Home ISTRA Tenis Marco Cecchinato novi umaški kralj

Marco Cecchinato novi umaški kralj

SHARE

Nestvarno zvuči podatak da je Marco Cecchinato na Touru pobijedio u samo četiri meča prije ove sezone. I onda ovoga proljeća dolazi prekretnica u Budimpešti gdje je Cecchinato najprije izgubio u kvalifikacijama, a potom osvojio turnir kao lucky-loser.

Malo za tim uslijedilo je polufinale Roland Garrosa, a jučer u Umagu podignuo je već drugi trofej ove sezone i uopće u karijeri na Touru. I tako će od danas biti 22. tenisač svijeta sa 103 bodova za obranu do kraja sezone, a samo 60 bodova iza ulaska u Top 20. O kojim se veličinama radi dovoljno govori da je jučer za naslov osvojio 250 bodova, dok jedno polufinale na ovakvim turnirima poput Umaga iz serije 250 koji su najslabiji na Touru nosi 90 bodova.

Jučer je Cecchinatu dobro krenulo od početka. Već u prvom gemu spasio je dvije break lopte i poveo, a uskoro slama servis Guida Pelle za vodstvo 3:1. Pella je opet stigao do break prilike, no Cecchinato se izvlači sa dva aseva, a as zabija i na novo izjednačenje koje je uslijedilo.

Ipak stiže do 4:1, a malo kasnije sa novim breakom i sa 6:2 zaključuje prvi set. U drugom setu prvi je stisnuo Pella koji na 2:2 stiže do breaka, no uskoro Talijan izjednačuje na 4:4, a meč odlazi u tie break. Odličnim miksom forehand i backhand napada sa drop shotovima koji mu funkcioniraju bolje nego otvaranja trgovačkih centara u Labinu, Cecchinato je brzo poveo u tie-breaku sa 4:0. Malo kasnije iskoristio je meč loptu i slavlje je moglo početi.

Cecchinato je tako stigao do naslova vrlo uvjerljivo, izgubivši samo uvodni set na turniru (Vesely), nakon čega je zaredao osam osvojenih setova za redom. Talijanskom tenisu nasušno je potreban igrač takvog kalibra koji može zabljesnuti i na najjačim turnirima (skupa sa Fabiom Fogninijem).

Potonji je jučer osvojio Bastad i time se dogodio pravi preporod talijanskog tenisa. Ekstremna je rijetkost da slabije teniske nacije u isti dan slave dva osvojena ATP turnira i pitanje je dali se Italiji to prije događalo. No, jučer jest i imaju razloga za ponos na svoje heroje, baš kao Hrvatska nedavno kada su Marin Čilić i Borna Ćorić isti dan osvojili Queen’s i Halle.

Pobjednički trofej Cecchinatu je predala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, nakon čega je otpjevana himna ATP-a i krenuo tradicionalni spektakularni vatromet na umaškom nebu koji je spustio zastor na 29. izdanje turnira.