Home ISTRA Nogomet Maružin na pripremama u prvoligašu, vratari postali tražena roba

Maružin na pripremama u prvoligašu, vratari postali tražena roba

SHARE
Loren Maružin (FOTO: Alex Knapić)

Zatišje pred buru, tako bi se najslikovitije mogla opisati trenutna situacija s transferima nogometaša u nadolazećem zimskom prijelaznom roku na istarskom poluotoku. Posebice je zanimljivo zbog toga što od ovog zimskog prijelaznog roka igrači ne mogu nigdje bez suglasnosti kluba.

Vrijeme će pokazati, ali to bi mnogima, posebno onim u financijskim problemima, mogao biti ‘osigurač’ da ‘silom’ zadrže aktualni igrački kadar. Ali, u isto vrijeme biti će im teško, gotovo nemoguće, pronaći adekvatne zamjene ili kvalitetne nadopune kadra.

Prvi su reagirali Labinjani. Najprije su ‘velikodušno’ dali odriješene ruke Juričiću i Hasanbegoviću, kao jedinoj dvojici kojima su bili spremni izdati ispisnice, dok su za ostale izvjesili obeštećenje od deset tisuća kuna, koliko su i sami lani ‘keširali’ Rovinježima za potonjeg. Navodno je rovinjski predsjednik Modrušan bio spreman vratiti lani uzeto za Dadićevu ispisnicu, ali to se nije ostvarilo.

Labinjani su, zasad, jedini uspjeli dovesti „kapitalca“, iskusnog i provjerenog Sanjina Grpca, a spominju se još neka imena iz klubova južno od Rijeka, prije svih Željko Tomić koji se nije snašao u Kopru, ali mora biti oprezan jer ima važeći profesionalni ugovor sa Slovencima.

Dobro informirani tvrde da je na meti ‘Kovara’ i ponajbolji igrač senjskog Nehaja, Deni Rupčić, što obzirom na situaciju nije nemoguća misija, posebno zna li se da u Nehaju dosta toga ‘škripi’, o čemu direktor Tomljanović i trener Svast otvoreno govore u medijima.

Lista istarskih igrača je još duža, a u Labinu čini se čekaju samo odluku Odbora za hitnost po pitanju novog trenera, pa kreću u ‘lov’. Navodno je prva postaja Marsovo polje, gdje se jesenas nimalo nisu usrećili, kao ni Rovinježi godinama unazad.

Poput Nehaja ni Pazinka nije u bajnoj situaciji, jer su ostali bez prvog vratara Vedrana Bebleka, koji odlazi na rad u Njemačku.  Ipak, najviše bi mogao biti oštećen porečki Jadran, jer je Loren Maružin ponovno na pripremama s Istrom 1961. Utjeha bi jedino moglo biti obeštećenje koje bi Porečani mogli inkasirati, odlučili li ponajbolji igrač Jadrana krenuti put Pule.

Istina, mogu ga na Velom Joži zadržati ‘slovom paragrafa’, ali nezadovoljan im neće puno koristiti, posebno ako dobije profesionalni ugovor. Tako da je samo pitanje koliko će Edi Ribarić i društvo tražiti financijske satisfakcije, a Španjolci platiti, ako Maružin zadovolji struku na Drosini.

Najmisterioznija je situacija u Novigradu. Hodak i Čakarun tjednima, sad već i mjesecima, najavljuju dolazak famoznih nizozemskih spasitelja, no zasad u gradić na sjeverozapadu Istre nije stigao nitko.

No, dok se ne dovrši eventualna transakcija, Novigrađani osluškuju koga im ostali klubovi iz okruženja žele uzeti. Krk pokušava dovesti Nicolettija, a labinski vratar Paolo Blažina njihova je želja još od ljeta. Simptomatično, mladi labinski čuvar mreže bio je na Cotićevom kampu održanom pred par dana, a isti i konstantno trenira pod paskom nesuđenog trenera Labinjana Darija Milevoja.

Ne bi se nitko začudio ni da Pazinjani posegnu za Blažinom jer su ga oni ljetos htjeli ‘u paketu’ s Maksenčukom. No, za vjerovati je da Rudari neće iz svojih ruku ove zime pustiti prvog čuvara mreže.

U Rovinju su dva prvotimca najavila odlazak. Kako trener Jurić ne broji više od 14 seniora, svaki odlazak posebno bi mogao narušiti mirnoću na Valbruni. U Puli ima veliki broj nekad darovitih igrača bez angažmana, ali problemi postoje tamo kamo nisu rješivi – iznad obrva. Zbog toga je teško očekivati nekakav rovinjski ‘mercato’ u Puli, jer su se tamo drugi ‘opekli’.

Što se tiče Uljanika, nije tajna da su jesen završili, između ostalog, na račun povjerenika Ivetića i disciplinskog suca Banića jer financijske dubioze nisu dozvolile plaćanje sudaca. Međutim, igrači su drugačija ‘roba’ i teško je očekivati da će vedete kluba s Verude propustiti prigodu da negdje nešto zarade, dok mogu.

Buježi će vjerojatno ubrzo objaviti da su doveli veznjaka iz nižeg ranga, ali koji je dobro poznat istarskoj nogometnoj javnosti i kojeg smiju zvati pojačanjem, obzirom na njegove prezentacije u posljednjih šest mjeseci.