Home ISTRA Odbojka KREĆE ODBOJKAŠKA SEZONA | Stojaković: Što reći, izgubili smo 27 igračica u...

KREĆE ODBOJKAŠKA SEZONA | Stojaković: Što reći, izgubili smo 27 igračica u tri godine

SHARE
FOTO: Zlatko Benčić

Pred nama je početak odbojkaške sezone. Kada je u pitanju nježniji spol, Istra u Superligi ima samo jednog predstavnika, ekipu Poreča, dok su u Prvoj ligi Rovinjke. U zapadnoj skupini Prve B nacionalne ligi nalazi se čak osam klubova s poluotoka: Pula, Poreč II, Funtana Vrsar, Marčana, Umag, Bale, Veli Vrh i Pazin. Kod odbojkaša, situacija je znatno lošija pa imamo samo Rovinj u Prvoj Ligi te njihovu drugu momčad i Umag u Drugoj nacionalnoj ligi, u grupi Zapad.

Nazvali smo zbog toga najviše pozicioniranog trenera odbojke u Istri, Miodraga Stojakovića, za kojeg nismo bili sigurni ni da li je ostao u Poreču. „Tresem se, ali stojim“, kazao je raspoloženo dok nismo počeli razgovarati o prijelaznom roku.

„A što reći, kada izgubite 27 igračica u tri sezone, sve ostalo je pomalo smiješno komentirati. Ove godine smo bez dvojbe najmlađa momčad lige, sa djevojčicama rođenim 2001. i 2002. godine te sa četiri starije igračice“, rekao je Stojaković pritom misleći na Niku Todorović, Eminu Zahirović, Lenu Burilo i Doroteu Ćosić koja će se momčadi priključiti tijekom ovog mjeseca.

Stojaković više u svom kadru nema Antonije Jozić, Marine Ćorić, Mie Todorović Ivančić, Martine Račić i Valentine Duspara. Obzirom da su jedine pridošlice kadetska reprezentativka Mika Grbavica koja dolazi iz Stojakovićevog Osijeka i povratnica Karmen Brletić, ambicije moraju biti kontrolirane.

„Limitirani smo time što igračice moramo stvarati do pretposljednjeg ili posljednjeg razreda srednje škole nakon čega one odlaze na fakultet. Zbog toga, odlučio sam sada krenuti sa 2002. godištem kako bismo u sljedeće tri-četiri sezone stvorili jaku prvoligašku ekipu koju bi popunili sa djevojkama koje sljedeće godine završavaju američko školovanje poput Natanie Levak ili Laure Miloš. No, to su još uvijek samo snovi, moramo pronaći kako ostati u ligi u ovom trenutku.“

A taj trenutak nije najbolji, prema Stojakoviću: „Djevojke će, zbog toga što u datom momentu nije prepoznata idealna situacija za razvoj kluba, sada morati igrati nešto što nije u skladu s njihovim godinama. Lani smo prekinuli prirodni razvoj jedne generacije, a sada smo ga u potpunosti dotukli, ali nitko nije ni trepnuo kada je grad sa 15 tisuća ljudi stvorio prvaka sa 90 posto domicilnog kadra. Kada se tada nije klub stabilizirao, bilo je jasno da nas čekaju ovakve godine.“