Home Boćanje Druga HBL Sjever ISTARSKI BOĆARSKI VIKEND | Špadići osvojili prvenstvo bez poraza, Funtana sjajna u...

ISTARSKI BOĆARSKI VIKEND | Špadići osvojili prvenstvo bez poraza, Funtana sjajna u drugom rangu

Boćari Funtane upisali su šestu proljetnu, odnosno ukupno desetu ovosezonsku pobjedu u 1. HBL sjever savladavši očekivano na domaćem terenu fenjeraša Podhuma 16:8. Time su Funtanjani u borbi za naslov viceprvaka na prvenstvenoj ljestvici zadržali bod prednosti pred riječkim Vargonom.

Premda je gost s Grobnika u Funtani i nakon bližanja i izbijanja u krug zaostajao tek dva poena 10:8, domaćini u završna tri para nisu dozvolili iznenađenje. Ivan Liović, koji je propustio prethodna dva susreta, je ponovno zauzeo svoje pozicije u funtanjanskom sastavu i sudjelovao u osvajanju šest poena.

U sljedećem kolu Funtana u derbiju gostuje kod riječkog Lučkog radnika, dok Vargon gostuje u Josipovcu kraj Osijeka kod Svetog Luke. U velikom derbiju 2. HBL Istra – Primorje vodeći Umaga je kod kuće sa 14:10 nadvisio drugoplasiranu Rašu kojoj je tri kola prije kraja pobjegao na šest bodova prednosti i time praktički jednom rukom čvrsto uhvatio pehar prvaka.

Ročko Polje kod kuće nije uspjelo iskoristiti praktički meč-loptu što se ostanka tiče remiziravši (12:12) sa Kastvom. Svetvinčenat pak u dva uzastopna domaća susreta sa klubovima koji su praktički već ispali, zaostalim s Lošinjem i u redovnom kolu sa čavjanskom Slogom, nije uspio pobijediti već tek remizirati (12:12) s čime se praktički pridružio Rudar Labinu, Lošinju i Slogi u društvo momčadi koji napuštaju ovaj rang. U sljedećem kolu vodeći Umageži gostuju kod Lindara kojem su bodovi nasušno potrebni za osiguranje ostanka.

Prvaci porečki Špadići okončali su natjecanje u 1. A IBL bez poraza nakon što su u posljednjem kolu na domaćem terenu bili bolji od Vrha s 14:8 nakon čega je na boćalištu u porečkom naselju Špadići uslijedila velika fešta do duboko u noć. Tako je jedini klub koji je ove sezone uspio ostati neporažen, odnosno remizirao (11:11) u nadmetanju s Porečanima njihov prethodnik na ligaškom tronu, pulska Veruda. Špadići su se izravno plasirali u 2. HBL Istra – Primorje.

U borbi za ostanak u 1. A IBL oba ugrožena kluba su poražena, Veleniki kod Verude 13:9, a Vodnjan kod kuće od Ladića 12:10. Stoga su Veleniki zadržali dva boda prednosti na ljestvici pred Vodnjancima i u boljoj su poziciji u borbi za ostanak.

Ukoliko naime iz 2. HBL Istra – Primorje ispadnu dva istarska kluba Veleniki će izravno ostati, a Vodnjan s prvakom 1. B IBL Červarom igrati kvalifikacije za popunu 1. A IBL. Ukoliko pak iz 2. HBL ispadnu tri istarska kluba Veleniki će u kvalifikacije, a Vodnjan zajedno sa Juricanima izravno ispasti.

U derbiju sezone u 1. B IBL Červar je kod kuće pobijedio Divšiće 12:10 i kolo prije kraja osvojio naslov prvaka. Kršan i Vižinada su ispali iz lige, a u zadnjem kolu Stepčići, Valtura i pazinski Kamen će nastojati uhvatiti četvrto ili najmanje peto mjesto koja, ovisno o tome koliko će istarskih klubova ispasti iz 2. HBL donose izravan ili moguće izravan ostanak u 1. B IBL. Teorijski najlakši posao imaju Pazinjani koji gostuju kod otpisanih Kršanaca, dok Valtura i Stepčići imaju teže zadatke u nadmetanju sa Červarom i Divšićima.

Premda je vodeća Sloge pomalo i neočekivano izgubila na gostovanju kod Tara Vabrige 15:5, drugoplasirani Oslići nisu uspjeli pobijediti, već samo remizirati na gostovanju u Selini (10:10), te je klub iz Sv. Martina kraj Buzeta kolo prije kraja osvojio naslov prvaka u 2. IBL sjever.

U posljednjem kolu pasti će odluka koji će od dva kluba, Roč i Tar Vabriga biti na koncu sedmi i osmi, s obzirom na to da sedmo mjesto donosi najmanje kvalifikacije za ostanak, a ukoliko se Sloga kroz kvalifikacije plasira u 1. B IBL i izravan ostanak.  Oba ugrožena kluba gostuje, uz to da Tar Vabriga ima teži zadatak na gostovanju kod Oslići, dok Roč gostuje u Novoj Vasi. Brda su ispala iz lige.

Orbanići, Rakalj i Rovinjsko Selo izborili su važne pobjede u predposljednjem kolu 2. IBL jug u borbi za ostanak no i dalje strahuju za svoju sudbinu. U najgorim varijantama ispadanja istarskih klubova iz 2. HBL i kvalifikacija četvrto mjesto u 2. IBL jug donosi izravan ostanak, dok u najboljim varijantama i šesto mjesto može donijeti izravan ostanak. Stoga je još puno varijanti u igri u zanimljivim suseretima posljednjeg kola Režanci – Orbanići, Rovinj – Rovinjsko Selo i Hrboki – Rakalj.

Od četiri kluba koja su u zadnjem kolu mogla do prvog mjesta u 3. IBL sjever I na koncu je slavodobitnik ispao Grožnjan koji je pobijedio kod kuće Lupoglava 15:5. Grožnjancima je na ruku išao i rezultat u Babićima gdje uoči zadnjeg kola vodeća Sveta Marija na Krasu nije uspjela pobijediti, već tek remizirati (10:10) s Plamenom, te je time iz ruku ispustila prvo mjesto o kojem je sama odlučivala. (IBS, K.K.)

Previous articleMNT LUČANO JEROMELA | Ovog ljeta u Rovinjskom Selu veliki jubilej, dobro poznati turnir igra se 20. put!
Next articleTREĆE IBL: Barat odustao, BK Učka u kvalifikacije za viši rang, Grožnjan i Višnjan još igraju veliko finale sjeverne skupine!