin Guštin protiv Pere Ćubele dobro krenuo i poveo 5:1, ali je aktualni svjetski viceprvak u nastavku susreta okrenuo rezultat u svoju korist 9:5.

Valja istaći i da je u dvoboju dvojice hrvatskih svjetskih prvaka daleko iskusniji Valter Ivančić do pobjede 8:7 nad Marinom Ćubelom stigao pogotkom posljednjom boćom. Ivančić je uz to u preciznom izbijanju savladao aktualnog europskog prvaka Peru Ćubelu (18:14).

Pula je s gostovanja iz Marinića kući donijela bod (13:13) s kojim, s obzirom na kretanje rezultata, ne može biti potpuno zadovoljna. Puljani su naime nakon prve serije igara vodili s visokih 7:1, a u zadnju seriju igara ušli su s vodstovom 11:7.

Ali, u završnici samo je Dario Pavia u disciplini pojedinačno klasično sa uvjerljivih 13:1 uspio savladati Slovenca Klemena Podgoršeka, dok su sva tri para uvjerljivo otišla na stranu Marinića. Valja istaći vrhunski 31 punat Joška Buterina u preciznom izbijanju u pobjedi nad Podgoršekom. Buterin je protiv svog nekadašnjeg kluba sa dvije pobjede predvodio goste do boda.

U sljedećem kolu Pazin očekuje teško gostovanje kod Zrinjevca, dok bi Pula morala upisati nove domaće bodove protiv Otoka, a nešto teži posao, ali ipak uloga favorita očekuje Istru Poreč kod kuće protiv Marinića.

U Hrvatskoj ženskoj ligi pulska Nova Veruda proživljava vrlo plodnu jesen. Puljanke su kod kuće sa 15:9 pobijedile Kastav i tako nanizale tri uzastopna susreta s pozitivnim rezultatom, dvije pobjede i remi. Nakon nekompletnog četvrtog kola ekipa s pulske Veruda sada uživa u vrlo visokom drugom mjestu na prvenstvenoj ljestvici, iza vodećeg Labina.

Derbi kola između Čavli ŠB i Labina je odgođen za 23. siječnja 2021. zbog nastupa oba kluba 20. i 21. studenog 2020. u slovenskoj Pivki na turniru ABC kup. U sljedećem kolu očekuje se domaća pobjeda Labinjanki nad Marinićima, dok su Puljanke slobodne. (K.K., IBS)