Treća ŽNL Istra

ISTRASPORT INVENTURA | TREĆA ŽNL – SJEVER: Momjanci jesenski prvaci, teško ih itko i može s vrha skinuti…

Treća ŽNL Sjever. Idemo se sjetiti godina unazad, treba reći kako je ova liga svoju ozbiljnost podigla na sasvim zadovoljavajući nivo. To je godinama bio pravi cirkus, gdje se nije znalo s koliko igrača utakmica započinje, a s koliko završava.

Ove jeseni, ako maknemo ‘spektakl’ u Marušićima i prekida, sve ostalo bilo je iznad očekivanja. Za početak, liga je i dalje najstarija u NSŽI-u, prosjek igrača iznosi 30.12 godina, a najstarija momčad je Moela s 35.57 godina u prosjeku dok je ligaški „dječji vrtić“ u Livadama, tamo je prosjek 26.14 godina.

Na dnu je Moela, umaški klub koji je prije koronavirusa „iskočio“ dva ranga iznad realnih okvira te sada „spašavaju“ situaciju. Osvojili su tek šest bodova, ali to ih ne brine, mnogo je važnija konsolidacija kluba i stvaranje čvršćih temelja. Zanimljivo, od njihovih 14 golova, čak je 11 zabio Nikica Primorac.

O Livadama pišemo uvijek isto. Imaju samo šest bodova, ali je jasno da je nogometni klub tom području potreban kao društveni dom. Rezultatski, ne trebaju previše tražiti problem – on je u napadu. Premalo su golova postigli, zato su tu gdje jesu.

Grožnjan Oprtalj na šestom mjestu ima najlošiju gol razliku u ligi i ‘fenjer’ su izbjegnuli u posljednjem kolu kada su pobijedili Moelu. Predvodi ih 44-godišnji kapetan Igor Šutar, a Ivan Jugovac je s pet golova najbolji strijelac kluba. Infrastruktura njoj predstavlja problem.

Ne i Galebu, klubu koji ima jedan od ljepših i boljih travnjaka u ligi pa sigurno nisu zadovoljni s petim mjestom i sedam osvojenih bodova, pogotovo kada u svojim redovima imaju opasnog strijelac Anela Nesimija koji je dosad sedam puta tresao protivničke mreže.

Marušići su osvojili devet bodova, a trener Ivan Catalano posložio je momčad na ozbiljan način. Sigurno mogu još više, na proljeće bi mnogima mogli biti „opasnost“, a predvodi ih 21-godišnji Ivan Mijatović, strijelac šest golova u pet nastupa. Renzo Đurđević je s tri gola drugi strijelac i ikona kluba te kapetan.

Babići 1947 su nadpolovični na trećem mjestu, imaju četiri pobjede i tri poraza te 11:11 gol razliku. Ervin Brajković, 40-godišnji kapetan stabilno drži kvalitetnu momčad na terenu, a ima tu igrača koji su itekako igrali više rangove poput Dina Kurtovića. Sigurno će ostati pri vrhu.

Dinamo je najčudnija momčad trećeligaškog sjevera. Nemaju aspiracije za Drugu ŽNL, godinama već, iako su u jednom trenutku ljuti na medijske natpise rekli kako o tome razmišljaju, ali uredno imaju kadar za sam vrh ljestvice. Kvalitete im ne nedostaje, štoviše, a za pohvaliti je stranice na društvenim mrežama – i po tome su u samom vrhu.

Jesenski prvak je momčad Momjana 1947. Također neobična sredina. Pokušali su u Drugoj ŽNL pa brzo iz nje ‘izletili’, sada se, čini se, ponovno vraćaju. Patrik Pasar (8) i Edison Zaskoku (6) postigli su točno polovicu njihovih golova. Ovakve, teško će ih netko ‘skinuti’ s vrha na proljeće.

Kalendar

srpanj 2024
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031