Home Nogomet Četvrta HNL Zapad Jel’ “vama” dvojici poznata Točka 4.2. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika?

Jel’ “vama” dvojici poznata Točka 4.2. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika?

Nije nimalo jednostavno uređivati ovu vašu stranicu nedjeljom navečer. Ne, baš nije. Ali, vjerujte, ni subota nije nimalo blaža i jednostavnija. Jučer se na području poluotoka odigralo, u poslijepodnevnom terminu, ne previše, samo deset utakmica.

No, kada od deset susreta, za njih 40 posto, dakle za njih četiri, imate pozive, poruke, te reakcije do kojih su dovele sudačke pogreške, onda vam je jasno zašto nedjelja navečer nije baš ugodna za rad. I što je najgore u čitavoj toj priči, sva četiri “inkriminirana” susreta, ni o čemu nisu odlučivala.

Radi se o dvobojima Cementa i Raše 1938, Šišana i Manjadvorci, Muntića i Potpićna Učke ’72, te Funtane i Vrsara. Ok, ova zadnja odlučivala je o daljnjoj borbi Funtane za naslov prvaka.

A obzirom da ne mogu biti fizički na svakoj, pogledao sam dvoboj Funtane i Vrsara, te o njemu dao svoj sud.

Nemogućnost fizičkog boravka na svakom susretu dovodi do toga da eventualno imaš neke svoje ljude od povjerenja koji će te objektivno izvijestiti o događanjima. Najčešće su to treneri momčadi sa kojima se još eventualno nisam “opekao” i kojima jednostavno, vjerujem.

U Muntiću nisam imao nikoga. I odandje, sa utakmice, stiže poziv tijekom kojega osoba koja je itekako mjerodavna kaže: “Ovo što ovaj radi, ovoliko količinu nepoznavanja i bezosjećajnosti za nogometnu igru, teško da sam ikada vidio. Očajan je, ali očajan”. Uz napomenu kako se radi o osobi kojoj je potpuno, ali potpuno svejedno tko će iz tog susreta izići kao pobjednik, a svejedno je, srećom, bilo i samim igračima jedne i druge momčadi.

A onda, nakon teksta na našem portalu glavni sudac navedenog susreta usudio se javno komentirati svoje mišljenje o navedenom, a njemu se priključio još jedan njegov kolega.

Kolega kojega zbog silnih udaraca u glavu tijekom respektabilne sportske karijere u nekom drugom sportu i ne treba doživljavati ozbiljno, no, na nesreću, i dalje sudi ovako plemenitu igru kakva je nogometna igra.

Gospodo, postoji stanoviti Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova kojega je 18.01.2023. godine potpisao gospodin Marijan Kustić, predsjednik HNS-a. Znam da ste sa tim kodeksom jako dobro upoznati, a posebice sa točkom 4.2. navedenog kodeksa koja se tiče Odnosa prema javnosti.

Isto tako, jasno mi je, da bi ovom “fighteru” vjerojatno trebalo do u tančine obrazložiti navedeni kodeks kojega jednostavno njegov um nije prihvatio, a pitanje je da li i može. No, ovaj se tekst ionako ne odnosi ni na njega ni na ovog što je dijelio pravdu u Muntiću.

Odnosi se na sve vas ostale suce koji ispunjavate ovu časnu dužnost. Shvatite da ste podložni kritikama, a ako ste pametni, a većina vas jeste, kritiku ćete prihvatiti kao vodilju ka tome da postanete još bolji. Kritika, bila ona konstruktivna ili manje konstruktivna vas ne bi smjela boljeti, ona bi vas trebala dodatno motivirati da svoje greške, kojih svatko ima, pa i vi, u budućnosti svedete na minimum.

Previous articleSuperSport HNL | Bitka za Europu sve neizvjesnija i sve otvorenija
Next articleStolnotenisačice Vrsara viceprvakinje Kupa Hrvatske!