Jedrenje

Jedrenjem ususret Danu planeta Zemlje – na rasporedu je tradicionalni međunarodni 20. Brioni kup!

Jedrenjem ususret Danu planeta Zemlje – tradicionalni međunarodni 20. BRIONI kup 2024. starta od 19. do 21. travnja 2024. – jedna od najljepših regata krstaša na Jadranu, elegantna regata zanimljivog pulskog arhipelaga, regata daška elitnosti prirode NP Brijuni te topline strasti ljudi koje okuplja – BRIONI KUP.

„Iako brojimo 20. BRIONI KUP prema primopredajama naših jedriličara Brioni regata vuče svoje korijene još iz doba Austrougarske, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896. godine”, izjavljuju organizatori.

BRIONI kup je pulska regata koja se održava povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, a posebnost regate je ruta od 20nm koja se vozi froz fažanski kanal i oko otočja NP Brijuni. Vezovi za natjecatelje su osigurani u Puli i na Brijunima te parking za sve natjecatelje koji dolaze autima u Puli.

Obzirom da će nekolicina natjecatelja ići na Brijune sa plovilima organizatori su osigurali logistiku prijevoza do Pule jer će se u pulskoj luci održati proglašenje, glazbeni, gastro i program proglašenja. Iznimnost i ovoga puta su unikatne nagrade koje se izrađuju već mjesec dana.

MIĆI BRIONI KUP – djeca na krstašima

BRIONI manifestacija započinje u petak 19.04. pulskoj luci sa MIĆI BRIONI kup, regatom djece na krstašima.

„U studenom prošle godine smo pokrenuli MIĆI ARENA KUP te nakon odličnog feedbacka djece i roditelja odlučili smo nastaviti sa MIĆI BRIONI KUP. U petak 19.04. od 17:30-19h na jedrilicama naših jedriličara moći će jedriti djeca na ruti od ri gata prema lučici Mandrač. Okretati će se bova i križati te će djeca imati priliku trimati jedra i voziti brodove pod mentorstvom iskusnih dvojaca. Sva djeca su dobro došla bez obzira na godine i predznanje. Dobro došli su i oni koji nikada nisu bili na brodu, oni koji jedre u mali klasama i oni koji su doživjeli jedrenje pa mogu sada ponovo uživati zahvaljujući našim velikodušnim jedriličarima koji su ustupili svoje brodove i rado se odazvali ovoj akciji uključivanja djece na krstaše. Roditelji, prijatelji, nonići, zrmani će ih bodriti sa obale dok će se na mikrofonu komentirati što se događa na moru“, istaknuli su iz JK Delfin Pula.

Djeca koja žele jedriti na krstašima MIĆI KUP u petak 19.04. trebaju doći u pu luku, na ri gat u petak 19.04. do 17:15h kako bi složili timove i rasporedili ih po brodovima.

TRADICIONALNA MEĐUNARODNA REGATA 20. BRIONI KUP

U subotu 20.04. u 11h starta 20. BRIONI KUP, međunarodna regata krstaša koja se vozi po OPEN i ORC međunarodnom premjeru. Najavljeno je 70tak plovila raspoređenih u Grupe OPEN (Cruising & Racing) te ORC sa važećim certifikatima Orc Club i Orc International. Pored posada dodatno će se valorizirati i dvojci i samci. Svi koji imaju brod na jedra su dobro došli prijaviti se i sudjelovati u ovoj prekrasnoj regati ususret Danu planete Zemlje.

Prijave na regatu 20. BRIONI KUP su otvorene do 18.04.2024. do 10h.

 Prijaviti se može online : https://www.jkdelfin.hr/prijava-entry-form-20h-brioni-cup/

Program, Oglas regate i sve detalje potražite na stranicama organizatora:

BRIONI KUP

BRIONI KUP je regatna manifestacija kojom se promovira jedrenje na krstašima kao stil života, regatavanje kao sportski duh koji imaju vrsni jedriličari ali i entuzijasti. BRIONI kup se vozi pod sloganom manifestacije „Pula pod jedrima” sa ciljem poticanja na regatnu masovnost, jačanje regatnog duha u kojem se vrsni jedriličari međusobno takmiče sa sebi sličnima kao i family krstaši. Potiče se međugeneracijska sinergija pa se u timovima nađu članovi od od 6 do 80g.

Predsjednica JK Delfin, Sanja Vale Čupić poručuje:

„Nastavljamo gdje smo stali sa Full Moon regatom. Takmičari se ponovo okupljaju. Neki žele revanš. Neki potvrditi plasman. Neki voze „Argonaut kup – istarski kup krstaša” pa skupljaju bodove. Startajući iz veličanstvene Pule, regatavajući oko NP Brijuna – izdavaja se povijesna i iznimna prirodna ljepota otočja no regata je atraktivna nama takmičarima i zbog jedriličarskih uvjeta, promjene uvjeta vjetra kroz pu luku, fažanski kanal i NP Brijuna. Punim jedrima podržavamo očuvanje prirode i regatnom manifestacijom dajemo svoj doprinos u promidžbi „zelene aktivnosti povodom Dana planete Zemlje. Ovakva regata jedrenjem oko NP Brijuni održava se jedanput godišnje i naši jedriličari koji jednom dođu rado se vraćaju upravo zbog posebnosti regatnog polja, zahtjevnosti same regate, ekološke podrške i ljepote netaknute prirode“, rekla je te dodala:

„Zahvaljujemo svim natjecateljima koji s nama grade „Pulu pod jedrima” prijavljujući se na regatu, hvala svima uključenim u organizaciju, hvala podržavateljima: lučka uprava Pula, Općina Fažana i TZ Pula, Np Brijuni, Sportska zajednica Grada Pule, Adrinaut, AGD, katamaranu ANANDA, Pietas Julia ug. objektu i gradu Puli te brojnim medijima zahvaljujući kojima slušatelji i gledatelji imaju priliku dobiti informaciju o besplatnim sadržajima u kojima mogu uživati”, poručuje Sanja Vale Čupić, predsjednica JK Delfin

Ovom prilikom pozivamo i sve medije, fotografe i snimatelje da poprate 20. BRIONI kup:

– u subotu 20.04.2024. do 10:45 u luci, kod Ri gata mogu se ukrcati na gumenjak i popratili start i izlaz iz pu luke te tijek regate kroz Fažanski kanal i oko otočja Brijuni. Popratiti se može start i sa obale sa Ri gata ili dijela luke prema lučici Mandrač, iz Marine Polesana i ispred Fažane jer jedrimo uz obalu Fažane gdje je i planirani cilj po završetku zadane rute. Rok završetka regate je u 18h. Nakon regate nekolicina brodova ide na Brijune, lokalci se vraćaju na svoje vezove,a većina se vraća u pulsku luku.

– u petak 19.04.2024. mogu pratiti MIĆI BRIONI KUP od 18h do 19h.

U PU luci, u subotu 20. travnja pored veslačkog kluba od 20:00 sati organizira se i glazbeni program za sve natjecatelje i posjetitelje. Vidimo se!

Kalendar

srpanj 2024
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031