Home Nogomet Druga ŽNL Istra ISTRASPORT INVENTURA | DRUGA ŽNL | GORNJI DOM: Petorka definitivno može igrati...

ISTRASPORT INVENTURA | DRUGA ŽNL | GORNJI DOM: Petorka definitivno može igrati i viši rang

Nekakvo nepisano pravila u svijetu nogometa je kako su iznimno uspješne one momčadi koje osvajaju preko dva boda po utakmici. U Drugoj ŽNL takvih je momčadi pet i zaista svaka od njih, ovakva kakva je sad, može igrati viši rang.

Na petom mjesto je tarska Istra, koja se lani spustila iz Prve ŽNL, ali sada djeluju kudikamo stabilnije i posloženije. Karlo Stojnić je i u prošloj sezoni pokazao kvalitetu, a sada je sa šest golova drugi strijelac momčadi te je odigrao sve minute. Prvi strijelac je iskusni lisac Jetmir Maksuti, zabio je deset puta. Dojam je da ne trebaju maštati o naslovu prvaka u ovoj konkurenciji, ali – tko zna…

Marčanci su još lani igrali Treću ŽNL Jug i neobično ih je vidjeti ovako visoko. Igraju sjajno, imaju u veznoj liniji Agaja koji dominira, a Roko Dragešić je bivši igrač Istre 1961 i Rudara pa njegove sjajne igre ne čude nikoga. To što je napravio Andrija Šnur u jesenskoj polusezoni, vjerojatno neće nitko dugo dugo, možda ni nikad više. Postigao je 28 pogodaka u 13 utakmica, ili točnije, Šnur zabija svakih 39 minuta. Čudesno.

Na 33 boda su Štinjanci, momčad koja je okupljena sa željom ulaska u viši rang, i tome se mogu nadati jer Peruškači za to nemaju mogućnosti, a oni i Dajla su prvi favoriti za ta eventualna dva mjesta. Predrag Ivanović zna što radi, posložio je kadar vrlo dobro, a Josip Vazgeč i Ivan Šistov zabili su po 12 golova. Rešidović je donio mir na golu, a dodatno iskustvo Ćeranić i Urošević.

Zamislite nenormalne situacije – pobijediš u 11 od 13 susreta i vjerojatno nisi pretjerano zadovoljan. Tu negdje otprilike je Dajla. Složili su „super-momčad“, očekuju ulazak u viši rang kako bi na tom području zamijenili Novigrad. Treba reći kako im je otišao sjajni vratar Novaković, no već su doveli zamjenu, stiže Mandalenić iz Buja.

Kao da nisu bili dovoljno jaki s Totićem, Damjanićem, Najhartom, Bučićem, Matoševićem, Bašićem i ostalima, početkom sezone doveli su i Davida Krčalića iz Istre 1961. Nakon 11 nepunih utakmica, on je na 13 golova.

Najiskusnija momčad lige, barem po godinama, ali dojam je to i nakon kompletnog dojma, je i jesenski prvak, NK Arne Peruški. Makar ako se i naljute, nisu bili među favoritima za osvajanje jesenskog naslova, ne kraj ovakve Dajle i ovakvog Štinjana. No, njihova ‘klapa’ ponovno je pokazala zašto su lani bili prvaci i ova bi generacija ponovno mogla sama sebi pokloniti najljepši poklon.

U prvih 11 igrača s najviše minutaže tek dvojica imaju manje od 25 godina, a nedvojbeno ih predvodi Josip Peruško, idejni kreator igre, a reći će neki i kluba. Na njegovih sedam golova, devet je dodao prvi topnik Tin Pujić, a šest latentna opasnost po gol protivnika Nikola Mišić.

Spominjanje je zaslužio i neuništivi Spomenko Vujica kojem 53. rođendan stiže uskoro (u ožujku), ali ga to ne zaustavlja da u polusezoni primi samo sedam golova. Kakva legenda! Adriano Belli i njegovi momci uživaju…Neka, zaslužili su si.