Home Nogomet Druga ŽNL Istra ISTRASPORT INVENTURA | DRUGA ŽNL | DONJI DOM: Borba za ostanak se...

ISTRASPORT INVENTURA | DRUGA ŽNL | DONJI DOM: Borba za ostanak se tiče barem šest klubova

Jesen u Drugoj ŽNL. Krećemo s inventurom, naravno, od dna. Četiri su boda osvojili Plominjani. Klub je to koji godinama ima sjajnu atmosferu, ali sada je jasno, ljetos bi im bilo pametno da su se sa Poletom iz Snašića spustili u niži rang.

Istina, tijekom ljeta dogodilo im se nekoliko ozljeda koje bi im donijele još pokoji bod, ali sigurno je da ih čeka teško proljeće. S druge strane, ako im se samo oporave Fabeta i još dva-tri igrača, to je momčad koja je sigurno bolja od pojedinih u ligi. Ali, za proljeće im treba barem četiri nova igrača.

Brtonigla NV je klub koji godinama slovi za „bogataše“. Imaju samo seniorsku momčad, a godišnji proračun omogućuje im, u najmanju ruku, lagodan život, barem kada ih usporedimo s ostalima u ligi. Ove godine imaju mladu momčad koja je osvojila tek sedam bodova, zaista premalo. Bez pojačanja će im biti teško.

Buzećani nisu mlada momčad. Oni su premlada momčad – dvije i pol godine mlađi u prosjeku od prve sljedeće. To im je sigurno otegotna okolnost, iako kvalitetu određenu imaju. Buzet je grad i bila bi prava šteta da klub ponovno padne u Treću ŽNL Sjever. Onako neobjektivno, baš bi voljeli da NK Buzet ostane drugoligaš.

Vižinada je novak u ligi i nakon šest kola sve je djelovalo depresivno. A onda, ritam su prilagodili ligi, naviknuli se na Drugu ŽNL i do kraja ugrabili devet bodova. Nije puno, ali da se raditi s time. Paolo Ritoša (osam golova) pokazao da može predvoditi momčad i da je vjerojatno igrač za rang više.

Puris sa svojih deset bodova ne može biti zadovoljan. „Harmonikaši“ imaju ponajbolju atmosferu u Istri, ali rezultati ih ove jeseni nisu pratili, više je bilo „balada“ od „potresuljki“. Trener Matika se nakon Kanfanara oprostio od momčadi, a sada će Neven Baćac pokušati proljeće učiniti mirnim.

S jedne strane, Kaštelirci su se vjerojatno nadali većem broju bodova, ali s druge strane, jesenska polusezone bila je i prva bez trenera Zdrilića nakon više od desetljeća. Petar Benčić je tranziciju odradio mirno te sada na ovih 12 bodova treba podignuti postotak odaziva treningu i sigurno će na proljeće biti korak-dva više.

Iznad očekivanja su Kanfanarci. Mučili su se godinu-dvije, ali ove jeseni trener Karlović može biti itekako zadovoljan sa 17 bodova. Sada na proljeće mogu uživati, sami su si napravili stabilnu situaciju i nemaju zašto strahovati, sigurno će i dalje biti članovi Druge ŽNL.

Petrovija je čudan spoj mladosti i iskustva, a Eniz Šabanović i Emanuel Melon i dalje predvode sada sedmu momčad lige, a Matej Vračić je ubitačan u posljednjoj trećini terena te je postigao sedam golova, a spomenuti treba i odličnog vratara Larena Melona. Nemaju pritisak, do kraja igraju za gušt.

Ovdje možemo “ugurati” i Vodnjan, iako su šesta momčad lige pa je suludo nazivati ih članovima “donjeg doma”. No, ironično, bliži su 11. nego petoj poziciji. Realno su tu negdje, prvi do pet sjajnih, a ističu se s velikim brojem mladih igrača koji su dobili prigodu ove jeseni poput Marina Martinovića te tri Marjanovića: Filipa, Nikole i Danijela, a blizu njima s minutažom je i Andrea Šverko. Na pravom su putu…

Previous articleSergej Jakirović i službeno novi trener Rijeke!
Next articleISTRASPORT INVENTURA | DRUGA ŽNL | GORNJI DOM: Petorka definitivno može igrati i viši rang