Home Nogomet HNK Rijeka JESENSKA ANALIZA PRVE HNL | Dinamova druga momčad je za Prvu...

JESENSKA ANALIZA PRVE HNL [2/2] | Dinamova druga momčad je za Prvu HNL prejaka, Hajduk koristi suludu atmosferu na Poljudu

SHARE

Idemo pomalo ka onim „najboljima“. Neovisno kamo ih ljestvica u ovom trenutku svrstava. A radi se o velikoj četvorki HNL-a. Velikoj, prosudite sami. No, bilo kako bilo, oni su ti koji će i dogodine predstavljati Hrvatsku unutar natjecanja u Euro natjecanjima.

Osijek je lutao. Od nemila do nedraga. Osijekov najveći problem, ali uostalom, kao i u svim takvim „velikim“ klubovima u okruženju je u obliku rodbinskih veza. Osijek je zalutao u ljeto. U stvari, zalutali su kod Zekićevog odlaska, koji je Osijek učinio svojim metodama, svojom osobnošću, ali i svojim karakterom, ovakvim kakvime ga gledamo danas, no na žalost u manjoj mjeri od tog vremena.

Dino Skender koji je zamijenio Zekića na klupi Osijeka zamijenio ga je upravo zbog rodbinskih veza unutar kluba. I odveo Osijek u svojevrsnu agoniju. Sezonu je završio na tragu onoga što je činio Zekić, no nova sezona bila je potpuna blamaža, do onoga trenutka kada više povratka nije bilo i kada je konačno smijenjen. Od tog trenutka Osijek se pomalo diže, a novi je trener učinio ono što stari nije mogao jer nije znao. Prepustio je glavnu rolu igračima i lagano ih kontinuirano prati, te ćemo iz toga razloga Osijek do same završnice gledati kao jednog od kandidata za poziciju broj 2.

Rijeka je imala svoju agoniju. Igor Bišćan prošle je sezone nakon dolaska učinio ono što je jedino bilo moguće. Do kraja jeseni zadržao je neke Kekove postulate, njegove igrače, ne mijenjajući previše išta, da bi na proljeće donio nekakav svoj novi stil. Na račun svega toga, Rijeka je na kraju zauzela drugo mjesto, ali i osvojila Kup protiv „atomskog Dinama“.

No, sve to skupa bilo je nedovoljno Armadi da zaboravi neke Bišćanove i Pilipovićeve grijehe iz rane mladosti, i nakon godine dana, Bišćan se povukao. Naslijedio ga je Simon Rožman i odmah u startu sve uprskao. Ali baš sve. U tim nekim mladim godinama, kada itekako trebaš još učiti, a posebice učiti psihologiju, kako bi mogao s igračima ući u nesmetane razgovore, Rožman se postavio prilikom dolaska u najmanju ruku kao da je njegov dolazak u Rijeku bio ostvarenje tisućljetnog sna za riječku momčad i njene navijače. I brzo je dobio ‘po tamburi’. Očekivano. Igrači ga nisu podržali, dok se nakon Dinama nije pokrio po glavi i odveo momčad u Sloveniju.

Odatle se vratila neka nova Rijeka, Rijeka koja djeluje kao da su sve brige iza njih, no isto tako Rijeka koju je Hajduk i koju je Istra namučila krajem sezone, unatoč njihovim pobjedama u ta dva susreta. Rijeka ostaje najveća nepoznanica narednog proljeća. To je nepobitna činjenica. Vidjet ćemo na koji će način Rožman formirati ekipu u predstojećem periodu, i hoće li učiniti od nje ono što je Skender napravio od Osijeka, ili će pak biti dovoljno trezven i pametan, da će svoje neupitno nogometno znanje koje posjeduje nadograditi još nečim. Ako to ne učini, vijek trajanja u Rijeci bit će mu odbrojan.

A što nakon svega reći o Hajduku? Je l’ nekome od vas jasno da je to momčad koja čvrsto, ok ne prečvrsto, drži drugo mjesto u HNL-u, a da su jedinu gostujuću pobjedu ostvarili 28. srpnja kod Varaždina. No, zašto je onda Hajduk drugi? Da li je moguće da je Hrvatska liga toliko slaba pa Hajduk koji je rosterom daleko slabiji od Rijeke i Osijeka završio sezonu na drugom mjestu? Ne, nije. Hajduk je jednostavno iskoristio suludu domaću atmosferu. Atmosferu „linča“ na svom stadionu. Atmosferu ludila na Poljudu. I uvjeren sam da kojim slučajem splitska Torcida ne djeluje toliko suludo, da bi Hajduk već treću ili četvrtu godinu borio se za opstanak. Hajdukov pristup sezoni je poražavajući.

Već godinama ih „pali“ i „napaljuje“ borba u Europi i kojekakve izrečene gluposti u tom periodu od rukovodećih struktura Kluba, a eto, ova im je godina donijela to da su Europi rekli zbogom već prije Velike Gospe. Što je inače, nekako zadnji tren u kojemu se Hajduk s Europom oprašta. Uslijedili su šokovi, smjena trenera, naglašavam riječ smjena, kako bi se uzela određena financijska naknada, a ne da Oreščanin napusti kormilo sam, onako kako bi svaki Splićanin učinio nakon poraza od Gzire. No, nekako mi se čini da se Gzira s nekim drugim ne bi ni dogodila.

Bilo kako bilo, došao je ponovno Burić, koji je u Splitu doživio tijekom jeseni sve. Ali apsolutno sve što nije očekivao. Poraze, teške, jer nemojmo zaboraviti, bod u gostima je za Split ravno porazu. No, Burićeva krivica za ovako nešto leži u njegovom prethodniku i odabiru kadra kojega je zagrebačka škola odabrala. Burić je već bio u Hajduku i iza sebe ostavio relativno uspješan period. Kažem relativno, jer je Hajduk već preko deset godina u traženju sam sebe u čemu im Burić pomoći ne može. Zaslužio je svakako, nakon svega, obzirom da se i ove godine, ali i narednih deset neće moći potući s Dinamom za naslov prvaka, da dobije priliku da si formira momčad po svome nahođenju i tek tada ga možemo ozbiljno ocijeniti i procijeniti.

Sva sila lutanja unutar Hajduka u ovih desetak posljednjih godina, po pitanju igrača, struke, rukovodećih položaja u Klubu, na kraju je dovela Hajduk ovdje gdje se trenutno nalazi. Na tabeli visoko, ali u mislima velikog dijela Splita, izuzetno nisko.

Prvak je Dinamo. Jedini Klub koji uopće u ovom dijelu Europe izgleda dostojanstveno. Unatoč sablasnom izgledu Maksimira. I to je jedini Dinamov problem. Kada riješi stadion, ako ga riješi, taj će Klub doseći još veće uspjehe kako kod kuće, tako i u Europi. A nekako, čini mi se, ovakvim će ritmom zadržati sve moguće realne šanse da narednih desetak godina ne daju nikome da ih unutar HNL-a ugrozi. Dinamova druga momčad je za Prvu HNL prejaka. No, to i nije toliko loše. Jer Dinamo pokazuje put koji bi ostalim sredinama mogao biti pokazatelj kako uopće danas nogomet, kao svjetski biznis broj jedan, funkcionira.


PRVA HNL – LJESTVICA

[jsStandings id =”44912″ columns =”played_chk;win_chk;lost_chk;draw_chk;point_chk;goalscore_chk;goalconc_chk;curform_chk”]